Linkuri accesibilitate

Kurt Volker: „Democrația, economia de piață, prosperitatea și securitatea trebuie construite pro-activ”


Kurt Volker
Kurt Volker

În dialog cu directorul executiv al Institutului de liderism internaţional McCain, parte a Universităţii din Arizona.

Kurt Volker a fost reprezentant al SUA la NATO în anii 2008 şi 2009. Acum, el conduce Institutul de liderism internaţional McCain - centrul de cercetări al Universităţii din Arizona. Recent, pe marginea unei conferinţe în probleme de securitate, Kurt Volker ne-a vorbit într-un interviu exclusiv despre şansele unor state ca Georgia, Ucraina, care îşi doresc aderarea la NATO, sau Republica Moldova, care mizează pe sprijin NATO pentru a-şi moderniza sistemul de apărare şi securitate, de a se apropia de Alianţă.

Kurt Volker: „Nu trebuie să luăm securitatea ca atare. Democrația, economia de piață, prosperitatea și securitatea trebuie construite pro-activ. Dacă pur și simplu stai și aștepți ca lucrurile să se întâmple de la sine, poți ajunge să vezi cum se întâmplă lucruri rele. Cum a fost în Georgia în 2008, în Ucraina, cum se întâmplă în Moldova de mai mult timp. Nu putem lua securitatea ca atare, trebuie să o consolidăm și să sperăm că toți oamenii din Europa au aceleași oportunități: că pot fi liberi, prosperi, democrați și că se pot simți în siguranță.”

Europa Liberă: Dar mulți cred că state ca Georgia, Ucraina și Moldova nu pot fi în securitate lângă Rusia fără a fi membri NATO.

Kurt Volker: „NATO de bună seamă oferă cel mai bun tip securitate în Europa. Pentru membrii NATO, există articolul 5 care garantează apărarea colectivă – o chestiune extrem de importantă. NATO de asemenea proiectează securitatea și siguranță şi asupra statelor cu care lucrează împreună. Dar fiecare dintre ele are propria cale pentru a o folosi. Nu ajungi gata de aderare la NATO peste noapte. Nu se întâmplă așa. NATO trebuie să se asigure ca țările pe care le acceptă vor consolida alianța, vor contribui la securitatea comună. Noi lucrăm cot la cot cu mai multe țări pentru a le ajuta să devină mai puternice. Cu timpul, ele devin membri NATO și contribuie la formarea unei comunități mai puternice. Asta e ceea ce face alianța „sănătoasă” și asta e calea spre succes pentru Moldova sau Ucraina, sau Georgia, pe termen lung.”

Europa Liberă: Moldova este o țară neutră prin Constituţie. Georgia însă şi-a dorit mereu să adere la NATO. De ce nu se întâmplă?

Kurt Volker: „Pentru că Georgia trebuie să mai lucreze asupra reformelor democratice, a celor economice. Pentru că ea are o serie de probleme de securitate cu Rusia. E nevoie de un consens al țărilor NATO, 28 de state, că includerea Georgiei în alianța militară ar consolida NATO. Mai e un drum lung, dar nu trebuie să se renunțe la această idee.”

Europa Liberă: Ce finalitate a crizei din Ucraina vedeți?

Kurt Volker: „Trebuie să ținem minte că Ucraina e o țară suverană, că ea are dreptul să-și controleze propriul teritoriu și că era un stat democratic până a fi invadată de Rusia și divizată în două. Nu trebuie să renunțăm la viziunea unei Ucraine reîntregite. Ucraina luptă acum exact pentru asta și are nevoie de ajutorul nostru în ceea ce ține de stabilitate financiară, securitatea, forțele militare, reformele și răbdarea. Cu cât mai mult asta durează, cu atât mai greu devine pentru Rusia să mențină ocupația în estul Ucrainei. Trebuie să ne asigurăm că în locul unei escaladări a conflictului, noi menținem situația la starea curentă și să încercăm să înțelegem cum Ucraina și-ar putea recăpăta controlul asupra propriului teritoriu.”

Europa Liberă: Corupţia e o problemă a tuturor acestor ţări, într-o măsură mai mare sau mai mică. Cum poate fi învinsă?

Kurt Volker: „În primul rând, e corect să punem în discuție această chestiune – corupția e o problemă importantă în toate aceste țări. Ea a avut un rol distructiv în politică, în implementarea reformelor, în dezvoltarea economiei și a ținut în frâu visul lor de a deveni parte a Europei.

Cel mai bun lucru pe care-l poate face orice țară pentru a combate corupția e să asigure transparența în acțiunile guvernului, astfel încât tot ce s-ar întâmpla să fie deschis publicului, și să se asigure ca sistemul judiciar e independent, că nu se supune influenței politice și nu protejează oamenii corupți. Acești doi pași sunt extrem de importanți pe termen lung.”

Europa Liberă: Unii cred că cel puţin în Moldova și Ucraina, coalițiile guvernamentale sunt problema, pentru că ele nu pot fi eficiente.

Kurt Volker: „Uitați-vă la democrațiile din lume. Toate sunt diferite și au diverse modele de guvernare: avem sisteme prezidențiale, parlamentare, sau bazate pe consens ca în Elveția. Toate lucrează. E important să existe o viziune clară în care vor crede cetățenii. Întotdeauna vor exista diferențe politice, diferențe de politici, de exemplu care ar trebui să fie vârsta de pensionare, cât de mari ar trebui să fie pensiile. Dar la baza tuturor acestor decizii ar trebui să fie un sentiment de unitate națională. Asta ar trebui să consolideze politicienii, fie cei din Georgia, fie din Moldova sau Ucraina.”

Europa Liberă: Există alte soluţii de securitate pentru aceste state, dacă tot soluţia NATO e de perspectivă îndelungată?

Kurt Volker: „În primul rând, ele ar trebui să devină democrații și economii de succes. Ca să funcţioneze ca un magnet pentru asemenea regiuni cum e Osetia de Sud, Abhazia, Transnistria. Oamenii ar privi atunci Georgia, de exemplu, și ar spune: vreau să merg la universitate la Tbilisi, vreau să merg la Tbilisi să zbor de acolo, fiindcă e mai comod decât la Moscova. Aşa se edifică succesul. În același timp, prin consolidarea relațiilor cu toate țările din vestul și centrul Europei, din UE, NATO, Statele Unite. Astfel de relații sunt organice, ele se dezvoltă pe parcursul timpului. Nu trebuie să apăsăm butonul și să spunem: gata, NATO e aici, suntem în siguranță. Lucrurile nu stau așa. Societățile trebuie să se consolideze.”

XS
SM
MD
LG