Linkuri accesibilitate

Femeile „Der Sturm-ului”. Artistele avangardei de la Berlin 1910-1932


O expoziție excepțională la SCHIRN Kunsthalle la Frankfurt pe Main.

Marele muzeu de artă contemporană SCHIRN, de la Frankfurt pe Main, în Germania, găzduiește zilele acestea o a doua mare retrospectivă istorică dedicată creației feminine, mai exact „Femeilor Artist din avangarda de la Berlin în perioada 1910-1932”. Agenda noastră culturală este dedicată acestui eveniment.

Este, într-adevăr, a doua mare retrospectivă istorică organizată de Muzeul de Artă SCHIRN și menită să pună în valoare rolul imens jucat de femei în arta secolului al XX-lea. Prima a fost organizată în 2008 și le-a avut ca protagoniste pe patru dintre marile artiste ale Impresionismului, Berthe Morisot, Mary Cassatt, Eva Gonzalès și Marie Bracquemond.

Portret al lui Herwarth Walden din 1918
Portret al lui Herwarth Walden din 1918

Astăzi, în vedetă sînt puse mari artiste ale perioadei 1910-1932 care au gravitat la Berlin în jurul unei publicații inițiată de muzicianul și omul de cultură Georg Lewin, ce-și luase pseudonimul Herwarth Walden, și de poeta Else Lasker-Schüler, „Der Sturm”, subintitulată „Săptămînal de cultură și arte”.

Din 1911, revista avea să-i reunească pe artiștii expresioniști din grupul „Die Brucke”, mutați de la Dresda la Berlin, din rîndurile cărora au făcut parte nume ulterior devenite legendare ca Erich Heckel, Ernst Ludwig Kirchner, Max Pechstein sau Emil Nolde.

În 1913 Walden întemeia și galeria de artă „Der Sturm” care deschidea imediat prima expoziție a „expresionismului”, termen atunci colectiv pentru a desemna toate tendințele moderne în artă, reprezentate de cele 336 de pînze expuse de peste 80 de artiști.

Un an mai tîrziu, în 1914, la Sturm era deschisă prima mare expoziție Chagall, iar activitățile lui Walden se extindeau cu un program de producție de cărți poștale și de reproduceri de opere de artă. În 1917 era inaugurată și editura și librăria Der Sturm, sub influența evenimentelor de la sfîrșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Walden devenind activ și ca om politic, înscris în Partidul Comunist din Germania.

O figură de om de cultură fără prejudecăți, Walden a adunat și a promovat în cercul său numeroase femei, artiste plastice, coregrafe, artiste active în lumea filmului și a modei, al căror număr este estimat astăzi la circa 30. Expoziția de la Muzeul de Artă SCHIRN de la Frankfurt este organizată în jurul și consacrată activității acestor femei cu un rol se poate spune revoluționar în arta secolului XX, așa cum ne-a declarat specialistul în artă Timo Weissberg, în prezent membru al echipei Serviciului de presă.

Timo Weissberg (©Aryadi Isa)
Timo Weissberg (©Aryadi Isa)

„Intenția curatoarei expoziției, dr. Ingrid Pfeiffer a fost să demonstreze că avant-garda timpurie din secolul al XX-lea nu a fost constituită doar din bărbați, ci, în mod esențial, din femei. În acest scop, ea a făcut cercetări timp de doi ani, întrînd în arhive și numeroase alte instituții, redescoperind o mulțime de lucrări care erau aproape uitate. Așa se face că avem în expoziție reprezentate 18 artiste plastice, parte a lor nume binecunoscute, cum este Sonia Delaunay sau Natalia Goncearova. Există însă altele care astăzi sînt practic uitate, cum e cazul lui Marthe Donas, o mare artistă, dar uitată în ultimele decenii.

„Intenția expoziției este să pună în evidență cît de mare a fost influența acestor femei asupra dezvoltării artei moderne și, cred că, într-adevăr, curatoarea a reușit cu succes să demonstreze că această influență a fost extrem de puternică. Interesant este și că în centrul acestei expoziții se află un om, un bărbat, Herwarth Walden, fondatorul Galeriei Sturm, a revistei de artă Der Sturm, cel care a sprjinit toate aceste artiste-femei. Interesat, pe de altă parte, apare faptul că pînă și numele acestei publicații, Der Sturm, nu a fost invenția lui Herwerth Walden, ci a [poetei] Else Lasker-Schüler, prima lui soție. Prin urmare, în spatele acestei mișcări artistice se află o remarcabilă influență, contribuție, a femeilor ce poate fi văzută aici” - ne-a spus Timo Weissberg.

Artistele ale căror lucrări – tablouri, desene, afișe, decoruri, costume de scenă – pot fi văzute în excepționala expoziție de la SCHIRN erau originare din Germania, Olanda, Belgia, Franța, Suedia, Bulgaria, Polonia, Ucraina și Rusia. Între cele provenind din estul Europei sînt de amintit Ksenia Boguslavskaia, pionieră a avant-gardei ruse, Elisabeth Ivanova Epstein, născută la Jitomir în Ucraina și asociată mai tîrziu cercului celebru „Der Blaue Reiter”, Vera Idelson, scenografă și designer originară de la Riga, Masha Jivkova-Usunova, născută la Sofia, Liuba Kosințeva-Ehrenburg, studentă la Kiev, unde avea să-și întîlnească viitorul soț, ziarist și scriitor celebru, artistele poloneze Lena Pillico și Teresa Zarnower ș.a.m.d.

Ar mai fi de amintit, pe scurt, sfîrșitul tragic al lui Herwarth Walden, care emigra în Uniunea Sovietică în 1932, punînd capăt cercului „Der Sturm”, pentru a fi arestat în 1941, învinuit asemenea altor mulți emigranți comuniști, de spionaj, și ucis la ordinul lui Stalin.

Previous Next

XS
SM
MD
LG