Linkuri accesibilitate

Ideea unui dialog direct între UE și Uniunea Eurasiatică îngrijorează o serie de capitale europene


Protest în Armenia împotriva Uniunii Eurasiatice...
Protest în Armenia împotriva Uniunii Eurasiatice...

Dialogul ar putea trimite un mesaj greșit țărilor din fostul spațiu sovietic care oscilează încă între Est și Vest.

Uniunea Europeană ar putea deschide un dialog direct cu Uniunea Economică Eurasiatică, dominată de Rusia pentru a atentua efectele Acordului de Liber Schimb Ucraina-Uniunea Europeană, care intră în vigoare în ianuarie 2016. Un plan care neliniștește profund unele țări membre, relatează de la Bruxelles corespondentul Europei Libere, Rikard Jozwiak.

Acordul de Liber Schimb încheiat de Uniunea Europeană cu Ucraina va intra în vigoare, cum a fost semnat, in ianuarie 2016, fără nici una din schimbările cerut de Moscova. De asemenea este de așteptat ca în decembrie, Bruxelles-ul să decidă prelungirea sancțiunilor impuse Rusiei ca urmare a anexării abuzive a peninsulei Crimeea în martie 2014. Tot atâtea măsuri care nu vor fi pe placul Moscovei. Or, pentru a atenua efectul negativ asupra relațiilor cu Rusia, unii diplomați europeni vorbesc acum despre posibilitatea unui dialog direct cu Uniunea Economică Eurasiatică.

Potrivit corespondentului Europei Libere la Bruxelles, această perspectivă neliniștește: este vorba de un dialog cu un bloc economic creat tocmai pentru a concura cu Uniunea Europeană, dar și pentru a oferi Moscovei posibilitatea de a-și menține influența asupra țărilor pe care le consideră ca facând „tradițional” parte din zona ei de influență. Pentru unii, tentativa de a recrea Uniunea Sovietică.

„Am privit mereu cu scepticism ideea acestui dialog iar acum, chiar nu cred că este momentul potrivit să fie deschis” declara luni, 16 noiembrie, ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius. „Nu cred în eficiența acestei strategii de atenuare ” a temerilor Rusiei, a mai declarat ministrul de externe lituanian.

Un alt diplomat european, care a ținut să-și păstreze anonimatul, a atras atenția că dialogul ar putea trimite un mesaj greșit țărilor din fostul spațiu sovietic care oscilează încă între Est și Vest și anume că aderând la Uniunea Economică Eurasiatică li se deschide încă o cale de a negocia direct cu Bruxelles-ul.

Uniunea Eurasiatică, creată oficial în 2015, reprezintă o piață cu peste 180 de milioane de locuitori și include Rusia, motorul acestei Uniuni, Armenia, Belarus, Kazahstan și Kirghistan. Până acum, Uniunea Europeană nu a negociat direct cu Uniunea Eurasiatică, numai cu unele țări membre.

De la bun început Rusia a exercitat presiuni, mai ales economice, pentru a „convinge” țările vecine să intre în Uniunea Eurasiatică. Presiunile cele mai puternice au vizat țările care erau și în Parteneriatul Estic, lansat de Uniunea Europeană. Armenia a cedat, Ucraina însă nu, semnînd Acordul de Asociere cu UE, ca și Republica Moldova. Implementarea Acordului de Liber Schimb, care face parte din cel de Asociere, a fost amânată însă până în 2016 din cauza obiecțiilor Rusiei.

Țările est-europene din UE sunt cele care se opun cel mai tare ideii unui dialog direct cu Uniunea Eurasiatică. Un diplomat est-european a declarat Europei Libere la Bruxelles că UE a dat dovadă de suficientă înțelegere pentru problemele și temerile Rusia atunci când a acceptat ca Moscova să aibe un cuvânt de spus în modul de aplicarea a Acordului de Liber Schimbu cu UE-Ucraina. „Încă un gest de bună voință față de Rusia este exagerat”, a apreciat diplomatul respectiv.

Ministrul de externe lituanian Linkevicius se întreabă ce garanții există că acest gest va aduce rezultatul scontat. În fond, argumentează el, Uniunea Europeană nu face nimic greșit, nu acționează împotriva voinței țărilor partenere, de ce ar trebui acum să dea dovadă de și mai multă înțelegere față de temerile Moscovei, care se opune principial apropierii unei țări, ca Ucraina, de structurile occidentale?

Mai mulți diplomați europeni, contactați de Europa Liberă, au declarat că ideea privind un dialog direct cu Uniunea Eurasiatică nu este pentru moment decât atât, o idee, care ar putea lua forme mai concrete însă în viitorul foarte apropiat. Este de așteptat ca inițiativa să vină din partea Comisiei Europene, care se ocupă de politica externă a Uniunii.

Pe de altă parte, aceleași surse diplomatice au declarat că nu cred ca Rusia să obțină vreo concesie la ultimele negocieri tripartite cu Bruxellul si Kievul, așa că Acordul de Liber Schimb între UE si Ucraina va intra în vigoare în ianuarie. Fără schimbările cerute de Rusia, chiar dacă Moscova a amenințat că va impune o serie de restricții din ianuarie în schimburile comerciale cu Ucraina.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG