Linkuri accesibilitate

Rusia a protestat față de un nou refuz al autorităților moldovene de a permite intrarea în R.Moldova a unor ziariști ruși


Aleksei Konopko.
Aleksei Konopko.

Surse anonime din Moldova susțin că ziariştii ruși ar fi făcut propagandă legată de anexarea Crimeii.

Însărcinatul cu afaceri al ambasadei moldovene la Moscova Eduard Melnic a fost convocat la ministerul rus de externe pentru a i se cere explicații după ce un cameraman și un inginer de sunet de la postul de televiziune de stat Rossya 24 au fost trimiși înapoi la Moscova de la aeroportul din Chișinău. Autoritățile de la Chișinău nu au făcut deocamdată vreo declarație.

Interdicţia de a intra în Republica Moldova i-a vizat, de fapt, numai pe cameramanul și inginerul de sunet de la postul TV de stat Rossya 24, nu şi pe reporterul postului Aleksei Konopko. El se află acum la Chişinău şi a acceptat să ne vorbească despre incidentul de ieri, de la Aeroportul din Chişinău. Reporterul spune că echipa avea de gând să relateze despre meciul Moldova-Rusia, care urmează să aibă loc vineri:

„Am sosit cu același avion toți trei, la şase seara. Aveam acreditări, confirmări de la autoritățile sportive din Rusia și din Moldova. La punctul de verificare a pașapoartelor, inginerul de sunet iniţial a fost lăsat să treacă spunând doar că scopul vizitei sale e meciul de fotbal. Apoi a urmat cameramanul. Întrucât avea camera la el şi-a prezentat legitimaţia, acreditările. S-a mai apropiat un grănicer. Ne-au cerut paşapoartele, acreditările şi legitimaţiile la toţi trei. Am fost rugaţi să aşteptăm în sala de aterizare. Nimeni nu ne-a închis, nimeni nu ne-a verificat suplimentar, am fost trataţi corect. Peste 20 de minute grănicerii au venit şi ne-au spus: „Dvs. Alexei puteţi trece. Bine aţi venit! Iar ceilalți doi trebuie să vă reîntoarceţi în Rusia.” Noi am insistat să aflăm de ce. Ni s-a spus că totul este scris în niște documente, care erau în plic şi care au fost date comandantului de avion. În Moscova acest plic a fost transmis grănicerilor şi apoi colegilor mei. Acolo scria că ei nu aveam documente ce confirmă cazarea în Chişinău. Însă noi toţi trei aveam confirmare de la acelaţi hotel.”

Konopko spune că nu-şi poate explica de ce el a fost lăsat să treacă, dar nu si colegii sai:

„Nu am nici cea mai vagă idee. Poate că la mijloc ar fi nişte motive politice. Nu ştiu. Fiecare din noi trei am călătorit în diferite ţări, în diferite perioade. Nici o logică nu văd. Aş mai fi înţeles dacă reporterului i-ar fi fost aplicată interdicția, el este faţa, el, să admitem, ar putea relata despre evenimente din propriul punct de vedere, dar operatorul este o figură dezinteresată, el doar filmează ceea ce i se spune.”

Ministerul de Externe şi poliția de frontieră au anunţat că cei doi „nu ar întruni condiţiile necesare pentru a intra pe teritoriul Republicii Moldova”, fără a intra în amănunte. Ministerul de externe ne-a confirmat că însărcinatul cu afaceri al ambasadei moldovene la Moscova Eduard Melnic a fost convocat joi la ministerul rus de externe pentru explicaţii.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul ne-au spus că cei doi membri ai echipei de filmare figurau pe o lista comuna de 40 de ziarişti ruşi acreditaţi la meciul de fotbal Moldova-Rusia.

Decizia de a nu le permite intrarea în ţară ar fi fost luată la sugestia unor instituţii avizate, inclusiv de SIS.

Potrivit surselor noastre, cei doi ziarişti de la postul TV Rossya 24 ar fi trecuți în baza de date ce întrunește persoane implicate în activități de propagandă în subiectul anexării Crimeii de către Rusia în 2014 şi în prezentarea tendențioasă a evenimentelor din estul secesionist al Ucrainei.

Amintim că la finele lunii mai CCA a suspendat pe o perioadă nedefinită emisia în Moldova a postului de televiziune Rossya 24.

Nu este prima oară când poliţia de frontieră interzice intrarea în Republica Moldova a unor jurnaliști ruși.

Incidentul cel mai recent s-a produs la finele săptămânii trecute - sâmbătă o echipă de la postul NTV care venea să relateze despre protestele din centrul capitalei nu a fost lăsată să treacă granița, iar duminică, altei echipe a aceluiași post i s-a interzis accesul.

Previous Next

XS
SM
MD
LG