Linkuri accesibilitate

Partidul Republican și opțiunile de politică externă americane


La ultima dezbatere televizată între candidații prezidențiali republicani de la 28 octombrie
La ultima dezbatere televizată între candidații prezidențiali republicani de la 28 octombrie

Putin este o tema bună pentru republicani dat fiind eșecul politicii de resetare pe care Obama si Clinton au sperat să o pună în aplicare după anii de tensiune.

Unde se situeaza Partidul Republican din Statele Unite in materie de politica externa? O relatare de la corespondentului Europei Libere la Washington.

Judecind dupa ceea ce spun candidatii republicani la presedintie, raspunsul nu este foarte clar. Toti critica politica externa a actualei administratii, pe care o caracterizeaza drept Obama-Clinton, fostul secretar de stat fiind posibila candidata a democratilor la presedintie. Dar consensul se opreste aici.

In grupul de republicani exista duri, in materie de politica externa – senatorul de Florida, Marco Rubio si fostul guvernator al statului, Jeb Bush. In categoria non-interventionistilor intra senatorul de Kentucky, Rand Paul si omul de afaceri, Donald Trump.

La dezbaterea de marti Bush si Trump s-au infruntat, dupa ce omul de afaceri a spus ca ar fi fericit daca Rusia diminueaza forta gruparii Statul Islamic, ISIS prin bombardamentele din Siria. Bush a tinut sa aminteasca ca in Siria, rusii tintesc in principal grupari care se opun regimului Assad si nu ISIS. Jeb Bush a avertizat ca Putin sa nu fie lasat sa ia initiativa in regiune, dat fiind conduita sa interna si internationala. Putin este de altfel – apreciaza expertii – o tema buna pentru republicani dat fiind esecul politicii de resetare pe care Obama si Clinton au sperat sa o puna in aplicare dupa anii de tensiune intre cele doua tari, din perioada lui George W Bush. Trump a spus ca il stie pe Vladimir Putin bine pentru ca au participat la o emisiune de televiziune, in timp ce Carly Fiorina a argumentat ca daca ajunge presedinte nu va vorbi cu Putin un timp.

Bush a caracterizat drept regretabil faptul ca Bagdadul negociaza cu Rusia, adaugind ca nu cu mult timp in urma, Moscova nu avea nici o influenta in regiune. O referire inexacta in conditiile in care Rusia este principalul furnizor de arme al Siriei, din anii '70, avind o baza navala in Siria. Senatorul Rubio, a spus ca Vladimir Putin este un gangster adăugînd: „Forta Americii va descuraja agresori si asta inseamna mai putin razboaie, nu mai multe”.

XS
SM
MD
LG