Linkuri accesibilitate

Proba frigului: cum se încălzesc protestatarii din corturi


În centrul Chişinăului continuă protestele non-stop în ciuda vremii reci de afară.

Printre corturi au apărut sobe improvizate pe baze de gaze la butelii şi aeroterme. Înaintea celei mai friguroase nopți a toamnei de până acum, cum o anunță meteorologii, Valentina Basiul i-a vizitat pe protestatarii din corturile instalate în centrul capitalei, să afle cum au de gând să se încălzească…

Odată cu răcirea vremii, protestatarii încearcă să se adapteze la condiţiile meteo. Pensionarul Vladimir Osoianu, fost mecanic la uzina de tractoare şi la fabrica de bomboane Bucuria, se află de trei zile în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Spune că pentru a se încălzi merge la plimbare în orăşelul improvizat de corturi din faţa Parlamentului, unde îşi au tabăra membrii şi simpatizanţii socialiştilor şi Partidului Nostru.

Vladimir Osoianu
Vladimir Osoianu

„Iată îngheaţă aici lumea şi șed şi flămânzi daje. Frig. Şi niciunul nu vrea să dea v otstavke. Venim aici, dar ce folos că venim? Măcar să iasă unul să spună ceva, dar ei nu spun nimeni nimic. Nici la televizor. Se tem şi la televizor să se arate”.

Europa Liberă: Dar oamenii nu şi-au mai pierdut entuziasmul să mai protesteze?

„Da, e drept. Mulţi de-acum se otkajesc de aşa ceva. Toată vara, dumneavoastră aţi auzit, „Jos!”, „Jos!”, „Jos!” Şi ce? Cineva a fost dat jos?”

Europa Liberă: Vă duceţi la protestul celălalt?

„D-apoi cum. De acolo am venit încoace şi acuş mă duc iar încolo, să nu îngheţ de frig.”

Europa Liberă: Vorbiţi cu oamenii de acolo?

„Da, ei trag nădejde că ceva trebuie să se întâmple. Eu mă tem să nu fie ca-n Ucraina, iată asta. Să nu înceapă a împușca, a bate”.

Unul dintre liderii Platformei civice „Demnitate şi adevăr” Inga Grigoriu spune că în ultimele zile cu banii din donaţii au fost cumpărate saltele şi pături suplimentare şi câteva aeroterme pentru corturile mai mari. De asemenea, au fost izolate toate aceste cămăruțe improvizate. „Suntem gata de sezonul rece, - afirmă Inga Grigoriu, - gata din convingere. Sperăm ca revendicările noastre să fie realizate”.

În faţa Ministerului Agriculturii, unde şi-a instalat corturile Partidul Nostru, oamenii sunt mai suspicioşi şi cu greu acceptă să vorbească cu presa sau îşi dau acordul să fie fotografiați. Lângă un generator electric ce suflă aer cald, înfofolită într-o pătură stă Victoria, o croitoreasă de la Bălţi, care nu vrea să-şi spună numele complet.

„E foarte frig, dar avem multe oghialuri, ne-au dat. Înăuntru nu-i frig. Afară numai cât stai, dar tot înăuntru nu pot să stai, mergem înainte”.

Europa Liberă: Ce faceţi când vă e foarte frig?

„Ceai, cafea, câte un bruterbrod. Avem matrasuri de acestea moi. Pe unde mai tuşim, pe unde mai… dar rezistăm. Nu îngheţăm, oghialuri sunt, pentru asta îşi bat capul. Nu ne lasă să înghețăm”.

În tabăra lui Renato Usatâi, printre corturi sunt mai multe burjuici cu butelii de gaze. Protestatarii spun că le aprind mai ales noaptea sau când e foarte frig şi astfel îşi dezmorţesc mâinile.

Pentru unii oaspeţi ai capitalei cele două orăşele de corturi sunt un punct de atracţie. Vasile Beregoi, un moldovean stabilit de peste 40 de ani în Rostov pe Don, a revenit în ţară după aproape zece ani şi a ţinut neaprat să vadă ce se întâmplă în inima Chişinăului.

„E pur şi simplu haos. Este o lipsă de respect faţă de popor. Oligarhii au acaparat tot ce au putut şi au dus peste hotare, iar oamenii sărăcesc tot mai tare. Ştiţi, încă nu înţeleg totul până la capăt. Nu-mi recunosc patria”.

În timp ce vizitatorii orășelelor improvizate fac poze sau salfie-uri pe fundalul corturilor, mulţi protestatari din ambele tabere, zgribuliţi de frig, se declară hotărâţi să reziste ploilor şi brumei doar să-şi vadă cauza realizată – demiterea actualei guvernări şi anunţarea de alegeri anticipate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG