Linkuri accesibilitate

Guvernatorii din 23 de state doresc să blocheze intrarea refugiaților în Statele Unite


Refugiați sirieni la granița cu Turcia
Refugiați sirieni la granița cu Turcia

Motivul ar fi o amînare necesară pentru a permite guvernului federal să pună la punct operațiuni care să asigure siguranța americanilor.

Dupa atentatele de la Paris, in capitale europene au avut loc manifestatii de protest impotriva primirii de noi imigranti din Siria si Orientul Mijlociu. Care este reactia in Statele Unite? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Guvernatori de pe tot cuprinsul tarii doresc sa opreasca accesul refugiatilor in statele lor. Pe de alta parte, presedintele Obama s-a angajat sa preia zece mii de astfel de refugiati si ramine consecvent cu acest anunt. Seful executivului a spus ca Statele Unite nu pot refuza accesul celor care isi parasesc tarile tocmai din cauza pericolului terorist si violentei.

Guvernatori din 23 de state nu sint insa de acord. Ei sustin ca doresc sa blocheze intrarea refugiatilor de teama ca intre acestia s-ar putea strecura elemente teroriste. Guvernatoarea statului New Hampshire, care incearca sa obtina un loc in Senat este primul politician democrat proeminent, care doreste sa opreasca fluxul de refugiati.

Motivul invocat este ca o aminare e necesara pentru a permite guvernului federal sa puna la punct operatiuni de verificare corespunzatoare, care sa asigure siguranta americanilor. Citiva guvernatori au recunoscut ca daca administratia accepta sa primeasca refugiati, guvernatorii nu pot face mare lucru pentru a impiedica refugiatii sa intre in statele lor. Organizatii neguvernamentale, care se ocupa cu refugiatii au confirmat acest lucru.

Pina acum peste 180 de localitati din America si-au exprimat disponibilitatea de a primi refugiati, in ciuda opozitiei unor guvernatori. Din 2012 incoace, Statele Unite au primit 2,100 de refugiati din Siria. Dezbaterea a devenit si mai acida dupa ce candidatii republicani la presedintie, Ted Cruz si Jeb Bush au spus ca refugiati crestini din regiune sa fie primiti, dar nu musulmani. „A crea un test, bazat pe religie pentru primirea refugiatilor este contrar spiritului american” – a spus presedintele Obama, aflat in Turcia.

XS
SM
MD
LG