Linkuri accesibilitate

Raidul de la Saint-Denis a neutralizat posibile noi atacuri teroriste la Paris


Polițiști angajați în operațiunea Saint-Denis
Polițiști angajați în operațiunea Saint-Denis

Doi teroriști morți, opt persoane arestate și cinci polițiști răniți.

Procuratura franceză a declarat că raidul de miercuri de la Saint-Denis a salvat Parisul de un posibil nou atentat. Procurorul Francois Molins, responsabil pentru lupta cu terorismul, a declarat că operațiunea la care au participat peste 100 de polițiști și militari, a dus la „neutralizarea unui nou grup pregătit să comită acte teroriste”.

La Saint-Denis, suburbie nordică a Parisului, forțele franceze de securitate au lansat în zorii zilei de miercuri o mare operațiune antiteroristă, care l-a avut ca țintă principală pe Abdelhamid Abaaoud, tânărul belgian de 28 de ani, bănuit că a pus la cale seria de atacuri teroriste de la Paris, de vineri 13 noiembrie.

Bilanțul partial al operațiunii, anunțat de procurorul Republicii Franceze, François Molins, este de două persoane ucise - un terorist de către forțele de securitate și o femeie care s-a aruncat în aer - opt arestați, și cinci polițiști răniți.

Inițial se credea că Abaaoud ar fi în Siria. Procurorul Molins a declarant miercuri seară, într-o conferință de presă, că tânărul belgian de origine marocană nu se află printer cei arestați. Cotidianul Washington Post citează însă surse din cadrul anchetei care susțin că Abaaoud ar fi fost ucis în cursul raidului.

Poliția a informat numai că unul din suspecți, o femeie, s-a aruncat în aer chiar la începutul raidului asupra apartamentului în care se baricadaseră.

Pentru moment nu se știe nimic precis despre identitatea persoanelor ucise sau a celor reținute de poliție. Identitatea cadavrelor este în curs de a fi stabilită cu teste DNA, au declarat autoritățile care conduc ancheta. Potrivit posturilor de televiziune franceze BFMTV și iTele, operațiunea forțelor speciale franceze a început miercuri dimineața în jurul orei 4.20 și s-a încheiat după mai bine de șapte ore.

Nici un civil nu a fost rănit în cursul asaltului dat de poliție la Saint-Denis.

Totodată, procurorii francezi au anunţat că au identificat cinci din cei șapte teroriști morți care au comis atacurile de vinerea trecută de la Paris și că două persoane suspecte, care ar fi implicate direct, se află încă în libertate. Ar fi vorba de frații Brahim și Salah Abdelslam, care au închiriat cele trei mașini cu care atentatorii au venit încă joi seară din Belgia la Paris.

Atacurile din 13 noiembrie de la Paris, care au făcut cel puțin 129 de victime și peste 300 de răniți, au fost revendicate de gruparea teroristă Statul Islamic.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG