Linkuri accesibilitate

Comisia UE despre țările candidate: Turcia criticată… tardiv


Sediul Comisiei Europene, Bruxelles
Sediul Comisiei Europene, Bruxelles

… atât pentru funcționarea justiției, cât și pentru neajunsuri în respectarea drepturilor minorităților.

Turcia este criticată și anul acesta în raportul Comisiei Europene, atât pentru funcționarea justiției, cât și pentru neajunsuri în respectarea drepturilor minorităților.

Diferența față de alți ani constă în aceea că de această dată raportul despre Turcia era gata de mai multă vreme, însă a fost reținut, odată cu rapoartele despre toate celelate șase țări din Balcani care nu sunt membre în UE, pentru a nu influența rezultatul recentelor alegeri legislative din Turcia, de pe 1 noiembrie, care i-au adus din nou majoritatea partidului islamist al președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Comisia este criticată pentru ceea ce e văzut ca o inacceptabilă concesie făcută autoritarului Erdogan, însă Europa are nevoie în acest moment de Turcia. Fără participarea Turciei, care adăpostește peste două milioane de refugiați din Siria, Europa s-ar regăsi neputincioasă să stăvilească valul de refugiați care ajung în Balcani.

Comisia a lansat de altfel un avertisment că apropierea iernii ar putea provoca o catastrofă umanitară printre refugiații care încearcă să traverseze Marea Egee dinspre Turcia, spre insulele grecești, ca și printre cei care traversează Mediterana dinspre Libia spre Italia.

Așa încât, din motive de „realpolitik”, Comisia Europeană a amânat publicarea raportului despre Turcia până astăzi, lăsând timp lui Erdogan și partidului său să încheie ca învingători alegerile.

Raportul cere Turciei să asigure independența justiției și să găsească o soluție durabilă crizei permanente dintre guvern și minoritatea kurdă.

De asemenea, cum a amintit-o comisarul responsabil cu extinderea Johannes Hahn, „Turcia trebuie să asigure libertatea de expresie și libertatea presei și să pună capăt intimidării jurnaliștilor”.

Pe lângă raportul despre Turcia, Comisia a făcut public astăzi și rapoartele despre alte șase țări: Albania, Bosnia, Macedonia, Kosovo, Muntenegro și Serbia. Și acestea sunt foarte importante pentru Uniunea Europeană, care ar dori să instaleze în Balcani centre de triere a refugiaților, în special în țările de tranzit care sunt Macedonia și Serbia.

Negocierile in vederea aderării la UE au început deja cu Muntenegru și Serbia, în vreme ce cele cu Turcia au început acum un deceniu, dar au fost blocate din pricina situației drepturilor omului în această țară.

Rapoartele despre toate aceste țări sunt pe alocuri critice, însă nu pot ascunde șovăiala Comisiei Europene în fața faptului că UE are nevoie de aceste țări pentru a stăvili migrația. Lucrul nu le-a scăpat liberalilor din Parlamentul European, care astăzi, după publicarea rapoartelor a transmis, prin președintele grupului Guy Verhofstadt, că „Raportul Comisiei Europene arată limpede că Turcia se află în regres în privința respectării drepturilor omului. Europa nu trebuie să închirieze Turciei rezolvarea crizei refugiaților. Nu trebuie să fim dependenți de Erdogan.”

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG