Linkuri accesibilitate

Rusia: „voința poporului sirian” va măsura viabilitatea lui Bashar al-Assad


Sergei Lavrov și Staffan de Mistura , trimisul special ONU pentru Siria la o conferință de presă comună la Moscova
Sergei Lavrov și Staffan de Mistura , trimisul special ONU pentru Siria la o conferință de presă comună la Moscova

John Kerry și Serghei Lavrov au căzut de acord ca la următoarea întrunire pe tema Siriei în așa-numitul „format Viena” să promoveze împreună alcătuirea unei delegații unite a opoziției siriene.

Rusia a confirmat astăzi o schimbare de nuanță în politica ei față de Siria. Ministrul de externe Serghei Lavrov a repetat ceea ce declarase mai devreme purtătoarea de cuvânt a diplomației Kremlinului, anume că Moscova nu insistă ca președintele Bashar al-Assad să rămână la putere.

„Problema viitorului oricărei figuri politice din Siria trebuie decisă de poporul (sirian)”, a spus ministrul rus de externe Serghei Lavrov. „Putem să discutăm la nesfârșit despre cât este de popular Bashar al-Assad, dar există un singur mod de a stabili exact – anume prin exprimarea voinței poporului sirian”, a mai spus Lavrov, după discuțiile purtate miercuri la Moscova cu emisarul special ONU în chestiunea siriană, Staffan de Mistura, citat de TASS.

Cu aceeași ocazie, Lavrov și-a exprimat speranța că diplomații vor cădea de acord asupra unei liste de grupări de opoziție siriene care să fie invitate la discuțiile de pace sub egida Națiunilor Unite.

Associated Press amintește că înainte Rusia se plângea că în coaliția condusă de Statele Unite nu există un consens asupra formațiunilor siriene care reprezintă opoziția legitimă și cele care sunt teroriste și trebuie combătute, ca Statul Islamic.

Lavrov a spus astăzi că speră să fie schițată o listă a opoziției cu care se poate discuta și, dimpotrivă, a organizațiilor care „nu vor cădea sub incidența unui armistițiu pe care sperăm să-l atingem”.

Emisarul ONU de Mistura a făcut apel la țările din Orientul Mijlociu și occidentale „să-și folosească influența” pe care o au asupra diferitelor grupări siriene pentru a le convinge să vină la masa negocierilor cu „platforme constructive”.

El a mai spus că Națiunile Unite sunt gata să găzduiască discuții între guvernul sirian și opoziție „imediat”.

Rusia și puterile occidentale au fost angajate în discuții diplomatice intense în ultimele câteva săptămâni, în scopul ajungerii la o rezolvare politică a situației din Siria, țară măcinată de un lung război civil soldat cu un sfert de milion de morți și milioane de refugiați.

Rusia a fost cel mai de nădejde aliat al lui Assad și la cererea lui a început în septembrie bombardamente aeriene împotriva Statului Islamic și altor grupări. Assad a făcut o vizită surprinzătoare la Moscova luna trecută, eveniment considerat semnalul că Rusia dorește până la urmă soluționarea politică a situației.

Miercuri după-masă, ministerul de externe rus a anunțat că într-o convorbire telefonică șefii diplomaților americană și rusă, John Kerry și Serghei Lavrov au căzut de acord ca la următoarea întrunire pe tema Siriei în așa-numitul „format Viena” să promoveze împreună alcătuirea unei delegații unite a opoziției siriene.

Între timp s-a relatat că în Siria avioane militare despre care se crede că erau rusești au bombardat o zonă din nord-vestul Siriei care fusese inclusă într-un armistițiu local în septembrie. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul la Londra, a spus că a fost prima oară când zona respectivă, din provincia Idlib, a fost bombardată din aer.

La Washington diplomatul american de rangul cel mai înalt dintre cei însărcinați cu problematica Orientului Mijlociu, Anne Patterson, a spus la o audiere în Congres că 85% sau chiar 90% din loviturile aeriene rusești din Siria au țintit opoziția siriană moderată. Patterson a mai spus că ofensiva guvernamentală siriană sprijinită de ruși a alungat de la casele lor cel puțin 120.000 de oameni.

Armata guvernamentală siriană a anunțat miercuri că a recucerit singura cale de acces spre zonele din orașul Alep controlate de autoritățile centrale, punând capăt unei încercuiri de două săptămâni.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG