Linkuri accesibilitate

Victor Chirilă: „Trebuie să fim mai inteligenți și să ne promovăm activ interesele”


Interviul dimineții cu directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă.

Moldova nu are nevoie de un guvern pro-european numai în declarații, susţine fostul comisar pentru integrare Stefan Füle. Într-un interviu pentru Europa Liberă el avertizează că actuala criză politică prin care trece Republica Moldova împiedică punerea în aplicare a reformelor ambiţioase pe care şi le-a asumat ţara în cadrul Acordului de Asociere. În ce etapă sunt astăzi relaţiile Moldova-Uniunea Europeană?

O analiză împreună cu directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă.

Europa Liberă: Domnule Chirilă, probabil că în această săptămână nu a existat vreo instituţie de presă care să nu fi mediatizat remarca fostului comisar european pentru Extindere, domnul Štefan Füle, formulată de la tribuna Parlamentului de la Chişinău şi adresată personal domnului Dumitru Diacov: „Am auzit ca vreţi să formaţi un guvern pro-european. Sunt curios ce înţelegeţi dumneavoastră prin guvern pro-european? Când vedem că aici politicile care se fac nu au nicio legătură cu Uniunea Europeană? Un guvern pro-european înseamnă în primul rând un guvern pro-reforme.” Înţelegând că această remarcă vine de la un fost comisar, care este o persoană importantă, dar are mai puţină putere de decizie, dumneavoastră cum aţi califica greutatea declaraţiei?

Victor Chirilă: „E o remarcă pe care politicienii noştri au auzit-o nu doar de la domnul Füle. Eu cred că în ultimul timp dânşii au auzit-o cu diferite ocazii şi din diferite surse. Domnul Candu a auzit-o la Riga, la fel şi doamna Gherman a auzit-o săptămâna trecută la Riga. Mesajele sunt foarte clare: ori faceţi un guvern stabil, un guvern credibil, un guvern cu un mandat politic puternic pentru reforme, ori Bruxellesul va uita de Republica Moldova pentru mult timp înainte. Pentru că Uniunea Europeană are şi alte priorităţi, alte probleme mult mai presante, mult mai urgente decât Republica Moldova.

Dacă Republica Moldova nu doreşte să facă schimbări, nu are voinţă politică, iar clasa politică de la Chişinău este interesată mai mult de propriile sale interese şi de luptele politice, atunci Bruxelles-ul are alte lucruri de făcut. Acest este mesajul. Dar întorcându-mă la declaraţia domnului Füle, domnul Füle la fel are şi dânsul partea sa de vină faţă de ceea ce se întâmplă în ţara noastră. Eu cred că domnul fost comisar cunoştea aceste realităţi cu mult înainte, dar, din păcate, relaţia de prietenie foarte apropiată pe care dânsul a avut-o cu anumiţi politicieni nu i-a permis să fie mult mai convingător şi asertiv în a promova nişte mesaje foarte clare. Este o lecţie pentru mulţi alţi politicieni europeni să facă prietenii, dar prietenii ţinând o anumită distanţă.”

Europa Liberă: În continuarea ideii dumneavoastră, domnul Füle chiar spunea într-un interviu recent acordat Europei Libere că Uniunea Europeană nu a oferit Moldovei o perspectivă mai generoasă. Într-adevăr au fost europenii circumspecţi şi zgârciţi în raport cu Moldova? Şi dacă ar fi dat dovadă de o generozitate mai mare, se schimba ceva?

Victor Chirilă: „E adevărat, Republica Moldova are nevoie de o astfel de perspectivă şi, din păcate, Uniunea Europeană nu-şi poate permite din varii raţiuni să acorde ţării noastre această perspectivă. Raţiuni desigur interne, care vizează fiecare ţară în parte din Uniunea Europeană şi din raţiuni externe, dacă ne gândim la politica agresivă, revizionistă a Federaţiei Ruse în regiune, care face Uniunea Europeană să fie foarte circumspectă, aşa cum aţi menţionat dumneavoastră şi, de asemenea, să aibă o anumită frică în a promova mult mai curajos politica sa de vecinătate în regiunea noastră. Ar fi bine ca această perspectivă să existe.

Dar iarăşi, să nu uităm că Acordul de Asociere pe care ţara noastră l-a semnat cu Uniunea Europeană deja prevede o anumită perspectivă de integrare economică, datorită DCFTA. Dacă Republica Moldova, clasa noastră politică, guvernanţii noştri vor fi înţelepţi şi vor implementa cât mai curând posibil reformele pe care le presupune DCFTA, ţara noastră va fi cu un pas deja în Uniunea Europeană, iar acest lucru va duce în cele din urmă şi la deschiderea perspectivei politice de aderare la Uniunea Europeană. Trebuie să fim înţelegători într-o anumită măsură. Să înţelegem circumstanţele regionale europene, care s-au schimbat, nu s-au schimbat în favoarea noastră.

De aceea ţara noastră, noi, trebuie să fim mult mai inteligenţi şi să ne promovăm activ interesele, să facem schimbări acasă. Altfel nu vom convinge Uniunea Europeană să ne ofere perspectiva de integrare europeană. Plus la aceasta, pe lângă reforme ţara noastră trebuie să se conecteze activ cu Uniunea Europeană din punct de vedere al infrastructurii drumurilor, infrastructurii energetice, infrastructurii bancare etc., etc. Dacă noi nu facem aceste lucruri, ţara noastră va rămâne pe veci într-o umbră în această regiune.”

