Linkuri accesibilitate

Combaterea corupției în spitalele din Bulgaria


Metoda verificării prin amprente digitale o va înlocui pe cea având la bază cărțile de identitate.

Ministrul sănătății publice Petar Moscov a lansat ideia ca în scopul combaterii corupției, pacienții să fie internați în spitale numai după verificarea amprentelor digitale.

În acest mod trebuie să fie limitată stoarcerea banilor Casei Naționale de Sănătate prin internări, consultări și vânzări fictive de medicamente. Metoda verificării prin amprente digitale o va înlocui pe cea având la bază cărțile de identitate, care poate fi ușor depășită cu ajutorul copiilor xerox.

În ultimii 14 ani bugetul Casei naționale de sănătate a crescut de peste zece ori – de la 160 de milioane de euro la 1,7 miliarde. În aceasta perioada populația Bulgariei a scăzut cu o cincime în urmă imigrației economice în Occident. Pe hârtie fiecare al 4-lea bulgar este internat în spital cel puțin odată pe an.

În perioada 2000-2010 numărul internărilor a crescut cu 65% în timp ce în celelalte țări din Uniunea Europeană a scăzut sau a rămas neschimbat. Cu număr record de internări, Bulgaria are cei mai proști indicatori de sănătate în UE, constată un studiu al Băncii Mondiale.

La un număr mediu de spitale de 2,7 la 100 000 în celelalte țări europene, în Bulgaria acest indicator este aproape dublu - 4,7. Multe spitale au puțin pacienți, dar decontează milioane prin internări fictive. Se deschid în serie clinici particulare specializate în activități bine plătite din Casa de Sănătate.

În cea mai săracă țară din Uniune unele clinici decontează 270 de euro cheltuieli de internare pe zi în camere individuale tip Confort-lux, separat medicamentele, salariile și activitatea medicală propriuzisă. O naștere a atins suma de 5 000 de euro separat 700 de euro pentru alegerea de echipă.

Ministrul Petăr Moscov a avertizat că în sănătatea publică se fură ca în codru la nivel de spitale și clinici. El a recunoscut că obligativitatea folosirii cărților de identitate la internare, introdusă cu un an în urmă nu a dat rezultate.

Răspunzând criticilor, Moscov a amintit că amprentele digitale sunt colectate într-un mod obligatoriu de MI în cadrul eliberării noilor cărți de identitate.

Un alt mijloc de combatere a furturilor va deveni infomarea prin SMS a cetățenilor de fiecare dată când apar pe lista cu internări sau consultări.

Previous Next

XS
SM
MD
LG