Linkuri accesibilitate

Dorel Nasui: „Cred că raţiunea va prima pentru a asigura moldovenilor un viitor, prosperitate, securitate”


Chicago, Illinois
Chicago, Illinois

Un interviu în exclusivitate cu consulul onorific al Republicii Moldova în Illinois.

Acum un an Dorel Nasui a fost desemnat în poziția de consul onorific al Republicii Moldova în Illinois. Acesta este un om de afaceri și un antreprenor de succes, care trăiește în zona orașului Chicago. El a plecat din România spre Statele Unite ale Americii, unde a cerut și a primit azil politic in 1986 și a lucrat ca inginer IT pentru Motorola și alte companii. În 1990, a deschis propria sa companie, American International Radio. În prezent, AIR face afaceri în peste 50 de țări din întreaga lume și are sedii în SUA, Germania, Republica Cehă, Spania, România, Polonia, Turcia, Ucraina, Irak, Dubai, Orientul Mijlociu, Australia, fiind unul din cel mai mare distribuitor Motorola Solutions la nivel mondial. Aflată la Chicago, Valentina Ursu i-a solicitat un interviu.

Dorel Nasui: „Republica Moldova este un stat de mare importanţă geostrategică pentru Statele Unite ale Americii. Şi mă bucur foarte tare că factorii de decizie din Moldova au decis să deschidă un consulat onorific în statul Illinois. Probabil din mai multe motive, unul fiind faptul că statul Illinois găzduieşte cea mai mare comunitate moldovenească din Nord America şi în al doilea rând, statul Illinois este al cincilea stat ca produs intern brut din Statele Unite ale Americii, deci, este un stat bogat.

În statul Illinois se găsesc giganţi precum Boeing, McDonalds, United Airlines, Motorola. Sunt o grămadă de giganţi industriali şi giganţi în agricultură, în construcţie, cu care poţi stabili relaţii de foarte bună cooperare pe linie economică cu Moldova. Din acest punct de vedere, eu zic că este un lucru foarte bine făcut de către factorii de decizie moldoveni.”

Europa Liberă: De ce credeţi că un stat atât de puternic, de mare, cum este SUA, ar avea grijă şi de Republica Moldova? Pentru că s-au făcut investiţii enorme cu banii contribuabilului american.

Dorel Nasui: „De obicei, politica este legată de geografie. Şi cam aşa se întâmplă şi în Republica Moldova. Situaţia recentă din Ucraina, evoluţiile destul de agresive ale Federaţiei Ruse, îngheţarea conflictului în Ucraina, îngheţarea conflictului în Georgia, îngheţarea conflictului în Moldova cu Transnistria – sunt toate parte de un efort concertat al Federaţiei de a recăpăta vechile teritorii. Şi atunci pentru America acest lucru nu este acceptabil, şi atunci Moldova devine o parte de pământ, o ţară foarte importantă geostrategic.”

Europa Liberă: Ar putea să se implice Statele Unite ale Americii mai mult în soluţionarea conflictului transnistrean, pentru că are şi statut de observator în formatul de negocieri „5+2”?

Dorel Nasui: „Da. Dar cred că mai mult revine factorilor de decizie din Moldova să hotărască. Nu cred că există o linie politică clară în privinţa Transnistriei. Dacă vorbeşti cu unii dintr-un partid, spun într-un fel, alţii în alt partid spun altfel, încă nu este lămurit ce şi cum. Şi bineînţeles că Transnistria oricum nu ascultă de regulile şi de legea din Moldova.”

Europa Liberă: Pe dimensiunea economică Republica Moldova are ambiţia să exporte vinuri, să exporte alte mărfuri şi peste ocean. E posibil să ajungă aici?

Dorel Nasui: „Absolut. Republica Moldova are, în primul rând, un bagaj extraordinar uman. Calitatea oamenilor, educaţia lor este superioară multor ţări. Sigur că şi resurse în agricultură, mai ales vinul, este una din principalele surse, fructele, toate produsele agricole pot fi exportate. Dar mintea umană poate fi exportată, pentru că sunt foarte mulţi ingineri IT acolo, foarte mulţi specialişti în diferite domenii, care pot face o diferenţă.”

Europa Liberă: Despre comunitatea moldovenilor de aici ce ne puteţi spune? Cum s-au integrat ei? Cât de mult pot face şi ei imagine Republicii Moldova?

Dorel Nasui: „Sunt nişte oameni foarte drăguţi, nişte oameni foarte tineri, s-au integrat foarte repede. În general, aici fiecare se trage într-un business. Dacă s-a intrat într-un business îl trage şi pe celălalt. Majoritatea moldovenilor sunt cu camioanele, cu trackurile, lucrează zi şi noapte, lucrează câte 16-20 de ore pe zi, îşi fac familie. E o comunitate mai mică decât cea românească, dar e mult mai vioaie.”

Europa Liberă: Dar există o solidaritate între comunitatea moldovenilor şi comunitatea celor din România?

Dorel Nasui: „Absolut. Se caută unii pe alţii.”

Europa Liberă: Şi botează împreună copii, se joacă nunţi?

Dorel Nasui: „Absolut. Există o solidaritate între români şi moldoveni, dar mai ales între toţi europenii, practic aici îţi dai seama că suntem est-europeni, cu polonezii, cu lituanienii, cu ruşii chiar, cu ucrainenii.”

Europa Liberă: De aici, de departe, cum se vede parcursul european pe care trebuie să-l facă Republica Moldova? Şi e bine să se vorbească doar despre integrarea europeană sau totuşi despre o integrare euroatlantică?

Dorel Nasui: „Cred că nu putem vorbi doar de integrarea europeană, ci numai din contextul euroatlantic. Din momentul în care, sigur, baza economică este Europa, dar baza militară este NATO şi atunci trebuie să folosim euroatlantic în tot ceea ce discutăm. Şi cred că drumul Moldovei către euroatlantism este deja sigur. Nu va fi uşor, va fi foarte greu, vedeţi ce se întâmplă, sunt o grămadă de frământări, sunt o grămadă de probleme, dar, până la urmă, cred că raţiunea va prima şi, până la urmă, cred că oamenii vor lua deciziile care sunt cele mai bune pentru a asigura un viitor Moldovei, un viitor moldovenilor, prosperitate, securitate aşa cum există în ţările din vestul Europei.”

Europa Liberă: NATO nu e văzută cu ochi buni de întreaga societate. Pentru că mulţi ani se zicea că NATO este o sperietoare.

Dorel Nasui: „În toate ţările din Est NATO era sperietoare. Aici în America Pactul de la Varşovia era o sperietoare. Până la urmă, acestea sunt toate fantomele trecutului, nu mai trebuie să ne legăm de ele, trebuie să ne legăm la ce ne asigură prezentul şi viitorul, ce ne asigură stabilitate şi prosperitate. Dar aceasta înseamnă suportul european ca stabilitate economică şi suportul NATO ca stabilitate politică militară.”

XS
SM
MD
LG