Linkuri accesibilitate

Dorin Chirtoacă: „Drumul nostru către Uniunea Europeană este minat...”


La deschiderea sesiunii parlamentare
La deschiderea sesiunii parlamentare

Interviul dimineții cu vice-președintele Partidului Liberal, primarul Chișinăului.

Partidul Democrat, Partidul Liberal și deputații neafiliați care-l sprijină pe Iurie Leancă ar urma să reia astăzi negocierile privind formarea unui nou guvern. Liberal-democrații nu au luat încă o decizie dacă să participe sau nu.

O discuție cu vice-preşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, primarul de Chişinău, despre ce poate urma dacă liberal-democraţii vor alege opoziţia.

Europa Liberă: Liderul interimar al PLDM, fostul premier Valeriu Streleț, a spus ieri: PD a comis o crimă politică odată ce şi-a asumat haosul, înseamnă că să fie gata să acţioneze în consecinţă”. Cum înţelegeţi această declaraţie, este sau nu un refuz de fapt de a participa la guvernare, dar mai ales cum va acţiona PL dacă PLDM pleacă în opoziţie?

Dorin Chirtoacă: „Cel mai probabil această declarație înseamnă că PLDM nu va participa la negocieri și, respectiv, la formarea viitorului Guvern. Cel puțin asta lasă de înțeles dl Streleț prin declarația sa. În ceea ce privește Partidul Liberal, noi din păcate am mai trecut prin asemenea situații, când Republica Moldova rămânea practic fără o majoritate pro-europeană sau această era ruptă bucăți.

În anul 2013 Partidul Liberal a avut de trecut printr-o experiență foarte tristă, atunci când șapte deputați au luat o altă cale, respectiv Partidul Liberal a fost exclus de la guvernare. Noi înțelegem că din păcate parcursul nostru sau drumul nostru spre Uniunea Europeană este minat și pentru noi, dincolo de orice, este important să depășim acest câmp minat și să ajungem până la urmă să facem parte din familia Uniunii Europene. Pentru că doar astfel putem vorbi despre justiție independentă, despre dezvoltare, despre o lege, o ordine, despre o viață cât de cât acceptabilă pentru omul de rând.”

Europa Liberă: Se poate construi o coaliţie proeuropeană la Chişinău în acest moment fără PLDM, cum estimaţi personal?

Dorin Chirtoacă: „Vă spun sincer, în anul 2013, atunci când PLDM în special a acționat pentru distrugerea Partidului Liberal, pentru ruperea acelor deputați, a membrilor și a organizațiilor din teritoriu, (deşi a fost implicat și Partidul Democrat, pentru că și la ei au ajuns o parte din colegii noștri) atunci credeam că mai mult niciodată nu vom ajunge să stăm la aceeași masă și, respectiv, să mai facem vreo coaliție. Același lucru s-a întâmplat și în Consiliul Municipal, unde nu am reușit să avem o majoritate pro-europeană din anul 2011, deși eram 26 de consilieri pro-europeni și, respectiv, câțiva independenți începând cu luna ianuarie 2012. Însă, treptat am acumulat un fel de imunitate, ne-am călit, pentru că înțelegem că din păcate între partide și între politicieni lucrurile nu sunt deloc ca între oameni, nu sunt deloc ca între parteneri în activități economice sunt la un nivel mult mai rudimentar. Și acum, în cazul în care vorbim despre instituții, despre relații nu ca între persoane, ci relațiile între instituții - partidele trebuie să fie niște instituții care să se adapteze la realitate - în mod normal deci ar trebui să discute despre o majoritate în Parlament toți aceia care își doresc ca Moldova să facă parte din UE.”

Europa Liberă: Dar cum ar mai putea să colaboreze liberal-democraţii cu PD, după ce acest partid a pus umărul la căderea Guvernului? PL ar face acest lucru în asemenea condiţii?

Dorin Chirtoacă: „Îmi pare rău că revin poate atâta la exemplul nostru, dar este unul care ne arată cum am procedat noi într-o situație nu neapărat asemănătoare, identică sau similară, dar unde am fost și noi afectați. În anul 2013 Partid Liberal nu a participat la demiterea Guvernului, dimpotrivă ei între ei s-au omorât și cu toate acestea noi am fost acei vizați în dezordinea care a urmat după. Încurcate sunt căile Domnului. Vom trăi și vom vedea. Nu am cum să răspund în locul PLDM.”

Europa Liberă: Dar cum vă imaginați, ce fel de ofertă s-ar putea face în acest moment PLDM ca să-i obțineți la guvernare?

Dorin Chirtoacă: „În primul rând, chestiunea cu ofertele este ușor cam depășită. Nu se mai poate pune problema ca un partid având 20-25-30 de mandate sau mai multe să vină cu oferte de diferit calibru pentru ceilalți viitori parteneri de coaliție. În mod normal trebuie negocierile trebuie să fie guvernate de o regulă. La ultimele negocieri care au avut loc în luna iulie cel puțin s-a ajuns să fie o regulă pe masă, un algoritm, un calcul matematic, o formulă care să ducă la repartizarea portofoliilor, a întreprinderilor, a domeniilor de activitate, a guvernării până la urmă în așa fel încât să nu existe abordări de tipul: asta păstrăm noi pentru că așa este logic sau cealaltă o păstrăm pentru că ni se cuvine prin moștenire asta ar fi în cadrul unei oferte - ce păstrăm și ce dăm. Personal, nu agreez asemenea formule.

Trebuie să fie pe masă un algoritm, o regulă care să-i facă pe toți participanții la discuții să se simtă minimum acceptabil, confortabil pentru a putea negocia, altfel acestea nu sunt negocieri, ci sunt presiuni.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, dle Chirtoacă, comportamentul PLDM se putea de anticipat dacă să ne uităm logic la toată această situație. Nu înseamnă asta că cineva tocmai asta a urmărit: scoaterea acestui partid din guvernare și înlocuirea cu altul, eventual cu PCRM, așa cum se vorbește foarte frecvent? PL cum se simte în această situație? Asistă doar la ea sau încearcă să o influențeze cumva?

Dorin Chirtoacă: „Ceea ce se întâmplă în prezent la nivelul PLDM este mai curând reversul medaliei a ceea ce se întâmpla în anii 2009-2010. Mai curând este vorba despre o răfuială în cel mai direct posibil sens al cuvântului și, mai ales, evenimentele din ultimele zile chiar demonstrează acest lucru cu vârf și îndesat.”

Europa Liberă: Deci, cineva se răfuiește cu PLDM?

Dorin Chirtoacă: „Nu neapărat cu tot PLDM. În primul rând este o chestiune la nivel personal ce se vede cu ochiul liber și așa cum am scris și pe internet: după toată „păpușăreala” care a avut loc timp de ani de zile, era cumva de așteptat să existe niște replici. Însă acum lucrurile au coborât într-atât de jos și sunt atât de murdare, încât nu exclud până la urmă să se ajungă la extreme de tip: răfuieli fizice și alte lucruri care ar duce Republica Moldova în neant până la urmă.”

Europa Liberă: Care este rolul PL în această coaliție? Vedem că deja Marian Lupu s-a transformat în purtătorul standardului eurointegrării, deși toată lumea s-ar aștepta ca PL să facă asta. Cum s-a ajuns aici?

Dorin Chirtoacă: „Partidul Liberal rămâne a fi port-drapelul integrării naționale. Se știe că, dincolo de integrarea europeană, noi ne dorim evident și reîntregirea de la Nistru până la Tisa. Iar în ceea ce privește integrarea europeană, rămânem a fi gardianul în acest proces în Republica Moldova atâta timp cât în Parlament nu avem mandate suficiente care să ne permită să preluăm inițiativa propriu-zisă.”

Europa Liberă: După negociere de vineri, PD a anunțat că se discută despre crearea unui partid al eurointegrării, nu PL...

Dorin Chirtoacă: „Nu am urmărit în detalii toate aceste lucruri. Trebuie să spun că sunt mai mult acum implicat în chestiunile legate de Primărie, mai ales că week-end-ul a fost marcat de aceste tragedii de la București, dar și cu avionul din Federația Rusă, lucrul care mai tare cred că a influențat asupra stării noastre a tuturor decât evenimentele politice de la Chișinău. Cert este că noi nu avem de ales. În Republica Moldova cu aceste partide, cu această clasă politică, cu o altă clasă politică, dar trebuie să fie întotdeauna în Parlament peste cincizeci de deputați care să implementeze Acordul de Asociere, care să vegheze ca să nu pierdem libera circulație în Europa, care să efectueze reforme, care să creeze condiții pentru apariția locurilor de muncă, astfel încât să putem avea o viață normală de om. Din păcate, din partea cealaltă, din partea estului nu există asemenea posibilități. Vedem cu ochiul liber ce se întâmplă în estul Ucrainei, ce se întâmplă în zona post-sovietică. Atâta timp cât nici acolo nu au loc schimbări democratice, nu există șansa unei vieți mai bune decât o iluzie acoperită de arme grele și multă teroare.”

Europa Liberă: În viziunea Dvs., ar putea PCRM să joace vreun rol în viitoarea construcţie politică la care să participe eventual și PL?

Dorin Chirtoacă: „Indiferent ce rol ar putea juca PCRM, pentru că a mai jucat între anii 2005 și 2009, pe noi nu ne interesează jocuri. Noi suntem chiar mai mult decât ușor deja trecuți prin asemenea experiențe. De exemplu, 4 aprilie 2005, când PPCR și-a semnat sentința. Din punctul nostru de vedere participarea Partidului Liberal la guvernare împreună cu comuniștii sau cu socialiștii sau cu oricare alți reprezentanți ai acestei stângi care a distrus Republica Moldova, progresiv, în ultimii 25 de ani este exclusă. Noi avem o altă cale.”

Europa Liberă: Ce părere aveţi despre felul cum se face justiţie în cazul Filat? Vi se pare cumva că se singularizează un singur responsabil de corupție în Republica Moldova? Așa este, nu?

Dorin Chirtoacă: „Justiția noastră este în aceeași stare în care a fost și justiția întregii Europei de Est de la sfârșitul anilor 90' începutul anilor 2000. Nu poate fi vorba doar despre un singur om într-o caracatiță a corupției extinsă până la nivelul, chiar a omului de rând din păcate. În funcție de cum vor evalua lucrurile va fi de înțeles este justiție selectivă sau se merge pe identificarea tuturor a celor care au participat. Am înțeles că au mai fost arestați o serie de persoane care au luat credite de la Banca de Economii.

În tot cazul se vede o similitudine cu cazul lui Adrian Năstase din România unde inițial și acolo părea că este vorba despre un caz singular, dar până la urmă s-a ajuns la zeci și sute de politicieni, funcționari, primari, oameni de afaceri, chiar și cei care erau considerați zeii politicii de la București și, respectiv, a comunității economice, a comunității de afaceri din București, inclusiv Becali, Copos ș.a.m.d. care erau de neatins în acea perioadă, au ajuns după gratii. Deocamdată este prematur să spunem că și în Moldova a început același proces, însă dacă nu începe acest proces noi nu avem viitor.”

Europa Liberă: Cât de intimidaţi ar trebui să se simtă politicienii de filmuleţe gen cel vizându-l pe Filat pe care l-aţi comentat și Dvs. pe rețele sociale ieri sau alaltăieri?

Dorin Chirtoacă: „Ceea ce am spus și acolo: când ștacheta coboară prea jos lucrurile devin dezgustătoare și pot avea efect de boomerang. Fiecare dintre noi are câte un schelet în dulapul personal și din acest punct de vedere oricine ar putea fi tratat în asemenea mod și ar putea păți așa ceva. Nu cred că i-ar place cuiva, asta este evident, dar nici nu intră la instrumentale și metodele politice de lucru. Aici probabil este vorba despre replica dată în contextul a tot ceea ce a fost anii precedenți. Mai este un aspect: fața chiar să fi fost și o persoană de moravuri ușoare, oricum identitatea ar fi trebuit să fie acoperită, protejată chiar dacă este vorba de anumite răfuieli personale.”

Europa Liberă: Dle Chirtoacă, are totuși sau nu ce ascunde Partidul Liberal? Poate Partidul Liberal știe ceva foarte important legat de felul de cum se face guvernarea și ar fi cazul acum să schimbe tactica și să facă niște dezvăluiri, pentru că mai târziu să nu pățească ceea ce a pățit PLDM?

Dorin Chirtoacă: „Noi am trecut deja prin asta în anul 2013 și ne-am învățat lecția. Înțelegem că este un câmp minat în continuare în fața noastră pe care trebuie să-l trecem. Am tot fost întrebați de-a lungul timpului ce avem de ascuns, ce avem cu unii, ce avem cu alții? Timpul totul o să arate treptat și consecvent că până la urmă Partidul Liberal nu are nimic de ascuns și nu are un alt obiectiv decât acela pe care l-am anunțat și l-am urmat ani de zile din anii 90' și până în prezent. Aceasta este calea noastră de a fi, inclusiv acuzați și să confirmăm după aceea că lucrurile, de fapt, nu sunt așa precum acuzațiile.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:42 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG