Linkuri accesibilitate

„În Republica Moldova s-a creat un fel de prăpastie între guvern şi Parlament...”


Punct și de la capăt cu Vasile Botnaru și invitații săi: Victor Lutenco și Mihai Godea.

Cum a reușit clasa politică, corcolită de partenerii occidentali și idolatrizată de fanii anticomuniști, să aducă Republica Moldova la sapă de lemn? Și mai ales să coboare reputația instituțiilor statale la cote nemaiatestate până acum? Acestea sunt întrebările ce ne frământă, de rând cu cele pe care și le-au trecut în agendă iscoadele angajate de compania Kroll.

În căutarea răspunsului am invitat în studioul de la Chișinău al Europei Libere doi politicieni cu experiență, care s-au aflat in imediata apropiere de centrele de comandă ale puterii. Motiv pentru care, eventual, vor fi solicitați pentru mărturii, cel puțin, istoriografice, până la judecata de apoi.

Așadar, astăzi stăm de vorbă cu Victor Lutenco, cel care până în martie 2015 a condus Biroul pentru Relații cu Diaspora din cadrul guvernului Filat, apoi Leancă, actualmente unul dintre fruntașii Partidului Popular European din Moldova, și cu fostul deputat liberal-democrat, Mihai Godea, prim-vicepreședinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova timp de aproape cinci ani, între 2007-2011.

Europa Liberă: Mi-am propus să discutăm astăzi despre modul în care se iau deciziile în componentele parlamentare ale guvernării. Suntem martori, deciziile care s-au luat până acum s-au dovedit a fi nu tocmai cele mai bune, eufemistic vorbind. Adică nu e ca în agricultură, că a bătut piatra sau că a dat frigul...

Mihai Godea: „…sau a bătut bruma.”

Europa Liberă: Ceea ce se întâmplă în viaţa cotidiană este o consecinţă a unor decizii. De ce s-au luat decizii proaste sau de ce nu s-a intervenit cu rectificări, astfel încât să nu se ajungă acolo unde a ajuns Republica Moldova? Vă întreb pe ambii, care aţi fost în interiorul partidelor care au diriguit viaţa politică, care volens nolens se fac responsabile de ceea ce se întâmplă astăzi. Domnule Godea?

Mihai Godea: „Tind să cred că până în 2011, când am fost în PLDM, decizii proaste nu s-au luat atât de mari şi atât de multe. Nu zic că a fost o perioadă ideală. Se discuta mai mult atunci. Se discuta, dacă vorbim de fracţiunea parlamentară, absolut toate proiectele de lege care erau pe agenda şedinţelor de plen erau discutate în cadrul fracţiunii.”

Europa Liberă: Adică sugeraţi că nu sunt decizii colective?

Mihai Godea: „Nu sunt. Ceea ce urmărim în ultimii doi ani, cu siguranţă, nu sunt decizii colective. În plus, când era nevoie veneau şi miniştrii. Nu neapărat cei delegaţi de partidul din care făceam parte, pentru că porneam de la ideea că alesul poporului trebuie să decidă şi să voteze în cunoştinţă de cauză. Nu poţi băga pe agenda parlamentară un proiect de lege care uneori se vrea votat şi în două lecturi, fără ca oamenii să înţeleagă nu doar esenţa, dar şi totalitatea detaliilor. Pentru că uneori detaliile foarte mult contează. O virgulă eliminată sau adăugată poate schimba sensul unei legi. La vârf deciziile importante foarte des se discutau în cadrul Alianţei. Consiliul Alianţei, ca entitate, a apărut după anticipatele din 2010. Deși era formatul şi până la 2010, se întruneau liderii, dar majoritatea chestiunilor se discutau în plenul alianţei.”

Europa Liberă: Domnule Godea, dar multe lucruri se întâmplă nu pentru că aşa scrie legea, dar pentru că există nişte cutume, nişte aranjamente, nişte scheme care funcţionează în pofida sau contrar legii.

Mihai Godea: „Dumneavoastră vă referiţi la lucrurile paralele care s-au întâmplat din 2009 încoace.”

Europa Liberă: Da, băncile s-au devalizat nu din cauză că aşa scrie legea.

Mihai Godea: „Exact. Şi nu e vorba aici de lege. Foarte multe lucruri, probabil, s-au decis fără ca majoritatea, fie a deputaţilor, miniştrilor, conducerii partidelor din cadrul alianţei să cunoască. Nu am niciun dubiu.”

Europa Liberă: Deci, vina lor este că au tolerat aşa o situaţie? Putem pune aşa problema?

Mihai Godea: „Este şi aceasta. Mai ales după ce problema a devenit publică. Pentru că mai este şi cealaltă parte, că uneori nici nu se ştia de toate procesele paralele.”

Europa Liberă: Da. Şi de Pădurea Domnească nu am fi ştiut, dacă nu ar fi fost omorul, de exemplu.

Mihai Godea: „Exact. Din 2011, din toamnă, de la vestita campanie antiraider încoace s-au întâmplat foarte multe lucruri. Şi ceea ce spuneţi dumneavoastră este foarte adevărat, s-a tolerat mult prea mult sau nepermis de mult. Am văzut la un moment dat demersuri emanate de zombi, nu de oameni inteligenţi. Am văzut diverse sindroame, cum este cel al cetăţii asediate. Şi am văzut la un moment dat nu doar ceea ce ţine de PLDM. Am văzut în această situaţie şi PD la un moment dat, şi PL. Sunt lucruri puţin explicabile raţional, dar noi am fost martori.

Pornesc de la o teză enunţată nu de mine, de domnul Boţan, în foarte multe rânduri, partidele nu funcţionează ca instituţii și de aici – toate derivatele… Pentru că în momentul în care deciziile nu se iau la nivel de partid în mod colegial şi în conformitate cu normele democratice şi prevederile statutare, de ce să aştepţi că în Parlament deciziile se iau altfel, sau la guvern? Sunt, de exemplu, situaţii în care trebuie să exprimi o poziţie şi uneori e foarte dificil să întruneşti un organ colegial. Dar îmi trezeşte zâmbetul când văd declaraţia unui partid politic emisă la o oră distanţă după ce s-a produs un eveniment.”

Europa Liberă: Adică e de la sine înţeles că nu a participat nimeni la elaborare decât şeful?

Mihai Godea: „Decât şeful şi „scribulʾ.”

Europa Liberă: Domnule Lutenco, la fel ca Mihai Godea, când dumneavoastră aţi făcut parte din guvernare, din partidul de guvernământ, mi s-a părut chiar straniu, dumneavoastră care aveţi fizionomie de „extraterestru” şi nonconformist, băgat într-o echipă care presupune, dacă nu obediență, cel puţin disciplină, executare, aţi încercat şi v-a reuşit pe alocuri să faceţi „o figură aparte”, cum zic jurnaliştii sportivi. Spuneţi-mi, vă rog, din interior cum se vede această disciplină combinată cu democraţia, cu acel centralism democratic despre care spunea încă deduşka Lenin.

Victor Lutenco: „Se vede destul de hidos din interior, trecând printr-o experienţă de lungă durată, cumva percepi cu un oarecare zâmbet şi idealismul, de exemplu, pe care îl vezi la Maia Sandu, mai recent, sau la domnul Ion Sturza. De parcă domnul Sturza nu ar fi avut experienţa unui partid sau a luării deciziilor în interiorul unui partid, sau cum se construieşte un partid, sau cum se vine la putere cu un partid.

Eu cred că una dintre problemele de bază în Republica Moldova, aş împărţi-o în trei componente. Una, la un membru de partid cea mai preţioasă în Republica Moldova este loialitatea. Nu profesionalismul, nu bagajul, poate, nici măcar banii, dar loialitatea.”

Europa Liberă: Loialitatea faţă de?

Victor Lutenco: „Faţă de lider, în primul rând. Din păcate, în Republica Moldova partidele nu sunt partide ideologice. Aici domnul Godea poate să confirme aceasta.”

Mihai Godea: „Doctrinare.”

Victor Lutenco: „Da, doctrinare. Noi nu vorbim că PLDM este mai la dreapta decât PD. După denumire poate, dar în rest, dacă te uiţi în program, sau discuţi cu membrii... Partea a doua, liderul ştie cel mai bine, liderul ştie tot, liderul se pricepe în tot. Aceasta este o mega problemă. Fiindcă atunci când liderul se pricepe în tot, aceasta înseamnă că toţi ceilalţi sunt, în primul rând, de umplutură.”

Europa Liberă: Devin inutili.

Victor Lutenco: „Şi aceasta tot. Aceasta înseamnă că se fac foarte multe greşeli, fiindcă omul nu se poate pricepe în tot şi el, respectiv, face greşeli. Dar cel mai important, şi aceasta este a treia componentă, se creează în interiorul unui grup un grupuleţ mai mic sau un spaţiu în care se discută cele mai importante lucruri.

Majoritatea oamenilor din fracţiune, din partid, ştiu că acolo, undeva, într-o parte, unde este liderul, este un flux de informaţii care lor, muritorilor de rând, nu le este accesibil. Dar datorită elementului de loialitate, trebuie să aibă încredere în lider, că el face lucrurile bune pentru „muritori”. Felul acesta de construcţie mie îmi pare că stă la baza multiplelor probleme.

Şi răspunzând la întrebarea dumneavoastră anterioară către domnul Godea, dacă pot fi învinuiţi oamenii că nu ştiau şi că nu au făcut nimic, parţial da. Dar aceasta se datorează exact explicaţiei pe care v-am făcut-o – tu erai în cercul exterior în care nu ştiai, nu erai la curent, în care tu, probabil, uneori primeai o întrebare de genul: „Tu ce crezi despre aceasta?”, dar răspunsul tău nu conta prea mult. Niciodată nu am fost membru PLDM, a propos, dar în campanie ajutam colegii. Am venit foarte entuziasmat, fiindcă exact înainte de alegerile din 2010, veneam încă pe valul de entuziasm de a schimba lucrurile, de a depune şi eu umărul. Şi ţin minte, la un moment dat, am primit un sunet, cred că era biroul politic, era un fel de instituţie în care erau vreo 50 de oameni.”

Europa Liberă: Era un „ближний круг”.

Victor Lutenco: „Nu, nu.”

Mihai Godea: „Era şedinţa lărgită a biroului, cu participarea deputaţilor şi miniştrilor.”

Victor Lutenco: „Exact. Mi s-a explicat că acolo vin toţi şefii de agenţii guvernamentale. Dacă eşti şef de agenţie, automat faci parte. Şi de două ori am fost acolo şi după aceasta nu am mai fost telefonat. A fost încă un semn să înţeleg că întrunirile acestea nu sunt atât de mult pentru…”

Europa Liberă: …brainstorming.

Victor Lutenco: „Într-adevăr, împreună să facem un brainstorming, să ne gândim cum e mai bine, cum e mai rău, dar este un fel de mijloc mai mult de a legitima anumite decizii. Pot să înţeleg atunci când stă liderul la masă şi întreabă: „Tu ce părere ai? Dar tu? Dar tu ce părere ai? Cine susţine părerile acestea? Cine nu susţine părerile acestea? Ok. După analiza pe care am făcut-o, decizia mea este aceasta”. Aceasta mi se pare foarte logic să fie aşa. Dar atunci când liderul gestionează lucrurile ca: „Tu taci. Dar tu ce te pricepi? Vom face aşa cum zic eu” acesta nu este management, acesta nu este liderism, aceasta nu este scoaterea a tot ce este mai bun dintr-o echipă de profesionişti. Aceasta e invers.”

Europa Liberă: Domnule Lutenco, dar după ce s-a călcat pe greblă de atâtea ori, de la Voronin încoace, de ce se merge pe formula aceasta? Şi urmează întrebarea logică: dacă vă va reuşi în cazul partidului condus de domnul Leancă?

Victor Lutenco: „Eu cred că nouă ne va reuşi. Fiindcă în cadrul partidului cel puţin elementele acestea care nu au lucrat în PLDM nu există. Noi chiar discutăm, toate deciziile sunt discutate.”

Europa Liberă: Adică în persoana lui Iurie Leancă nu aveţi un mic despot samodur?

Victor Lutenco: „Nu. Pentru mine a fost chiar o schimbare majoră pe care am simţit-o încă fiind la guvern, atunci când a plecat domnul Filat şi a venit domnul Leancă. Însăşi abordarea, fiind prim-ministru, felul în care intra în esenţa lucrurilor, felul în care interacţiona cu echipa de consilieri, cu echipa mai largă a birourilor care sunt direct subordonate guvernului, era cu totul altă abordare. Şi, după mine, aceasta a dus la mult mai multă eficienţă. Şi exact această abordare este acum transpusă pe construcţia de partid şi în interiorul partidului.

La noi biroul a existat cu mult înainte de a constitui de fapt partidul, fiindcă el era creat din start ca un fel de grup în care toate deciziile se discutau. Şi mai este un element foarte important, dacă tot discutăm despre guvern şi Parlament. Eu cred că în Republica Moldova s-a creat un fel de prăpastie între guvern şi Parlament. Grupurile din interiorul aceluiaşi partid, cei din guvern şi cei din Parlament, n-aş putea spune că funcţionau ca o echipă, era mai mult un conflict. Eu nu sunt sigur la ce anume se datorează aceasta.

Un guvern, chiar dacă guvernul are o vitează poate nu cea mai bună pentru luarea deciziilor, dar oricum este mult mai mare decât un Parlament. În guvern întotdeauna aveam sentimentul că putem să lucrăm la multe lucruri, la o reformă importantă, dar Parlamentul oricum ne va ciopârţi-o, ne va tăia-o sau ne va bloca-o sau ceva de genul acesta. Eu mai simt încă problema aceasta între guvern şi Parlament.”

Europa Liberă: Domnule Godea, dumneavoastră aţi încercat să daţi un alt model de partid.

Mihai Godea: „E adevărat.”

Europa Liberă: De ce nu are la public aderenţă un partid în care, cum spune domnul Lutenco, e democraţie adevărată?

Mihai Godea: „Într-o societate paternalistă, cum este a noastră, e cam dificil să aplici asemenea modele. Dar eu pornesc tot timpul de la ideea: cu cât mai mult amânăm acest gen de decizii, cu atât mai târziu

Nu poţi să construieşti democraţii pe dictatură, pe despotism… ...

ajungem unde vrem să ajungem – la o societate liberă, deschisă, cu pluralism politic, de idei, mediatic etc. Dar altfel nu se poate, nu poţi să construieşti democraţii pe dictatură, pe despotism… Nu poate un partid, care prin definiţie este profund nedemocratic, să promoveze democraţia, să democratizeze societatea şi să ne ducă în spaţiul european…”

Europa Liberă: Dar unii spun că tocmai în perioada de criză este necesar un „maşinist” care să se aşeze la „manivelă”, să spună: „Eu ştiu unde să vă conduc”.

Mihai Godea: „Aceasta în condiţiile în care ceilalţi nu ştiu şi nimeni nu ştie unde trebuie de ajuns. Dar în condiţiile în care lumea în principiu este inteligentă, raţională şi înţelege încotro trebuie să mergem, nu văd rostul acestui „maşinist”. Am tot văzut „maşinişti” de la independenţă încoace şi „lumina din capătul tunelului”, nu ştiu de ce, s-a dovedit de fiecare dată a fi „trenul” care venea în viteză spre noi…”

Europa Liberă: Dar, iarăşi, mai este partea bună a acestui mod de a genera idei, atunci când ideea se dovedeşte a fi proastă sau că a făcut posibil ca „ciurul să strecoare” banii de la bancă. Atunci toţi ceilalţi, care au stat în cercul din afară, ar trebui să spună: „Nene decidentule, iaʾ treci la tablă, iaʾ răspunde”… Nici măcar acum oamenii aceştia nu au curajul să-i cheme la răspuns pe cei care, de fapt, se fac responsabili indirect cu acţiunea sau cu inacţiunea…

Mihai Godea: „În condiţiile în care oamenii aceştia, la care vă referiţi dumneavoastră, care stau pe cerc pe dinafară şi nu au curajul, ar fi avut contribuţia lor la crearea produsului comun, probabil, ar fi avut curajul… Mulţi dintre ei au ajuns deputaţi şi miniştri pentru că aşa a vrut „şeful”. Şi de aici loialitatea aceasta soră cu prostia foarte des, pe care o vedem mai ales în mediul clasei politice de la noi. Şi oamenii aceştia niciodată nu vor deschide

Loialitatea aceasta, soră cu prostia foarte des, o vedem mai ales în mediul clasei politice de la noi....

gura, pentru că mulţi dintre ei valorează foarte puţin pe domeniile unde sunt, nu vorbesc în alte privinţe; poate, au şi alte valenţe. În general, partidele politice democratice nu prea au avut sorţi de izbândă până acum.”

Europa Liberă: Pentru că au eliminat tocmai elementul intelectual rebel?

Victor Lutenco: „Pentru că au eliminat elementul meritocratic. Şi cel mai bun exemplu pentru ceea ce spune domnul Godea este ce se întâmplă în interiorul Partidului Liberal şi fraza lui Mihai Fiodorovici: „Eu te-am făcut... Eu te-am făcut deputat. Eu te-am făcut ministru. Eu te-am făcut primar general. Eu te-am făcut”... În condiţiile în care „eu te-am făcut”, „eu te-am făcut, eu te-am omorât”; „eu te-am scos”; „eu te-am pus”, tu depinzi de mine…”

Europa Liberă: Şi PLDM a excelat cu asemenea exemple.

Victor Lutenco: „Exact. Dar acesta e doar un exemplu pentru toate celelalte partide. El se aplică exact în felul acesta. La celelalte partide, poate, nu e exact în aceeaşi frază.”

Europa Liberă: Partidul Comuniştilor la fel a fost o centrifugă. E destul să facem trimitere la Mark Tkaciuk. Dacă Mark Tkaciuk a devenit inutil comuniştilor, sorry...

Mihai Godea: „Iniţial, e o mişcare centripetă, după care la un moment dat devine centrifugă. Şi aceasta putem să urmărim în majoritatea partidelor politice de la noi. Deocamdată, eu cred că noi vom avea parte de asemenea construcţie în continuare. Spuneam, cred că vreo doi ani în urmă, partidele politice sunt corupte din start, din momentul creării, din momentul în care ezită sau refuză să facă publice sursele de finanţare, respectiv, nu e foarte greu de prevăzut care e soarta partidului în cauză… Sigur că este ideal când sunt trei, patru, cinci surse de finanţare a unui partid politic. Să vorbim astăzi despre finanţarea prin cotizaţii, este posibilă la limita subzistenţei unui partid politic, în cazul în care partidul politic este unul de mase.”

Europa Liberă: Şi dacă partidele nu ar fi ridicat atât de sus cotele de cheltuieli. Au acreditat drept o normă, de exemplu, panouri publicitare numaidecât 3x4 şi de-a latul drumului.

Mihai Godea: „Nu e doar aceasta.”

Europa Liberă: De exemplu. Sau minutul de publicitate.

Mihai Godea: „Noi avem acum o clasă de meseriaşi politici în teritoriu care ştiu foarte bine să facă munca de partid, cum era pe timpul Uniunii Sovietice „освобожденные секретари”. Şi dacă partidele de la guvernare au ridicat ştacheta foarte-foarte sus, cu oficii în centrele oraşelor de reşedinţă a raioanelor, în centrele raionale, cu oameni plătiţi minim trei mii de lei pe lună, cu maşină, cu normă de benzină nu ştiu care şi cât.”

Europa Liberă: Foarte permisivă.

Mihai Godea: „Da. Respectiv, pentru partidele mai sărace, partidele care pornesc de la ideea că „nu trebuie să utilizăm bani murdari, dar să încercăm să ajungem la cetăţean”, e cam greu să ţină pasul cu gangsterii politicii moldoveneşti. Eu nu văd ca în timpul apropiat lucrurile să se schimbe în bine în acest sens.”

Europa Liberă: Tocmai acum se constituie sau vrea să se constituie pe formula aceasta, pe care spuneţi dumneavoastră că e imposibil, partidul Platformei Demnitate şi Adevăr. Sau se discută despre o eventuală formaţiune pe care ar putea-o prelua şi conduce Maia Sandu. Domnule Lutenco, dumneavoastră participaţi acum la proiectul acesta care se mişcă greu, e adevărat, dar se mişcă. Se poate construi o chestiune de aceasta, absolut populară, neîntinată?

Victor Lutenco: „Eu cred că se poate construi existenţa. Şi faptul că Partidul Popular European acum este înregistrat în Moldova, aceasta doar confirmă. Fiindcă noi tot am pornit de la zero. Dar să crezi că poţi face aceasta în unul, în doi sau cu o echipă de doi-trei oameni, că poţi face aceasta doar stând pe Facebook sau în Chişinău, iată aceasta este idealist.”

Europa Liberă: Ceea ce spune domnul Godea despre „boieraşii” din raioane vă împiedică cumva?

Victor Lutenco: „Este adevărat, aceasta ne-a împiedicat şi ne împiedică. Trebuie să recunoaştem că, nefinalizând sau abia începând structurarea, construcţia partidului, noi am fost nevoiţi imediat să intrăm în campanie electorală, că nu puteam, pur şi simplă, să stăm de o parte în campania locală. Şi aceasta ne-a împins să ne grăbim foarte mult în formarea structurilor locale. Şi desigur că în graba aceasta au nimerit la noi şi oameni de aceştia. Şi i-am identificat, i-am văzut, pe unii i-am scos deja, cu alţii încă mai luptăm. Dar aceasta este o parte care nu poţi să o ocoleşti.”

Mihai Godea: „Partea din tabloul politic moldovenesc.”

Victor Lutenco: „Exact. Se poate discuta despre un partid în care toţi vor fi merituoşi, în care toţi vor avea „diplome de la BAC cu 10” sau lucruri de genul acesta. Dar atâta timp cât discuţi, când mergi de fapt să creezi echipa, să faci echipa nu doar în Chişinău, dar şi în raioane, atunci realizezi că noi avem un mare deficit de oameni, enorm. Şi e foarte greu, pe de o parte, să găseşti oameni, dar după ce îl găseşti pe unul merituos, el sau este superocupat în businessul său, sau el este foarte prins într-o activitate socială sau de oricare alt gen. Şi activitatea politică, credeţi-mă, acum în Republica Moldova nu este nici populară, nici dorită, nici apreciată la nivel raional.”

Mihai Godea: „Există, de fapt, două grupuri de oameni pe care se poate de mizat la ora actuală. Este vorba de bugetarii intelectuali, mă refer la învăţători, medici, care au o anumită deschidere pentru vectorul pro-european şi democratic şi micii întreprinzători. Dar micii întreprinzători stau cu sabia lui Damocles deasupra capului. În momentul în care se implică, vine fiscul, vine vama, vin 23, 48 de instituţii de control şi omul nu mai are chef de nimic. În rest, eu sunt de acord cu ceea ce spune domnul Lutenco, este un mare deficit de oameni, mai ales în provincie.”

Europa Liberă: Acum întrebarea următoare, care rezultă din ceea ce discutăm. Înţeleg că marea preocupare a Platformei DA, dar nu numai a acesteia, este să se convertească pe bune potenţialul protestatar, nemulţumirea într-o acţiune, de dorit democratică, de dorit încadrată în tiparele idealiste pe care le discutăm. E posibil astăzi sau încă trebuie „vaporul” să iasă, lumea să se „răcorească” definitiv, ca să înceapă a judeca quo vadis?

Victor Lutenco: „Eu, de exemplu, nu am văzut nicio premisă pentru aceasta. Eu nu am văzut premisa unui proces transparent de luare a deciziilor în interiorul Platformei DA, în care oamenii chiar să vadă...”

Europa Liberă: Foarte transparentă a fost – la votare în piaţă.

Victor Lutenco: „Nu. Când se iau deciziile vis-a-vis de cum se organizează, unde se organizează, ce facem, cum va suna declaraţia, eu nu am văzut.”

Europa Liberă: А если враг узнает?

Victor Lutenco: „Tu sau construieşti ceva popular într-adevăr, de masă, sau repeţi greşelile care au fost făcute până acum. Eu nu am văzut un potenţial intelectual acolo, o celulă măcar, cineva care să vină să spună: „Noi lucrăm. Proiectele acestea sunt cele mai importante acum. Acestea sunt nişte schimbări care ar permite acum, dacă nu asanarea situaţiei, de exemplu, în sistem, măcar oprirea furturilor”, câteva idei de genul acesta. Aceasta mă face să cred că pe undeva alerga un „cal” plin de forţă şi cineva, pur şi simplu, a reuşit să „sară” pe el. Dar direcţia în care se merge, controlul nu este absolut deloc.”

Mihai Godea: „Am impresia că nu are „nici şa, nici căpăstruʾ.”

Victor Lutenco: „Exact aceasta. Eu nu ştiu dacă se poate discuta despre o platformă într-adevăr. Aici unicul lucru despre care poţi discuta şi care are elementele sunt masele.”

Europa Liberă: Aceasta este vizibil. Domnule Lutenco, despre aceasta şi vorbim, că aşa cum sunt ei, „fără căpăstru, fără şa”, ţinându-se doar de „coamă”, au reuşit să aducă nişte oameni, vizibil de mulţi, presiunea e mare asupra guvernării şi guvernarea începe chiar să tremure. În momentul acesta ce faci?

Victor Lutenco: „Eu nu ştiu dacă ei au reuşit să-i aducă. Nu ştiu dacă acesta e meritul lor, dacă înţelegeţi ce vreau să spun. Dacă ar fi oricine altcineva, nu neapărat domnul Boţan sau Năstase, sau cine este acolo, dar oricine altcineva care ar ieşi şi ar spune: „Mâine – Marea Adunare Naţională. Jos hoţii de la guvernare!’...”

Europa Liberă: „Meritul” este al celor care au făcut prostii – Aeroport, BEM ş.a.m.d. „Meritul” acelora este.

Victor Lutenco: „Eu vreau să zic meritul de a aduce oamenii în piaţă. Nu este atât al omului care primul a reuşit să strige aceasta.”

Mihai Godea: „Domnul Botnaru are dreptate, „meritul” este al guvernanţilor care au mers din prostie în prostie.”

Europa Liberă: Adică nemulţumirea este atât de mare, că oricine ar fi spus: „Start”.

Mihai Godea: „Părerea mea este că platforma aceasta trebuie să rămână una cetăţenească. Ar fi şi sincer, şi corect, şi cinstit. Dar dacă au alte planuri, sunt liberi să facă ce cred ei că este mai bine.”

Europa Liberă: Eu au planul să genereze partidul. Totuşi, domnul Boţan a spus foarte clar: „Platforma rămâne platformă. Şi cine se mută în tabăra politică nu are decât”.

Mihai Godea: „Dacă societatea moldovenească trebuie curăţată, dacă ea trebuie asanată, aşa cum spun liderii Platformei DA, respectiv, ei au foarte mult de lucru în continuare. Nu ştiu de ce, nu vreau să-i compar nici pe departe, Mahatma Gandhi nu s-a rupt să fie nici preşedinte, nici prim-ministru al Indiei. Și-a făcut misiunea aşa cum a văzut-o el mai bine şi, până la urmă, fără niciun foc de armă şi fără nicio mişcare violentă, a reuşit să elibereze India de colonialism. Până la urmă, a „crăpat” în trei India, dar aceasta nu e vina lui Mahatma Gandhi.”

Europa Liberă: A propos, la Europa Liberă am avut un interviu în tema aceasta cu Ana Blandiana, uitându-ne la experienţa din România. Şi Ana Blandiana a recunoscut că intelectualitatea, floarea, mahatmagandhii din România, au încercat să fie nucleul de foc care să ducă mişcarea aceasta intelectuală şi să se constituie într-un partid, tocmai pentru ca nucleul de foc să fie în faţă. Şi recunoaşte că a fost o idee...

Mihai Godea: „…nu tocmai fericită.”

Europa Liberă: Da.

Mihai Godea: „La noi intelectualitatea se află într-o stare de şoc, de psihoză, nu ştiu cum să mă exprim mai bine. Eu cred că la cât e de mare prăpastia creată de guvernare, la câtă mizerie s-a reuşit în trei-patru ani de zile, intelectualii pe care îi mai avem se uită cu groază la tot ce se întâmplă. Nu prea vedem intelectualii nici pe o baricadă, nici pe alta, nici pe o scenă, nici într-un studio de televiziune. Stau undeva şi urmăresc, probabil, îngroziţi dintr-o parte la tot ce se întâmplă cu societatea noastră.”

Victor Lutenco: „Noi am colorat intelectualii, fiindcă acum sunt medici şi liberal-democraţi, şi democraţi...”

Europa Liberă: …cu fulare şi fără.

Victor Lutenco: „Da. Sunt profesori de un tip şi de altul. Şi aceasta tot este...”

Mihai Godea: „Curios, rectorii au rămas verzi toţi sau?”

Europa Liberă: Toată lumea recunoaşte că ceea ce a reuşit guvernarea, şi nu doar, să fragmenteze, când se părea că nu se mai poate tăia în patru „mărul”, s-a tăiat şi în 16. Acum stau şi se uită la „mărul” acesta tăiat şi cum dracuʾ să-l adune înapoi?

Mihai Godea: „Eu cred că ei nu au nicio şansă să adune „mărul” la un loc.”

Europa Liberă: Şi de aici întrebarea: cum vedeţi că se poate depăşi această criză alarmantă, foarte îngrijorătoare, mai ales în prag de iarnă?

Mihai Godea: „Eu nu cred că se va depăşi fără alegeri parlamentare criza aceasta. Nu zic că ele se vor produce în toamnă, că ele se vor produce în primăvară. Dar până când nu se vor produce alegeri parlamentare, nu va fi posibil de depăşit această criză. Şi orice s-ar spune, pericolul schimbării vectorului, nu ştiu ce... Spuneţi-mi, vă rog, ce vector are Moldova la ora actuală?”

Europa Liberă: Bătutul pasului pe loc.

Mihai Godea: „Cum gangsterii aceştia să ne ducă în Uniunea Europeană? Noi putem fi prostiţi cu televiziuni, cu analişti plătiţi, cu bloggeri nu ştiu de care, cu mass-media la cheremul nu ştiu cui, dar oamenii de la Bruxelles sunt în toate minţile, oamenii de la Washington sunt în toate minţile… Şi lucrurile sunt foarte-foarte clare.”

Europa Liberă: Dar şi ruşii sunt în toate minţile.

Mihai Godea: „Şi ruşii sunt în toate minţile.”

Europa Liberă: Şi ştiu a trage sfori cum nu ne imaginăm.

Mihai Godea: „Eu nu o dată am spus, Rusia este mare, Rusia este puternică, Rusia are interese, Rusia ştie unde sunt interesele ei, ştie cum să şi le promoveze şi să le apere. Noi ştim care este interesul în raport cu Rusia? Aici e marea problemă.”

Europa Liberă: Îmi spunea deunăzi un rus, a propos, că avantajul ruşilor este că ei nu au nevoie de procedee democratice, nu trebuie să facă figuraţii politicoase. Ei calcă cu cizma unde vor ei şi nu se uită la reacţii.

Victor Lutenco: „Urcă în avion şi zboară spre Siria.”

Europa Liberă: Da. Putin le-a dat acum carte blanche şi acesta e avantajul. În condiţiile acestea, este cu atât mai greu să ştii ce vrei şi unde vrei să te mişti. Domnule Lutenco, dumneavoastră cum vedeţi deznodământul? Dacă o fi vreun deznodământ…

Victor Lutenco: „Sunt de acord cu domnul Godea, noi ca societate trebuie să încetăm să ascultăm guvernarea de fiecare dată când ea spune: „Alegeri anticipate este straşnic, nu trebuie, aceasta opreşte totul’.”

Mihai Godea: „Îi opreşte pe ei.”

Victor Lutenco: „Exact. Cum poţi crede omul care spune: „Să nu facem alegeri anticipate, aceasta este pierdere de bani”, care spune aceasta,

Trebuie să înţelegem că alegerile sunt un procedeu democratic de care oamenii trebuie să se bucure, de fiecare dată când au posibilitate să o facă...

dar în acelaşi timp, în paralel, el scoate din sistem milioane, care se cumulează şi la un miliard, și toate delapidările care au loc. Eu cred că, puţin câte puţin, trebuie să înţelegem că alegerile sunt un procedeu democratic de care oamenii trebuie să se bucure, de fiecare dată când au posibilitate să o facă. Îşi schimbă părerea, au ales pe unul, au văzut că nu a meritat, că a minţit, nu a realizat ceea ce a promis – jos – şi mergem înainte. Va durea, eu sunt de acord, dar noi trebuie să trecem prin durerea aceasta. Noi nu avem altă posibilitate de a creşte decât trecând prin chinurile acestea.”

Europa Liberă: Mai trist este că liderii de astăzi continuă să creadă că fără ei ne prăpădim, moare ţara aceasta.

Victor Lutenco: „Eu nu cred aceasta. Ei înţeleg foarte bine că sunt la kormuşkă; respectiv, ei îşi apără kormuşka. Ceea ce spun liderii de astăzi despre pericolul de la Est, de pericolul crizei financiare, pericolul situaţiei care există, eu nu zic, parţial, probabil, este adevărat. Dar porţiunea cea mai mare din toate cuvintele acestea este frica de a pierde kormuşka, de a pleca de la control, de la putere. Dar atunci când tu decizi cine stă acolo, câte procente vin la tine în buzunar, câte se duc în casa partidului, cât ajung până la urmă în haznaua de stat şi tot aşa, tu nu renunţi la aceasta uşor. Atunci când ai un astfel de control, tu nu poţi ieşi şi spune: „Alegeri anticipate? Ok. Haideţi, că aceasta este democratic”. Din păcate, nu se întâmplă în Republica Moldova aşa. De aceea, după mine, unica modalitate sau primul pas serios care trebuie făcut acum pentru a depăşi criza sunt alegerile anticipate.”

Europa Liberă: Dar toţi aceştia, care se uită în gura şefului şi care mai apucă o fărâmitură care cade de pe masa lor, sunt suficient de mulţi ca să zădărnicească alegerile anticipate? Domnule Godea, cum credeţi? Piramida aceasta de „mercenari”, convenţional vorbind.

Mihai Godea: „Nu cred. Sigur, șeful, uneori, este ostaticul anturajului. Uneori. Sigur că oamenii s-au obişnuit cu binişorul, s-au deprins. Cum zice domnul Lutenco, cei care stau la kormuşkă, cei care îşi văd rostul materializat în conturi bancare sau în alt gen de bunuri, sigur că nu se lasă duşi, sigur că ei vor face tot posibilul pentru a împiedica o eventuală schimbare a situaţiei lor. Aceasta, probabil, în Moldova tot timpul s-a văzut în partidele de guvernământ. Dar timpul şi cetăţeanul le-a făcut felul la orice gen din „băieţaşi” din aceştia care au ştiut să rotească foarte bine francul între degete.”

Europa Liberă: Deci, Dumnezeu acţionează prin vocea sa – poporul...

Mihai Godea: „Aşa este.”

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG