Linkuri accesibilitate

„Dacă mă întorc în regiunea transnistreană cu siguranță voi fi arestat”


Moldova, Sergei Ilchenko, blogger fron Tiraspol
Moldova, Sergei Ilchenko, blogger fron Tiraspol

De ce nu poate poate fi găzduit jurnalistul Serghei Ilcenko la Centrul pentru refugiați de la Chișinău? Pentru că, spun autoritățile, nu e refugiat,

Jurnalistul Serghei Ilcenko, refugiat din regiunea transnistreană unde a petrecut o scurtă perioadă în detenție; spune că nu i se mai permite să rămână la Centrul pentru refugiați de la Chișinău. Autoritățile au explicat că nu-l mai pot găzdui acolo, unde a fost primit până își găsește o locuință, pentru că locuitorii din stânga Nistrului nu se pot încadra în categoria refugiaților. Relatează Tamara Grejdeanu:

Jurnalistul Serghei Ilcenko din regiunea transnistreană a fost acuzat de regimul de la Tiraspol de extremism şi aţâţare la ură interetnică După patru luni de detenție, acesta a semnat o mărturie în care își recunoștea vina și imediat a fost amnistiat. Ajuns la Chișinău, el a spus că a recurs la acest gest doar pentru a fi în libertate. Din iulie, Ilcenko a fost adăpostit la Centrul pentru refugiați din Chișinău, astăzi însă a fost anunțat că trebuie să plece:

„Înțelegeți, eu nu am unde să merg. Dacă îmi vor scoate lucrurile, probabil voi sta ca un boschetar în fața porții. Dacă mă întorc în regiunea transnistreană cu siguranță voi fi arestat. Nu știu ce o să fac, undeva o să-mi las lucrurile, bagajul. Nu am loc de lucru permanent, care să-mi permită să închiriez un apartament. Eu nu urmăresc să trăiesc pe seama statului, dar într-adevăr ne-am pomenit într-o situație grea și nu avem unde merge. Cine are unde sta, nu vine la acest centru.”

De obicei, Centrul pentru refugiați găzduiește cetățeni străini, oameni care fug de război, de persecuții pe criterii rasiale, religioase sau din motive politice. Timp de jumătate de an ei stau la centru, timp în care se ia o decizie asupra statutului lor.

O formă de protecție pentru cetățenii moldoveni din stânga Nistrului care spun că ar fi persecutați de miliția transnistreană, nu este prevăzută de lege, de asta jurnalistul trebuie să părăsească centrul, spune Ecaterina Silvestru, directoarea adjunctă a Biroului pentru Migrație și Azil:

„Este un caz care nu se înscrie în cadrul legal prevăzut pentru centrul nostru. Atunci când vine Curtea de Conturi nu poți să îi spui că este un caz cu titlu de excepție. Noi nu avem prevederile legale pentru a-i caza. Noi și așa am închis ochii, în pofida faptului că avem niște penalități pentru o persoană care chiar avea dreptul să stea la noi.”

În situația jurnalistului Serghei Ilcenko mai sunt alte trei persoane, toți patru refuzând categoric să se întoarcă în stânga Nistrului. Avocatul Promo-Lex, Vadim Vieru, cel care i-a acordat asistență juridică lui Ilcenko spune că după standardele internaționale, toți patru au statut de persoane intern deplasată, fiindcă au fost nevoite să plece din regiunea transnistreană pentru a scăpa de persecuții. Deocamdată , spune juristul, autoritățile Republicii Moldova nu au creat o bază legală care ar garanta drepturile persoanelor intern deplasate:

„Noi am sesizat această problemă, lipsa mecanismului, de mai multe ori am informat despre acest fapt Biroul de reintegrare. Biroul pentru reintegrare a intervenit, de regulă, la solicitările noastre și a gândit un astfel de mecanism provizoriu ca persoanele date să fie plasate în acest centru de plasament.”

Europa Liberă: Spuneți că la nivel național nu este un mecanism care să-i protejeze pe cei din stânga Nistrului, dar totuși s-a intervenit cumva, iată, de exemplu în cazul jurnalistului Ernest Vardanean, în alte cazuri?

„S-a intervenit în lipsa unui cadru normativ, acestea au fost gesturi de bunăvoință ale reprezentanților guvernului, dar dacă s-ar întâmpla ceva sistematic, atunci dacă statul nu poate să rezolve sau să ajute doi cetățeni din regiunea transnistreană, eu nu înțeleg cum ei vor să rezolve conflictul transnistrean.”

Juristul Vadim Vieru spune că în lipsa unei soluții dictate de lege, va cere din nou intervenția Biroului pentru Reintegrare al Republicii Moldova. Ilcenko și ceilalți cetățeni moldoveni din regiunea transnistreană cer să rămână la Centrul de refugiați până când își vor găsi un loc de muncă pentru a-și asigura existența.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG