Linkuri accesibilitate

De ce a fost mutat în altă celulă Vlad Filat (Ziarul de Gardă)


Cum au fost cheltuiți banii Fondului Ecologic Național (anticorupție.md)

„Ziarul de Gardă” scrie că ex-premierul Vlad Filat a fost transferat dintr-o celulă pentru o singură persoană, în una în care sunt deţinuţi un avocat și un medic. Potrivit sursei citate, mutarea are loc în urma unui control efectuat de procurori, după ce un deţinut s-a plâns că nu se poate vedea cu rudele, întrucât Vlad Filat ar fi deținut în camera destinată pentru întrevederi de lungă durată. Publicaţia face trimitere la surse din administraţia Penitenciarului 13. Pe de altă parte, portalul deschide.md o citează pe șefa serviciului de presă al Departamentul Instituțiilor Penitenciare, Natalia Bucur-Bandas, cu declaraţia că Filat a fost mutat la cererea personală.

Portalul anticoruptie.md publică o investigaţie despre cum au fost cheltuiți banii din Fondul Ecologic Național. În lipsa unui mecanism transparent de alocare a banilor „acest Fond a devenit în ultimii ani o sursă de finanțare a unor proiecte media apropiate unor partide și a unor acțiuni de lustruire a imaginii șefilor de la Mediu”, scrie sursa citată. Banii sunt împărțiți la discreția câtorva funcționari din Ministerul Mediului, se mai arată în articol. Astfel, o parte din bani ar fi ajuns la o asociaţie a unui consilier al spicherului Andrian Candu, peste 400 de milioane de lei ar fi ajuns în conturile unei televiziuni controlate de Vlad Filat, un milion a fost alocat pentru sondaje şi broşuri, iar alte câteva milioane au fost destinate pentru proiecte care nu au fost valorificate. Actualul ministrul în exerciţiu al Mediului Valeriu Munteanu, citat în articol, dă asigurări că toate proiectele media aprobate anterior vor fi duse la capăt. Munteanu recunoaşte că actuala formă de organizuare a Fondului Ecologic este ineficientă şi că ar trebui reformată.

Portalul mold-street scrie că o singură companie a realizat audit la patru companii controlate de stat asupra calculelor noilor tarife la energie, ceea ce ridică semne de întrebare. Firma BDO Audit & Consulting SRL pare a fi una serioasă şi ar face parte din une din cele mai importante companii de audit la nivel global, scrie mold-street. „Nu este clar de ce statul (Ministerul Economiei), care deţine 100% la cele patru companii, a decis să accepte ca o singură firmă să realizeze auditul”. Una din explicaţii ar putea fi, potrivit sursei citate, economisirea de resurse financiare. În rapoartele de audit se constată mai multe nereguli. Compania susţine însă că nu poate garanta că datele din reportul de audit sunt corecte pentru că „acesta nu a fost un audit sau o revizuire în conformitate cu Standarde Internaţionale”. În rapoarte este indicat doar pronosticul tarifului mediu de distribuţie, nu şi tariful final pentru consumatori, mai observă mold-street.

Tot portalul Mold-street scrie despre reţinerea şi arestarea în Rusia a afaceristului Alexandr Grigoriev, unul din personajele cheie implicat în cea mai mare operaţiune de spălare de bani din Rusia prin sistemul bancar şi judecătoresc din Moldova. Grigoriev ar fi făcut parte dintr-o grupare care a falimentat bănci şi companii ruseşti şi ar fi organizat operaţiuni de spălare prin Moldova şi ţările baltice a circa 46 de miliarde de dolari, scrie la acelaşi subiect publicaţia rusă Kommersant. Suma de bani spălaţi prin această schemă pare să fie dublă faţă de cea estimată anterior într-o amplă investigaţie „Spălătoria rusească” realizată, anul trecut, de Rise.md. Potrivit sursei citate, Grigoriev ar fi partener de afaceri cu Igor Putin (vărul președintelui rus).

Arestarea afaceristului rus s-a sincronizat cu sancţionarea la Chişinău a unui magistrat implicat în aceeaşi schemă de spălare de bani. Consiliul Superior al magistraturii l-a declarat pe judecătorul Victor Orîndaș incompatibil cu funcţia de magistrat şi a cerut demiterea acestuia. Rise.md scrie că judecătorul a fost implicat în „Spălătoria rusească”, eliberând 3 ordonanțe de judecată, prin care i-a ajutat pe ruși să spele 1,4 miliarde de dolari.

Vitalie Călugăreanu observă, în corespondenţa sa pentru Deutsche Welle, o schimbare a discursului PD - de la „majoritate pro-europeană” la „majoritate politică stabilă”. Democrații „trec la „planul B” de identificare a unei noi majorități parlamentare” demarând consultări cu comuniștii. PD numește negocierile de marți cu comuniștii lui Vladimir Voronin „întâlnire consultativă” și susține că a obosit să aștepte decizia PLDM „care ține alianța în situație de blocaj”, mai observă jurnalistul.

XS
SM
MD
LG