Linkuri accesibilitate

Turbulențe englezești


Sergio Aguero
Sergio Aguero

Cîteva explozii de artificii luminează fotbalul european. Toate pornesc din marele nod englezesc de meciuri.

Cîteva explozii de artificii luminează fotbalul european. Toate pornesc din marele nod englezesc de meciuri, tranzacții și mass media. Mai întîi, e vorba de lovituri dure pentru giganți. În mai puțin de 48 de ore, regula care spune că nu există adversari mărunți în campionatul englez a lovit de două ori. Manchester United a venit la Londra pentru meciul cu Arsenal în poziție de lider. Manchester a făcut în ultimul timp jocuri bune și părea bine așezată de antrenorul Van Gaal. Manchester a fost însă măturată de Arsenal care venea, dimpotrivă, după o perioadă plină de jocuri slabe. Arsenal a făcut un meci aproape perfect și a reușit un 3-0 sever, cu goluri superbe și cu un adversar pur și simplu pironit. Al doilea șoc a venit tot la Londra unde Chelsea a jucat cu Southampton, o echipă curajoasă, de atac, dar nu neapărat o forță. Chelsea a deschis scorul cu o lovitură liberă executată splendid de Willian și totul părea în grafic. Southampton a contrat furibund și a înscris de trei ori. Stadionul a rămas mut. După meci, antrenorul Mourinho, cunoscut pentru ieșiri imprevizibile, a declarat, pur și simplu, că e cel mai bun leac pentru echipă și a cerut conducerii clubului să-l demită sau să-l mențină. O reuniune urgentă a conducerii clubului s-a încheiat cu o decizie de susținere dar e limpede că relațiile au atins limita și poziția lui Mourinho e pe muchie.

După 24 de ore, senzație la Liverpool. Clubul l-a concediat pe Brendan Rodgers care a antrenat echipa în ultimii trei ani și jumătate. Decizia e de înțeles. Rezultatele slabe au curs, dar Rodgers nu e singurul vinovat. Liverpool a fost părăsită de Suarez și Sterling, doi superatacanți care asigurau o rată de goluri foarte ridicată. În plus, StevenGerrard, unul din cei mai buni mijlocași ai lumii, s-a retras. Liverpool a decis că e nevoie de o mutare radicală. Conducerea înaintat rapid o ofertă lui Jurgen Klopp, antrenorul care a făcut senzație cu Borusssia Dortmund în ultimii cîțiva ani. Klopp n-a ascuns niciodată simpatia pentru Liverpool și toate semnele spun că a aceeptat oferta. Dacă Liverpool și Klopp vor lucra împreună, e de așteptat ceva ieșit din comun. Fie eșec total, fie un fotbal nebun. Klopp și Liverpool sînt un coctail exploziv. Antrenorul german e un fanatic al fotbalului de atac și un radical care își pune jucătorii în stare de grație. Liverpool stă pe o uriașă tradiție de elan și e susținută de un public fără pereche. Singura problemă e lotul subțiat al lui Liverpool. Coutinho e unicul jucător de superclasă dar Klopp a arătat de nenumărate ori că poate transforma o echipă într-un colectiv care își depășește condiția. Așadar, nimic nu va fi mai interesant de urmărit și, posibil, mai spectaculos în fotbalul european decît întîlnirea Klopp-Liverpool.

Încă un detaliu de neuitat a venit de la Aguero, atacantul argentinian al lui Manchester City care a marcat cinci goluri în meciul de campionat cu Newcastle. Aguero a fost foarte aproape de isprava legendară de acum cîteva săptămîni a lui Lewandowski de la Bayern. Diferența e că Lewandowski a înscris de 5 ori în 10 minute, pe cînd lui Aguero i-a trebuit 20. Și oricum, fenomenul Lewandowski merge mai departe. După meciul cu 5 goluri, atacantul lui Bayern a marcat alte trei și apoi alte două goluri în meciurile următaore. Toată lumea așteaptă să vadă cine și cum îl poate opri pe Lewandowski.

XS
SM
MD
LG