Linkuri accesibilitate

Igor Boţan: „Cea mai recentă experienţă din România este edificatoare pentru Republica Moldova”


Igor Boțan
Igor Boțan

Ar putea lua exemplu Chişinăul de la Bucureşti pentru formarea unui guvern de tehnocrați?

Vasile Botnaru în dialog cu expertul Igor Botan, preşedintele executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT.

Europa Liberă: Este oare tehnologia constituirii guvernului instructivă pentru Chişinău?

Igor Boţan: „Cea mai recentă experienţă din România este edificatoare pur şi simplu pentru Republica Moldova. O criză politică este soluţionată de o manieră inteligentă şi o manieră încercată, bine cunoscută deja.”

Europa Liberă: Adică democraţia în funcţiune?

Igor Boţan: „Democraţia în funcţiune. Dar democraţia cu anumiţi parametri, aşa cum spuneam. Există parametri de percepţie, că guvernarea, în special guvernarea Partidului Social Democrat din România, a fost oarecum afectată de reputaţia, de imaginea proastă a politicienilor din acest partid. Să nu uităm că domnul Ponta era cercetat de DNA şi s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat, tragedia de la Colectiv, care a scos în evidenţă că nu doar corupţia mare, corupţia la nivel înalt ucide, ci dimpotrivă, corupţia la nivel mediu şi la nivelul cel mai jos, una endemică.”

Europa Liberă: Şi aceasta în condiţiile în care România are creştere economică.

Igor Boţan: „România are creştere economică. România are îmbunătăţire de imagine. Şi pe bune, am văzut cum o experienţă pe care au împrumutat-o de la Ţările Scandinave şi Spania în privinţa DNA, de exemplu, are efecte pur şi simplu curative pentru societate în întregime şi pentru Republica Moldova, care se uită în jur şi vede un exemplu foarte-foarte edificator cum o instituţie cu atribuţii foarte clar articulate şi cu nişte lideri ai instituţiei respective neinfluenţaţi politic poate produce efecte pozitive.”

Europa Liberă: Dar pentru aceasta trebuie să ai şi o clasă politică receptivă, fiţi de acord, care să se simtă obligată să plece din funcţie, dacă ies nişte oameni în stradă.

Igor Boţan: „Clasa politică românească, din punctul meu de vedere, este în proces de asanare. Şi această asanare a pornit odată cu activitatea excelentă, cel puţin din punctul nostru de vedere, de aici din Republica Moldova, a DNA. Nu este şi cazul Republicii Moldova, unde avem aceleaşi probleme, iar abordările sunt absolut diferite. Dar ca să răspund la întrebarea dumneavoastră, da, este un exemplu edificator ceea ce se întâmplă în România când o criză politică provocată de corupţie a condus la demisia guvernului şi la formarea unui guvern zis tehnocrat, adică din oameni care au competenţă profesională foarte înaltă, iar reputaţia cărora cel puţin nu este maculată.”

Europa Liberă: Dacă proiectăm condiţiile româneşti la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, spre deosebire de România, unde există creştere economică, în Republica Moldova economia e la pământ, clasa politică se crede invincibilă şi de neînlocuit, avem măcar componenta societăţii civile care să strângă puterea la perete?

Igor Boţan: „Nu avem niciuna dintre componente. În primul rând, ca radioascultătorii să înţeleagă, în Republica Moldova în acest an avem trei guverne interimare, am avut un guvern minoritar şi doar trei luni de zile un guvern plenipotenţiar. Care sunt cauzele? Două guverne au plecat fiindcă a fost ridicată problema depolitizării organelor de drept şi de reglementare. Prim-miniştrii, care au încercat să ridice această problemă, au fost imediat înlăturaţi.”

Europa Liberă: Gaburici şi Streleţ.

Igor Boţan: „Gaburici şi Streleţ. Un politician cu o imagine foarte bună cum este Maia Sandu, înainte de a fi numită în funcţie, atunci când doar când s-a pronunţat numele domniei sale ca potenţial candidat, a invocat aceleaşi probleme de depolitizare a instituţiilor de reglementare. Aceasta a fost suficient ca doamna Maia Sandu să fie declarată un fel de persoană nedorită, am văzut cum s-a făcut acest lucru. Din acest punct de vedere nu putem afirma că în Republica Moldova avem precondiţiile pe care le are România pentru ca să purcedem pe aceeaşi cale. În privinţa societăţii civile am discutat această problemă în public, am ajuns la concluzia că societatea civilă din Republica Moldova, mă refer la societatea instituţionalizată, se manifestă cumva, am văzut fermierii sunt activi, protestează, pensionarii sunt activi, protestează. Dar este mult prea departe pentru un dialog între guvernanţi şi reprezentanţii acestor segmente sociale pentru a discuta pe marginea problemelor cu care se confruntă Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar totuşi avem nişte centre de expertiză care ar putea face radiografia candidaţilor la funcţia de miniştri, de guvernator al Băncii Naţionale, de viitori directori la agenţiile care vor fi cândva depolitizate.

Igor Boţan: „Sigur că există astfel de organizaţii care sunt specializate şi care posedă expertiză demnă de toată invidia. Problema este că guvernanţii deocamdată ignoră aceste centre analitice sau cum să le mai numim.”

Europa Liberă: Pentru că au liste de cumetri şi naşi.

Igor Boţan: „Da, aceasta este unu. Şi pentru că vor ca anumite instituţii care sunt controlate politic să nu le scape de sub control. Problema pentru Republica Moldova este, aşa cum spuneam, problema depolitizării şi asigurării independenţei instituţiilor de reglementare şi de drept. Dacă am fi avut astfel de instituţii nu ar fi existat problema furtului miliardului, Republica Moldova s-ar fi aflat actualmente pe o pistă ascendentă, la hotarele Uniunii Europene cu un Acord de Asociere, cu un traseu foarte clar stabilit de Acordul de Asociere pe care îl avem cu Uniunea Europeană. Toate aceste lucruri nu le avem în prezent. În schimb avem ceea ce se numeşte instituţii capturate, stat capturat, control politic, reglări de conturi între grupările politice aflate la guvernare. Iată ce avem din cauză că, aşa cum spuneam, nu am fost în stare şi nu am fost destul de perspicace, atunci când am motivat necesitatea asigurării independenţei instituţiilor de reglementare şi de drept.”

Europa Liberă: De aici rezultă o concluzie, după mine firească, de ce ar vrea să se unească România cu o asemenea Republică Moldova?

Igor Boţan: „România probabil ar vrea pentru restabilirea dreptului istoric. Cetăţenii Republicii Moldova într-un număr tot mai mare, într-un număr crescând, îşi doresc reunificarea cu România tocmai pornind de la faptul că în România se realizează reforme şi instituţiile de drept, şi instituţiile guvernamentale demonstrează că îşi pot face treaba şi pot deservi interesele cetăţenilor.”

Europa Liberă: Dar sunt suficienţi cetăţeni care vor conservarea unei atare situaţii, în care carnetul de partid îţi asigură o carieră, mijloacele de corupere sunt mai la îndemână şi mai eficiente, din punctul lor de vedere, decât cele democratice.

Igor Boţan: „Cu certitudine da. Cei care sunt la guvernare şi cei care vor să rămână la guvernare au tocmai interesul să se întâmple exact ceea ce spuneţi dumneavoastră. Adică prin metode pe care le cunosc doar ei, metode de corupţie, să menţină guvernarea în Republica Moldova şi controlul asupra instituţiilor.”

Europa Liberă: Cei care vor ca Republica Moldova să se uite spre Răsărit îşi doresc oare regimul de la Lukaşenko, regimul lui Putin? Sau speră totuşi să obţină o Republica Moldova situată în Răsărit, dar cu belşugul din zona europeană?

Igor Boţan: „Răspunsul este foarte simplu şi foarte clar. Cei care îşi doresc integrarea euroasiatică vor ca actuala guvernare să colapseze şi să se discrediteze, pentru ca să discrediteze şi vectorul de integrare europeană, aspiraţiile europene ale Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Iremediabil.

Igor Boţan: „Aceasta o fac şi noi vedem chiar le reuşeşte să facă acest lucru.”

Europa Liberă: Merg mână în mână.

Previous Next

XS
SM
MD
LG