Europa Liberă: Mai nou se pare că nu doar Uniunea Europeană trebuie convinsă, dar şi cetăţenii Republicii Moldova. Or, un recent sondaj arată că numărul fanilor integrării europene e în considerabilă descreştere. Dumneavoastră sunteţi unul dintre observatorii atenţi ai relaţiei Moldova-Uniunea Europeană. Au fost eforturile de sprijinire a Republicii Moldova zadarnice? Oamenii într-adevăr nu mai vor în Uniunea Europeană sau nu vor să ajungă acolo cu actuala clasă politică?

Victor Chirilă: „Acelaşi sondaj la care dumneavoastră faceţi referire arată că cetăţenii noştri vor ca guvernanţii să combată corupţia.”

Europa Liberă: 95 la sută.

Victor Chirilă: „Şi, desigur, când se gândesc la modalitatea de combatere a corupţiei se gândesc la România cum se face acest lucru. Or, în România se face după modelele europene, nimeni nu vorbeşte despre combaterea corupţiei după modelul Moscovei, făcând abstracţie de această scădere a interesului pentru integrarea europeană, care eu cred că nu reflectă întocmai aspiraţiile moldovenilor.

Moldovenii vor schimbări, aceasta arată foarte clar sondajul respectiv, vor reforme, 71 la sută dintre cetăţeni aşteaptă reforme. Şi majoritatea reformelor sunt făcute după modelul european. Acestea sunt modelele care se discută în ţara noastră, nu sunt modele Federaţiei Ruse, nu sunt modelele chineze. Ar trebui să fim mult mai echilibrați, când judecăm despre aceste lucruri. Deci, nu aş fi pesimist atunci când vorbim despre scăderea aspiraţiilor noastre europene, nu reflectă întocmai starea de fapt din ţara noastră.”

Europa Liberă: E clar că în acest moment integrarea europeană a Moldovei e într-un oarecare pericol. Dar au vrut oare vreodată cu adevărat politicienii moldoveni în Europa? Pentru că senzaţia multora e că sloganurile pro-europene au fost mereu aici un paravan confortabil, îndărătul căruia reformele au stagnat, aceeaşi infrastructură despre care aţi pomenit nu prea a fost creată, iar mişmaşurile au tot înflorit.

Victor Chirilă: „E adevărat. Din păcate, sub paravanul integrării europene s-au făcut foarte multe lucruri proaste, lucruri care nicidecum nu fac faţă partidelor pro-europene. Mă refer şi la criza bancară, mă refer şi la concesionarea Aeroportului, mă refer şi la cele 14 miliarde de lei pe care acum cetăţenii Republicii Moldova trebuie să-i plătească zece ani înainte, mă refer şi la toate actele de corupţie despre care aflăm tot mai multe şi mai multe în domeniul agriculturii, în domeniul medicinii, în alte domenii.

Aceste lucruri într-adevăr discreditează clasa politică europeană, cei care se ascund după această lozincă discreditează însăşi ideea de integrare europeană. De aceea într-adevăr ne aflăm într-o situaţie deloc uşoară, vrem integrare europeană, dar nu ştim cu cine să facem această integrare europeană, vrem reforme, dar nu avem o clasă politică care să ne conducă spre aceste reforme. Și mai ales că această clasă politică care pretinde că vrea să facă reforme nu se mai bucură de încrederea cetăţenilor, aşa cum arată respectivul sondaj. Cum să faci reforme, dacă tu ai pierdut practic această încredere?

Ne aflăm într-o situaţie extrem de proastă. Şi mă tem că guvernul următor ori va trebui să facă cu adevărat reforme şi să demonstreze că merită să aibă încrederea noastră, ori ne vom pomeni într-o nouă criză şi mai profundă, şi mai periculoasă pentru ţara noastră.”

Europa Liberă: Tocmai voiam să vă întreb: intuiţia dumneavoastră ce spune, ați zis la începutul acestui interviu că domnul Candu a auzit din partea partenerilor de dezvoltare, dacă pot să le zic aşa, avertismente, doamna Gherman la Riga, că trebuie să se facă un guvern pro-reforme. Că aceste observaţii, aceste remarci au fost dure am înţeles. Dar au fost şi destul de convingătoare?

Victor Chirilă: „Eu cred că au fost destul de convingătoare. Şi mesajele au fost fără interpretări, nu pot fi interpretate într-un fel sau altul. Timpul pe care clasa noastră politică aşa-zisă europeană îl are la dispoziţie este foarte limitat, dânşii vor trebui să facă reforme, iar acest lucru presupune crearea unui guvern stabil, a unui guvern puternic, nu tehnocrat. Pentru că guvern tehnocrat înseamnă de fapt perpetuarea crizei, înseamnă un guvern kamikadze, înseamnă un guvern care nu va face nimic altceva decât pur şi simplu să gestioneze o criză care se aprofundează.

Este nevoie de un guvern politic, un guvern prin care partidele care îl vor susţine să-şi asume responsabilitatea pentru problemele existente şi pentru găsirea soluţiilor. Dacă nu se reuşeşte acest lucru, mă tem că la anul viitor cu siguranţă vom avea alegeri de care se teme domnul Ghimpu şi alţi politicieni pro-europeni.”

Europa Liberă: Domnule Chirilă, mulţumim mult pentru amabilitatea de a fi alături de noi în această dimineaţă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:01 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG