Linkuri accesibilitate

Sujata Banerjee: „UE a creat multe instituții, multe instrumente, dar europenii au încă foarte puțină înțelegere pentru diversitate”


Refugiaţi aşteptând în faţa centrului pentru solicitanţi de azi din Passau, Germania
Refugiaţi aşteptând în faţa centrului pentru solicitanţi de azi din Passau, Germania

În dialog cu o expertă în multiculturalism din Germania.

Expertă în multiculturalism, Sujata Banerjee s-a născut în sudul Germaniei și a studiat germanistică și anglistică la Universitatea din Tübingen. A lucrat în comunicare corporatistă și formare în mai multe companii germane de top, însă și-a găsit împlinirea profesională în propriul profil multicultural, devenind unul dintre cei mai solicitați traineri interculturali din Germania. Banerjee, căreia mari concerne internaționale, de la Bosch la Lufthansa, i-au fost clienți, spune că, deși UE are la dispoziție multe instrumente pentru promovarea unei societăți multiculturale, societatea europeană are încă foarte puțină înțelegere pentru diversitate. „Diferite țări au diferite înțelegeri cu privire la ce este Europa, ceea ce ar trebui să fie sau ce ar trebui să devină Europa. Din păcate, nu avem o viziune pe termen lung pentru o societate a viitorului,” declară într-un interviu exclusiv pentru Europa Liberă experta indo-germană.

Europa Liberă: De 30 de ani încoace, UE se tot extinde, și o dată cu această extindere, societatea s-a diversificat, vrând-nevrând. Însă dacă privim la bază, la nivelul cetățeanului, lucrurile nu par să fi evoluat atât de mult. Se fac, la nivelul UE, eforturi pentru ca societatea să fie mai diversificată, pentru mai multă acceptanță a minoritarilor, a noilor veniți, a străinilor, dar pare că eforturile sunt mari, iar rezultatele mici.

Sujata Banerjee
Sujata Banerjee

Sujata Banerjee: „Din păcate nu am ajuns la acest ideal pe care ni l-am propus la înființarea UE, idealul unei societăți multiculturale. Am creat multe instituții, multe instrumente, dar, din păcate, avem foarte puțină înțelegere pentru diversitate, pentru ce nu este ca noi. Cred că diferite țări au diferite înțelegeri a ceea ce este Europa, a ceea ce ar trebui să fie Europa sau ce ar trebui să devină Europa. Privesc acest lucru cu părere de rău.

Este foarte bine că granițele s-au deschis, însă nu cred că dialogul intern, în Europa, chiar are loc, un dialog care să ducă la proiecte comune pentru dezvoltarea acestei societăți diverse. Multă vreme nu a existat acest „noi”. Acum există Europa, Europa regiunior, dar nu stim ce valoare adăugată are Europa pentru fiecare regiune. Țările noastre nu au o viziune pe termen lung pentru o societate a viitorului.”

Europa Liberă : V-ați născut în India, dar ați crescut aici, in sudul Germaniei. Ați fost martora Războiului rece, apoi a reunificării Germaniei. Cum ați perceput toate aceste momente istorice, și cum ați ajuns consultant intercultural într-o zonă a Germaniei atât de conservatoare ?

Sujata Banerjee: „Sunt la a treia generație de indieni din familia mea în Germania. Eu sunt aici de 49 de ani, dar bunicul meu a venit aici în anii '30, pentru a vedea care este stadiul dezvoltării tehnologiei în Germania. A mai vrut să afle dacă două culturi pot să se contopească, daca este posibil un dialog social si de afaceri între India și Germania.

Sujata Banerjee despre Europa multiculturală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:48 0:00

Se întâmpla înaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Era foarte curios să vadă cum se dezvoltă o societate după un război, si să compare cu situația din India post-colonială. Insă nu i s-au deschis multe uși pentru schimburi de experiență. Tatăl meu a fost primul străin care a fost acceptat la o universitate germană. A venit aici cand avea 8 ani s-a adaptat, a trăit la Berlin, a avut un câine, un ciobanesc german, dar s-a intors in India pentru că trebuie să aleagă: ori Germania, ori India. Avea familia în India si i s-a spus, ori ramai acolo, ori vii aici. Relatia asta la distanta nu era privita cu ochi buni in familia noastra. Trebuia sa se intoarca regulat ca să iși reimprospăteze radacinile. ”

Europa Liberă : Și simțiți și Dvs. că trebuie să alegeți ?

Sujata Banerjee: „Știți acea imagine cu o persoană care stă, în echilibru, între două scaune. Eu am avut întotdeauna sentimentul ca nu trebuie să aleg, ci că pot avea și una și cealaltă. În India mă simt acasă, iar in Germania în vizită pe o perioadă lungă. Multă vreme m-am gândit cum mă percep ceilalti. În anii '60 eram singurul copil ne-german de la mine din sat. Cineva mi-a dat o carte postala pe care scria „Am aflat că in India există și zebre, nu doar cai. Tu esti o zebra deosebita, o zebra cu puncte. De aceea trebuie să avem grijă de tine.” M-am gândit la asta, și am realizat că era un privilegiu. M-am intrebat de unde vine această imagine. Am fost un copil foarte bun la școală. Am invățat limba germană foarte bine, căci am vrut să o folosesc fără probleme in profesia mea. Si am incercat mereu să demontez ideile preconcepute si conceptiile gresite despre straini in Germania. Am incercat să îi fac pe germani curioși cu privire la străini.”

Europa Liberă: Știți acea replică celebră din Germania, referitoare la primele generații de gastarbeiteri turci. „Noi, germanii, am chemat forțe de munca, și au venit oameni”. Ați auzit-o desigur in anii '60. Acum, cu aceste valuri de refugiați, suntem oarecum in aceeasi situație. De asta data Germania nu cheamă aceste forțe de muncă, dar e obligata să accepte milioane de refugați, si să ii vadă ca pe niște forțe de muncă. Au invațat ceva germanii din experienta cu turcii? Aplică Germania învățămintele de atunci acum, cu refugiatii?

Sujata Banerjee: „Da, a durat o generatie până să se inteleaga ca au venit oameni și nu doar forțe de muncă. Acum cred ca s-a invatat, s-a ințeles că nu se poate intampla de azi pe maine o integrare a noilor veniți, ci ca, pentru asta, trebuie mai intai sa le dam oamenilor sentimentul ca au valoare pentru Germania. Să ii ajutăm astfel să se dezvolte, sa se realizeze, sa dea ceva societatii, pentru ca la rândul ei societatea sa îi aprecieze. Dar si noii veniti trebuie sa invete germana ca sa se integreze. Acesta este primul pas.”

Europa Libera. Asta cred oficialitățile. Oare cred și oamenii de rând asta?

Sujata Banerjee: „Eu văd bune intentii și la oamenii de rând. Am vazut in München cum au ajutat, cum s-au dedicat intampinarii refugiatilor. Trebuie văzut cât va dura acest entuziasm, daca germanii sunt pregătiți să inteleaga ca unii dintre acesti noi veniti vor deveni vecinii lor, poate pentru totdeauna. Nu stiu daca avem resurse pentru aceasta acceptare a unei varietati culturale extinse si pe termen lung. Oamenii trebuie să ințeleagă că situația demografică obligă Germania la deschidere, la acceptarea mai largă a noilor veniți. Cred ca este o ocazie excelenta ca Germania sa devină un centru pentru dezvoltarea academica. Toti trebuie să intelegem că varietatea, o societate multiculturala aduce avantaje tuturor.”

XS
SM
MD
LG