Linkuri accesibilitate

Protest în fața ANRE: „Pâinea scumpită, gazul scumpit, lumina scumpită. Ce ne-a mai rămas…”


Adepții Platformei DA fac o legătură directă între noul tarif la energie, care a fost mărit pentru a acoperi deprecierea leului, și furtul din bănci…

Sute de oameni au protestat astăzi la sediul Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică, împotriva noilor tarife la curentul electric, care au fost majorate vara trecută, dar care au intrat în vigoare astăzi, după luni de revizuiri. Adepții Platformei DA care au participat la proteste fac o legătură directă între noul tarif la energie, care a fost mărit pentru a acoperi deprecierea leului, și furtul din bănci, care ar fi dus la deprecierea leului. Pe fundalul protestelor, ANRE a amânat o altă decizie care vizează schimbarea tarifului la gazele naturale.

Oamenii s-au înarmat cu vovuzele, fluiere şi tobe şi au protestat mai bine de trei ore în faţa Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică. La început au scandat „Jos tarifele”, după care au cerut demisia şefilor ANRE şi a celor care conduc astăzi ţara.

Mulţi dintre cei cu care am stat de vorbă spun că abia de se descurcau cu vechile tarife. În mulțime am întâlnit persoane din diferite localităţi, unii au venit la Chişinău anume pentru acest protest.

„De-acum nu avem nicio putere de a merge mai înainte. Nu avem cu ce hrăni copiii, nepoţii. Am doi invalizi în casă, nici nu pot să discut mai departe. Ţara hoţilor şi a bandiţilor, cu Plahotniuc în frunte”.

„Pâinea scumpită, gazul scumpit, lumina scumpită. Ce ne-o mai rămas? Furca şi…”

Europa Liberă: Dar credeţi că ANRE îşi poate anula decizia pe care a luat-o deja a doua oară?

„Nu, noi o să-i impunem. Noi suntem poporul. Noi suntem forţa. Noi i-am ales. Ei trebuie nouă să ne slujească”.

„Mâine la noi vine iarna, ne aruncaţi în ghearele sărăciei, a frigului şi a întunericului. Unica sursă de căldură erau reșourile electrice.”

„Răbdarea de-acum e la limită. Foarte mult suferim din cauza acestei conduceri ineficiente. Am venit să pichetăm această instituție care ne jupoaie de bani. Ei se plimbă cu mașini luxoase, dar noi le plătim distracțiile lor. Eu tot vreau să trăiesc bine, la mine în ţară, să nu plec la muncă în altă parte. Şi vom lupta până la capăt. Muncesc şi îmi permit să vin la protest fiindcă acesta este interesul meu”.

„E greu acum să trăim cu salarii şi pensii mici. Nu ne ajungă să ne plătim serviciile, să ne cumpărăm medicamente. Vă închipuiți ce viață am ajuns?”

Europa Liberă: Cât daţi acum pentru servicii pentru apartament?

„Fără căldură la 1.500-2.000 de lei la trei camere. O pensionară care are o pensie de 1.000 de lei. De unde să iau banii aceștia să plătesc mai mult”.

Europa Liberă: Dacă se vor majora tarifele ce veţi face?

„N-am să plătesc. Ce să fac dacă nu am de unde?”

Cât timp a durat protestul câțiva lideri au încercat să convingă conducerea ANRE să iasă afară să le explice oamenilor cum se formează tarifele şi cât la sută le revin intermediarilor. Doar că această propunere a fost respinsă. După ce protestatarii au încercat să forțeze intrarea, păzită de zeci de polițiști, au decis să nu-i lase pe funcționari să părăsească clădirea, blocând cele două intrări. La finalul zilei de muncă, unii angajați au fost nevoiți să sară gardul pentru a merge acasă.

Lonig Gnatolschi este din Chişinău şi zice că ştie un pic bucătăria ANRE. Trecea prin preajmă şi s-a alăturat din mers protestatarilor.

„Consumatorii au fost abandonați, iar ANRE şi furnizorii fac echipă comună. De ce? Deoarece bugetul ANRE este format din sumele de bani pe care le primește de la operatorii de energie din cifrele lor de afaceri. Ei sunt interesați direct să mărească tarifele. Iată de aici trebuie de început, băieți. Şi asta e o instituție de stat. De ce atunci primesc bani de la societăți comerciale?”

Liderii protestatarilor au anunțat că mâine, la 12.00, revin în faţa ANRE pentru a cere suspendarea tarifelor majorate până nu vor fi făcute controale serioase la companiile energetice, informație care să fie complexă şi transparentă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG