Linkuri accesibilitate

Acțiuni de protest anti-ruse privează Crimeea de curent electric


La Simferopol după întreruperea iluminării străzilor
La Simferopol după întreruperea iluminării străzilor

„Adevărata crimă este aprovizionarea oamenilor care ne-au ocupat și iluminarea bazelor lor militare”.

Aproximativ trei pătrimi din populația de 2 milioane de oameni a Crimeii rămâne fără energie electrică, după deteriorarea câtorva piloni de înaltă tensiune, care a întrerupt furnizările din Ucraina în peninsula anexată de Moscova în martie anul trecut. Presa rusă sugerează că pilonii ar fi fost aruncați în aer, iar autoritățile ucrainene din regiunea Cherson, unde s-au produs incidentele, spun că nu pot înlătura defecțiunile din cauza unor proteste.

Generatoarele de electricitate care funcționează cu gaze furnizau astăzi energie electrică în orașele principale ale Crimeii, Simferopol, Ialta, Saki, precum și către instalațiile navale ruse de la Sevastopol. Dar peste 1 milion 600 de mii de oameni rămâneau fără curent, după incidentele de la sfârșitul săptămânii trecute.

Chiar dacă peninsula ucraineană a fost anexată în luna martie anul trecut de către Rusia, care și-a atras prin aceasta o serie de condamnări și sancțiuni internaționale, Ucraina a continuat să furnizeze energie electrică și apă în Crimeea.

Peninsula care depinde de aceste furnizări primea curentul electric prin patru linii de înaltă tensiune din regiunea ucraineană Cherson.

Ministrul ucrainean al Situațiilor de Urgență, Volodimir Demșîcin, a spus într-o declarație că, vineri, au fost deteriorate toate cele patru linii, fiind afectate și două raioane ale regiunii Cherson.

Toate livrările pe aceste linii în Crimeea au fost întrerupte, iar duminică în peninsulă a fost introdusă starea de urgență.

Administrația regiunii Cherson și un comandant local al poliției ucrainene, Ilia Kiva, au spus că au fost deteriorați cel puțin doi piloni în zona localității Chaplinka, probabil din cauza unor explozii. Nu este limpede cine a organizat exploziile, iar autoritățile ucrainene au deschis o anchetă penală.

Agențiile ruse de știri au relatat că de vină ar fi un grup care-și spune „Blocada Civilă a Crimeii”. În septembrie, grupul format din activiști ai etnicilor tătari care protestează față de anexarea baștinei lor de către Rusia a blocat drumurile din Ucraina spre peninsulă, pentru a împiedica accesul mărfurilor ucrainene.

Duminică, la Cherson, a avut loc o demonstrație în sprijinul blocadei.

„Este absolut revoltător că oamenii care blochează livrările de energie electrică sunt numiți criminali”, a spus televiziunii ucrainene K5, Rima Baranenko, o participantă la demonstrație. „Îi considerăm pe cei care iau parte la blocadă niște eroi, pentru că adevărata crimă este aprovizionarea oamenilor care ne-au ocupat și iluminarea bazelor lor militare”.

Sâmbătă, în regiunea pilonilor deteriorați s-a relatat despre ciocniri între forțele ucrainene de poliție și activiștii tătari sprijiniți de membri ai grupării naționaliste ucrainene Sectorul de Dreapta.

Compania energetică de stat ucraineană, Ukrenergo și Ministerul Situațiilor Excepționale din Ucraina au spus că ar putea înlătura daunele și restabili livrările de curent în Crimeea în 24 de ore, dacă lucrătorii lor ar avea acces nelimitat la pilonii deteriorați.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG