Linkuri accesibilitate

NATO va apăra Turcia, țările Baltice


Secretarul general NATO Jens Stoltenberg prezideazî reuniunea miniștrilor apărării din Alianța Nord-Atlantică, Bruxelles, 8 octombrie 2015.
Secretarul general NATO Jens Stoltenberg prezideazî reuniunea miniștrilor apărării din Alianța Nord-Atlantică, Bruxelles, 8 octombrie 2015.

Miniștrii apărării din țările NATO, reuniți joi la Bruxelles, au decis să accelereze intrarea în funcțiune a Forței de Reacție comună.

NATO va apăra Turcia, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg, ba chiar Alianța e gata sa trimită trupe daca va fi nevoie.

Miniștrii apărării din țările NATO, reuniți joi la Bruxelles, au decis să accelereze intrarea în funcțiune a Forței de Reacție comună menită să intervină rapid în caz de criză și să instaleze centre de comandă suplimentară în Ungaria și Slovacia.

Principala neliniște a Alianței vine însă de la situația din Siria și de la riscul unui accident care ar putea declanșa o înfruntare intre avioane rusesti si americane, care acum evoluează pentru prima oară in acelasi spațiu aerian de la al Doilea Razboi Mondial încoace.

Pe deasupra, incursiunile unor avioane rusesti, sâmbăta si duminica, in spațiul aerian al Turciei au arătat ca exista pericolul unei ciocniri si cu Turcia, important membru NATO.

Ministrul turc al apararii Vecdi Gönül a cerut in numele guvernului sau menținerea protecției frontierelor Turciei, unde Statele Unite si Germania au avut instalate până acum dispozitive de interceptare a rachetelor de tip Patriot, pe care insa au anunțat că le vor retrage.

Germania a făcut deja cunoscut că retragerea dispozitivelor Patriot si a militarilor germani de la giranița Turicie cu Siria va incepe saptamana viitoare si se va încheia la Crăciun. Turcia solicită ca alte țări din NATO să preia această misiune.

Miniștrii au mai discutat si securitatea țarilor baltice, unde Statele Unite, Marea Britanie si Germania vor trimite trupe si instructori militari.

Este vorba pentru inceput doar de cateva sute de militari (Anglia a anunțat 100), insa in afara de asta avioane NATO asigura și siguranța aeriana a țarilor baltice.

Planul fusese deja aprobat in iunie, iar prezenta trupelor NATO in țările baltice va deveni permanentă, fără un termen final precis.

In acelasi timp, NATO continua sa aibă probleme bugetare si de personal.

Astfel, Marea Britanie a decis deja să-și reducă efectivele militare de la 100.000 de oameni actualmente la 80.000, ceea ce înseamnă cea mai mare reducere a efectivelor de la războiul impotriva lui Napoleon, ba chiar chiar sub nivelul de atunci al trupelor britanice.

De asemenea, Anglia isi retrage definitiv totalitatea trupelor din Germania, ceea ce va duce la probleme logistice si de recuzare a 20.000 de militari din Germania.

Tot referitor la securitatea țărilor baltice, discutată joi, anul acesta, in luna mai, NATO a organizat mari manevre in Estonia, implicând 13.000 de militari, jumatate estoni, jumatate din celelalte tari ale Alianței, manevre militare in timp real, in care forțele mobilizate trebuiau sa respingă o invazie dintr-o tara vecina, in mod evident Rusia.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG