Linkuri accesibilitate

Štefan Füle în Parlamentul de la Chișinău


Štefan Füle alături de Ghoerghe Brega, Natalia Gherman și Andrian Candu în Parlament
Štefan Füle alături de Ghoerghe Brega, Natalia Gherman și Andrian Candu în Parlament

Fostul comisar european pledează pentru o ieșire din criza politică prin ajungerea la un compromis.

La Chișinău are loc de astăzi până vineri un seminar organizat de AP NATO cu genericul „Viitorul european al Republicii Moldova: contextul regional şi provocările interne”. Printre participanții la reuniunea găzduită de parlamentul moldovean se numără și fostul comisar european pentru politica de extindere și vecinătate Stefan Fuele, venit de data aceasta în calitate de consilier.

„Problema Republicii Moldova e că politicienii din coaliţia de guvernare, în loc să intărească independenţa instituţiilor, le-au folosit ca armă în lupte politice”, a spus Štefan Füle. Reformele au rămas pe hârtie, a adăugat el, iar nivelul coruptiei a rămas înalt. Dar o ţară slabă şi nereformată – a continuat fostul comisar al extinderii europene - poate foarte uşor deveni victimă a situaţiei geopolitice.

„Aşa că nu e timp de jocuri”, a atenţionat el. „Toată lumea trebuie să se gândească la interesul ţării. Toti politicienii au aceasta responsabilitate. E nevoie de compromisuri. Şi nu ar fi un semn de slăbiciune, cum ştiu bine că sunt văzute compromisurile în această parte a Europei.”

O remarcă a lui Štefan Füle formulată de la tribuna Parlamentului de la Chişinău i-a fost adresată personal democratului Dumitru Diacov: Am auzit ca vreţi să formaţi un guvern pro-european. Sunt curios ce înţelegeţi Dvs. prin guvern pro-european? Când vedem că aici politicile care se fac nu au nici o legătură cu UE? Un guvern pro-european înseamnă în primul rând un guvern pro-reforme.”

Din perspectiva UE, eforturile de sprijinire ale Republicii Moldova nu s-au risipit totuşi în zadar, a ţinut să spună fostul comisar. „Nu suntem aici în misiune geopolitică - a explicat el - misiunea noastră este să obţinem transformarea Republicii Moldova, să obţinem întărirea democraţiei, condiţii bune pentru viaţa oamenilor”.

Štefan Füle a formulat la Chişinău, unde se află pentru prima dată de la încheierea mandatului său de comisar european, şi câteva concluzii referitoare la politicile UE faţă de Republica Moldova şi alte două state care şi-au exprimat dorinţa de aderare, Georgia şi Ucraina:

„La Vilnius, nu am fost suficient de curajoşi ca să le oferim celor trei perspectiva de aderare. Apoi au murit oameni în Ucraina”. „E adevărat: am jucat după regulile cuiva, în loc să le stabilim pe ale noastre. Dar noi nu iniţiem revoluţii. Este un mit. Noi nu ne jucăm în jocul Est-Vest. La fel este un mit. Ceea ce facem noi e că sprijinim statele să poată să-şi ia propriile decizii. Dar nu este un mit că statele eşuate pot deveni mari provocări. Trebuie să avem grijă ca Ucraina să nu devină un stat eşuat.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG