Linkuri accesibilitate

Peisaj electoral în Congresul american


John Boehner
John Boehner

În cursa prezidențială, circa 55% dintre alegători optează pentru candidați care nu au deținut pînă acum vreo funcție politică.

Republicanii controleaza ambele camera ale Congresului american. In prezent insa au o problema de guvernare interna. Cum o vor rezolva? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Cu putin timp in urma, presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner, si-a anuntat demisia din functie. A urmat pozitionarea candidatilor pentru a-i urma. Boehner, deputat de Ohio, este considerat un moderat. Cel care ar fi urmat sa-i ia locul, adjunctul sau, deputatul de California, Kevin McCarthy s-a retras neasteptat din competitie, argumentind ca nu ar avea voturile necesare pentru a prelua conducerea Camerei. Acum insa nu se stie cine va fi cel care va prelua aceasta functie.

Pe fundalul acestor evolutii este o lupta politica, in interiorul Partidului Republican. In cursa prezidentiala, circa 55% dintre alegatori opteaza pentru candidati care nu au detinut pina acum vreo functie politica: Trump, Carson si Fiorina. Aceasta situatie ilustreaza cit de mîniat este electoratul. Dar nu se stie cu precizie ce ii minie.

Unii dintre ei cred ca in ciuda faptului ca republicanii au preluat Congresul, agenda conservatoare a cedat in prea multe rinduri lui Barack Obama. Cu alte cuvinte ei se intreaba la ce bun victoria daca conducerea din Congres a partidului nu apara cu orice pret principiile conservatoare, folosindu-se de prerogativele pe care le are. Dar mai este si o alta categorie de alegatori, miniati pentru ca sistemul politic nu functioneaza, vedem blocaje peste blocaje, politizare excesiva si in cele din urma interesele contribuabilului nu sint aparate cum trebuie, pe fondul inactiunii.

Criza de la conducerea Camerei este provocata de circa 50 de deputati republicani de dreapta, care actioneaza ca grup pentru a impiedica numirea unui moderat, la conducere. Ei nu pot sustine o varianta proprie, pentru ca nu ar avea voturile necesare, dar pot bloca procesul si poate obtine un loc in echipa de conducere, in schimb. Si asta si fac. Intre timp insa, in prag de an electoral, republicanii isi etaleaza in vazul lumii dezbinarea si asta ar putea sa-i coste politic.

XS
SM
MD
LG