Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „Opoziția nu a reușit declanșarea alegerilor anticipate sau preluarea puterii”


Pemierul Valeriu Streleț refuză să stea de vorbă cu liderul socialist Igor Dodon, după discursul său în Parlamentul de la Chișinău, 29 octombrie 2015
Pemierul Valeriu Streleț refuză să stea de vorbă cu liderul socialist Igor Dodon, după discursul său în Parlamentul de la Chișinău, 29 octombrie 2015

Un punct de vedere în dialog după căderea guvernului Streleț

Gheorghe Cojocaru: „Dacă demiterea guvernului Gaburici a dus la formarea unei alianțe majoritare în care alături de Partidul Liberal Democrat și Democrat s-a regăsit și Partidul Liberal, demisia guvernului Streleț,, după cum a lăsat să se întrevadă liderul democrat Marian Lupu, în seara zilei de ieri și de la tribuna Parlamentului astăzi, va trebui să conducă, din nou, la resetarea actualei Alianțe. Cel puțin, acestea par să fie intențiile declarate ale Partidului Democrat, cu voturile căruia guvernul Streleț a fost demis. Obiectivul resetării Alianței, prin invitarea grupului de deputați ai Partidului Popular European la o viitoare guvernare, s-a dovedit a fi incompatibil cu păstrarea executivului format de cele trei partide pro-europene, care, după închiderea liderului liberal-democrat Vlad Filat, nu mai întrunesc numărul necesar de voturi pentru o majoritate parlamentară.”

Europa Liberă: Deci, regele a murit, trăiască regele? Sau, guvernul a căzut, trăiască Alianța? Toată lumea acum se întreabă: dar, va mai fi posibilă oare promisa guvernare pro-europeana?

Gheorghe Cojocaru: „Dacă demisia guvernului, primului ministru liberal-democrat Valeriu Streleț, s-a produs cu voturile deputaților democrați, o refacere a guvernării sau o resetare a Alianței pro-europene, despre care au vorbit liderii democrați, nu se va putea face fără Partidul Liberal Democrat. Voturile deputaților independenți din jurul fostului prim-ministru Iurie Leancă nu asigură formarea unei majorități parlamentare pro-europene. Totuși, așa cum se prezintă situația la acest moment, cele trei partide, inclusiv liberal-democrații, și-ar dori păstrarea cursului actual și formarea unei noi guvernări a forțelor pro-europene.”

Europa Liberă: Ce ar putea împiedica menținerea cursului pro-european și formarea unui nou guvern al forțelor de centru-dreapta, promotoare ale acestui curs?

Gheorghe Cojocaru: „Resentimentele, rivalitățile dintre cele trei partide și, probabil, competiția pentru funcția de prim-ministru. Nu întâmplător, în timpul dezbaterilor parlamentare s-a amintit că din 2009 încoace funcția de prim-ministru a aparținut în exclusivitate liberal-democraților, or, după ceea ce s-a întâmplat astăzi și după toate loviturile încasate în ultimul timp de Partidul Liberal Democrat, s-ar putea ca anume democrații să pretindă șefia Guvernului sau să nu mai agreeze păstrarea acesteia de liberal-democrați.”

Europa Liberă: Acum când lucrurile încă sunt prea fierbinți pentru a le analiza, totuși, să facem un bilanț: ce a câștigat opoziția parlamentară și ce au câștigat protestatarii din stradă?

Gheorghe Cojocaru: „Un guvern demis, un lider important liberal-democrat închis, o alianță puternic lovită, deși nu îndepărtată de la guvernare – toate acestea s-au produs sub impactul protestelor sociale și, parțial, al acțiunilor opoziției parlamentare. Opoziția nu a reușit însă declanșarea alegerilor anticipate sau preluarea puterii. În aceste condiții, prin repornirea motoarelor unei noi alianțe pro-europene, cele trei partide, dacă vor face un efort de autodepășire, vor transforma pierderea suferită astăzi în câștigul de mâine, al lor și al societății, în ansamblu.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG