Linkuri accesibilitate

Vitalie Rapcea: „Ministerul Transporturilor vrea să echilibreze taxa vignetei cu taxa în fondul rutier”


Interviul dimineții cu viceministrul Transportului şi Infrastructurii Drumurilor.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor susţine că eliminarea, anul trecut, a termenului limită pentru folosirea autoturismelor cu înregistrare străină pe teritoriul Republicii Moldova a provocat şi va provoca pierderi masive, iar soluţia pe care o propune este majorarea preţului vinietei până la 300 de euro pe an.

De ce a fost păguboasă decizia din 2014? De ce ar fi bună şi pentru cine cea intenţionată acum? O convorbire cu viceministrul Transportului şi Infrastructurii Drumurilor, Vitalie Rapcea.

Europa Liberă: Aşadar, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor a iniţiat un proiect de amendament pe care îl doreşte dezbătut public, şi care odată adoptat de legislativ, ar majora până la 300 de euro anual preţul vinietei pentru mijloacele de transport cu numere străine. Pentru început, de ce Ministerul doreşte acest lucru după un an de la anularea termenului limită de aflare pe teritoriul Republicii Moldova a automobilelor înregistrate în străinătate?

Vitalie Rapcea: „Întâi de toate vreau să fie cunoscut publicului larg că, de fapt, acest proiect de politici publice vine ca urmare a lucrului pe care l-a desfășurat un grup inițiat prin hotărârea Guvernului de acum șase luni. Și efectiv produsul acestui grup de lucru a fost propus dezbaterilor publice ulterior pentru a fi făcut sumarul acestor dezbateri, pentru a se modifica acest proiect, pentru a fi adoptat tot de către Guvern. Deci, intenția nu aparține Ministerului Transportului de a organiza acest grup de lucru, ci este rezultatul hotărârii Guvernului numărul 376 din 16 iunie 2015.”

Europa Liberă: Dar, totuși, Ministerul Transporturilor promovează această modificare de lege care e o revenire la pozițiile vechi sau găsire a unei soluții, în condițiile în care s-a susținut că doar anul trecut s-au înregistrat 93 milioane de lei pierderi, în acest an sunt estimate pierderi de 250 milioane de lei?

Vitalie Rapcea: „Aveți perfectă dreptate. În urma discuțiilor în cadrul acestui grup de lucru, de altfel interministerial, unde au participat și Ministerul Economiei, și Ministerul Finanțelor, și reprezentanții Serviciului Vamal, efectiv și Ministerul Transporturilor, s-a constat un fenomen de-a dreptul dezolant și el constă în diminuarea drastică a accizelor. Pentru autovehicule înmatriculate în Republica Moldova în anul 2014 s-au plătit cu 12,2% mai puține accize, iar în primele opt luni ale acestui an - cu 21,7% mai puține accize decât în anul 2014. În același timp, aceste date au fost corelate cu datele referitoare la plata vinietei. Spre exemplu, în anul 2014 vinietele achitate pentru 180 zile au crescut de două și ori în comparație cu anul 2013. Şi în anul 2015 avem același fenomen - dublarea venitelor pentru 180 de zile în comparație cu anul 2014.”

Europa Liberă: Deci, e limpede: unii plătesc pentru vămuirea mașinii în vamă, în timp ce alții preferă să umble cu aceste mașini cu numere străine, achitând doar pentru vinietă. Dar, spuneți-ne, la vremea când s-a decis eliminarea acestui termen limită pentru folosirea vehiculelor cu înregistrare străină, Ministerul a avut un cuvânt de spus, v-ați spus păsul atunci?

Vitalie Rapcea: „Eu nu eram la Minister în acea perioadă, dar din câte sunt informat decizia a fost luată de Ministerul Finanțelor prin amendarea Codului Fiscal. Ceea ce se vrea acum este o decizie care este absolut logică, de vreme ce taxa vinietei are destinație exactă - Fondul Rutier. Corect ar fi să se pronunțe Ministerul Transporturilor pe acest subiect. Mai ales că hotărârea Guvernului prin care a fost instituit acest grup de lucru prevede faptul că grupul se va ocupa de mecanismul și metodologia de calcul, încasare, și control a taxei vinietei.”

Europa Liberă: Ministerul Finanțelor a comis o greșeală atunci?

Vitalie Rapcea: „Statisticile arată că Ministerul Finanțelor la acea perioadă nu a luat o decizie tocmai corectă. De fapt, din intenția probabil bună inițial s-a ajuns la aceea că impactul a fost subapreciat, mai mult decât atât există o inechitate gravă între taxele plătite de către proprietarii vehiculelor înmatriculate în Republica Moldova sub forma de taxe în Fondul Rutier și acea vinietă despre care tot vorbim.”

Europa Liberă: Reiese, dle ministru, că inițiind prevederea în vigoare Ministerul care numără cel mai bine banii a greșit în previziuni? Şi de fapt nu doar Ministerul Finanțelor. Pentru că a decis întregul Guvern. Chiar nu s-au putut face previziuni mai clare, astfel încât un Minister să dea, și altul să ia?

Vitalie Rapcea: „Eu nu vreau să mă axez pe polemica despre ce a fost. De datoria mea este să încercăm să rectificăm ceea ce avem, pentru că dacă încercăm să căutăm vinovați probabil nu avem suficiente competențe, deși întrebările Dvs. sunt absolut pertinente. Cu toate acestea, acum am mandat ca schimb situația și exact asta încercăm să facem împreună cu Dvs. și cu societatea civilă, care, vreau să vă comunic, s-a implicat foarte activ în dezbaterile cu privire la acest document de politici publice și mai mult decât atât surprinzător pentru mine am descoperit o susținere destul de mare pentru promovarea acestui proiect.”

Europa Liberă: S-au făcut estimări, dle ministru, cam câte persoane ar putea fi afectate de schimbarea deciziei de anul trecut?

Vitalie Rapcea: „Eu vreau să vă comunic doar statisticile. Spre exemplu, pentru primele opt luni ale anului 2015 au fost vândute puțin peste 22 de mii de viniete în jumătate de an, iar noi avem în jur de 12 mii de autovehicule care circulă pe durata întregului an pe teritoriul Republicii Moldova în baza vinietei.”

Europa Liberă: Cât au plătit și cât vor plăti de acum încolo proprietarii, dacă decizia se adoptă?

Vitalie Rapcea: „Ceea ce vrea Ministerul Transportului e să echilibreze taxa vinietei cu taxa pentru Fondul Rutier. Datorită faptului că vinieta nu delimitează posesorii de autovehicule în funcție de capacitatea cilindrică, ne-am asumat schimbăm acest lucru: vehiculele care circulă în Republica Moldova pe o perioadă mai mare de 12 luni în baza vinietei au capacitatea cilindrică mai mare, de aceea s-a decis metodologic ca taxa pentru vinietă să fie egală cu taxa plătită în Fondul Rutier de către posesorii de autovehicule cu capacitatea cilindrică de 4000 cmc.

Pe de altă parte, pentru a nu afecta diaspora și turiștii, grupul de lucru a decis să nu majoreze vinieta achitată de către posesorii de autovehicule neînmatriculate, dar care vin pe o perioadă mai mică de 60 de zile, pe de altă parte pentru perioada de 90 de zile, și 180 de zile se majorează relativ puțin. Spre exemplu, pentru vinieta de 90 de zile care costa 30 euro se propune ca la prima achiziție să coste doar 50 euro, iar vinieta de 180 de zile la prima achiziție în loc de 50 de euro să fie 115 de euro, iar pentru a doua achiziție să coste 230 de euro.”

Europa Liberă: Au existat bănuieli că, de fapt, în anul 2014 legea a fost schimbată în favoarea celora care au maşini scumpe peste hotare, pentru că la import permanent pentru o maşină de teren, de exemplu, se achită 4.500 de euro faţă de o medie de 670. Credeți cumva că ar fi necesară și o investigație în acest sens?

Vitalie Rapcea: „Eu personal nu cred că această decizie a fost luată pentru a avantaja pe cei cu mașini de teren să importe și să scape de plata accizelor. Poate altundeva trebuie făcute investigații. Dar nu cred că e vorba despre acele mașini de teren.”

Europa Liberă: Unde vor fi cheltuiți banii care, dacă e să presupunem, într-o variantă optimistă pentru cei care promovează această ideee, vor fi obținuți până la urmă?

Vitalie Rapcea: „Ceea ce vreau să vă zic este că noi acum pierdem, ca stat, din cauza faptului că avem vinietele astea care efectiv dezavantajează proprietarii de vehicule să le înmatriculeze în Republica Moldova. Decalajul ăsta vine să încurajeze fenomenul, să-l facă să ia amploare, fenomenul mașinilor neînmatriculate.

Vreau să vă zic că vinieta are destinație concretă și această destinație este Fondul Rutier, iar noi avem obligații față de finanțatorii care ne ajută să reabilităm infrastructura de a mări treptat Fondul Rutier până la 3 miliarde de lei în anul 2022. Deci, anul curent avem un Fond Rutier de 1 miliard 523 milioane, iar pentru anul viitor trebuie să avem deja 1 miliard 600 milioane. Şi tot așa.

Întrebare e de unde luăm banii ăștia? Deoarece asta este angajamentul Republicii Moldova de a întreține drumurile reabilitate din împrumuturi. De unde luăm banii aceștia în contextul care prin vinietă aducem mult mai puțini bani în Fondul Rutier decât o fac conaționalii cu mașini înmatriculate în Republica Moldova?”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:30 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG