Linkuri accesibilitate

Franța, Belgia: modificări constituționale pentru a combate terorismul


Cel mai căutat terorist prezumtiv, belgianul Abdelhamid Abaaoud, a fost identificat ca aflându-se printre cei morți miercuri 18 noiembrie în asaltul poliției la Saint-Denis.

Șapte operațiuni de poliție au avut loc asăzi în Bruxelles și în suburbiile capitalei belgiene, precum Molenbeek, unde se bănuiește a fi ascunși islamiști, atenția, după atentate, fiind la fel de mult îndreptată asupra Belgiei pe cât este asupra Franței.

In urma operațiunilor și perchezițiilor în Bruxelles, o persoană a fost arestată, pe fundalul informațiilor furnizate azi de Procuratura franceză că cel mai căutat terorist prezumtiv, belgianul Abdelhamid Abaaoud, a fost identificat ca aflându-se printre cei morți miercuri 18 noiembrie în asaltul poliției asupra ascunzătorii din Saint-Denis, în afara Parisului, în vreme ce Salah Abdeslam este în continuare căutat.

La Bruxelles, premierul Louis Michel a cerut azi Parlamentului o serie de modificări ale Constituției, pentru a se putea combate mai eficace terorismul, urmând astfel proiectatele măsuri anunțate în Franța de președintele François Hollande și de premierul Manuel Valls.

O primă măsură ar fi extinderea timpului de arest preventiv de la 24 de ore la 72 de ore. Șeful guvernului belgian Louis Michel a mai cerut armonizarea schimbului de informații privind pasagerii aerieni între țările Uniunii Europene, lucru despre care se discută de mai mulți ani.

„Dacă nu ne asumăm întreaga responsabilitate, riscăm să asistăm la prăbușirea întregului proiect european”, a spus el în fața parlamentului.

Belgia va rezerva 400 milioane euro pentru a spori capacitatea forțelor de securitate. „Cât despre jihadiștii care se întorc din Siria, locul lor este în închisoare,” a spus Louis Michel. Arestarea și închiderea automată a jihadiștilor la intrarea în țară fusese deja o măsură propusă de șeful partidului naționalist flamand N-VA, Bart De Wever, membru al coaliției federale aflate la putere.

O altă măsură, propusă atât în Belgia cât și în Franța, ar fi impunerea unei brățări electronice persoanelor considerate a prezenta un risc. Parlamentul francez a adoptat această măsură astăzi dimineață.

Guvernul francez a mai obținut azi din partea Parlamentului și prelungirea stării de urgență cu trei luni, până în februarie. Premierul Manuel Valls a reamintit de altfel, în fața deputaților, că „Franța se află în război”.

Franța a mai decis să mențină controalele la frontiere până după încheierea summitului și conferinței internaționale pe tema schimbărilor climaterice, care se vor ține la Paris în perioada 30 noiembrie - 11 decembrie. Guvernul a mai decis, de asemenea, să anuleze autorizațiile acordate organizatorilor unor marșuri de protest ecologiste ce fuseseră programate să aibă loc în Paris pe durata conferinței.

In sfârșit, fapt fără precedent, premierul Manuel Valls a avertizat deputații că există un risc real ca teroriștii să fie în măsură să lanseze atacuri chimice sau biologice. Spitalele vor trebui să facă stocuri de medicamente antidot la substanțe neurotoxice.

Belgia a furnizat cel mai mare procent de luptatori jihadisti in Siria, raportat la populatie: 40 la un milion de locuitori, altfel zis circa 500 de luptători jihadiști. Chiar dacă jihadiștii francezi din Siria sunt mai numeroși în termeni absoluți, circa 1500, raportând la populație Franța vine cu mult în urma Belgiei.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG