Linkuri accesibilitate

Comisia pentru selectarea guvernatorului BNM și-a început activitatea


…dar nu toți au încredere în bunele intenții ale puterii

Spicherul Andrian Candu a creat o comisie pentru selectarea prin concurs a candidaturilor la funcția de Guvernator al Băncii Naționale, după recenta demisie a guvernatorului Dorin Drăguțanu. Comisia la care au fost invitați să participe și reprezentanți ai societății civile și-a ținut astăzi prima ședință, dar criticii spun că este numai un artificiu, pentru că decizia aparține tot politicienilor.

Deşi legislaţia nu prevede o procedură de selecţie prin concurs al guvernatorului BNM, spicherul Andrian Candu, cel care trebuie să propună candidatul pentru această funcţie, a decis să instituie o comisie care să selecteze potenţialii concurenţi. Iată cum şi-a motivat propunerea Andrian Candu:

„Să se evite cât mai mult posibil politizarea sau influențele politice care eventual ar prevala asupra criteriilor profesionale şi de integritate.”

Din comisia proaspăt formată fac parte nouă membri, 4 deputaţi şi cinci reprezentanţi din societatea civilă şi mediul academic. Toate fracţiunile parlamentare, cu excepţia comuniştilor, şi-au delegat câte un reprezentant. Şefa fracţiunii PCRM Violeta Ivanov motivează refuzul opoziţiei comuniste de a participa la lucrările acestei comisii invocând că potrivit legii este prerogativa preşedintelui parlamentului să propună candidatul la funcţia de guvernator al BNM:

„Cui îi trebuie toată chestiunea asta care e pur şi simplu trăgănare de timp. Preşedintele parlamentului vine cu propunerea noi analizăm candidatura şi ne expunem.”

A fost invitat să facă parte din comisie şi expertul în domeniul electoral Igor Boţan, care este şi unul din fondatorii platformei Demnitate şi Adevăr care mai bine de o lună protestează în PMAN. Igor Boţan precizează că a fost invitat în calitate de expert de către spicherul Candu. Boţan spune că a refuzat să facă parte din această comisie din trei motive:

„În primul rând, consider că e nevoie de o lege cadru pentru toate numirile în funcţiile de conducere a instituţiilor de ocrotire a normelor de drept şi de reglementare, cum este şi BNM. fiecare din instituţii, în baza legii cadru, să aibă un regulament cum se fac aceste identificări prin concurs şi ulterior numiri de către parlament sau şeful statului. Doi – nu am calificare în domeniul bancar şi ar fi o prostie din partea mea să mă implic. Cu ce scop? Ca să arat că dau curs unei invitaţii personale. Al treilea motiv – nu vreau să fiu tratat ca un strike breaker care pe de o parte protestează împotriva guvernării, pe de altă parte la un apel personal al unuia din demnitari să dea curs invitaţiei şi să participe într-o comisie care nu se ştie ce statut are, pentru că nu are nici un statut în afară de o iniţiativă personală a preşedintelui parlamentului.”

În calitate de observatori în cadrul comisiei au fost invitaţi să participe reprezentanţi de la delegaţia UE, FMI, Banca Mondială. Dar au refuzat, motivând că nu e de competenţa lor.

Directorul executiv al centrului Expert Grup, Adrian Lupuşor, unul din experţii care a acceptat să facă parte din comisie, şi-a exprimat speranţa că participarea sa, la fel şi a colegilor din alte instituţii independente nu e formală.

Spicherul Andrian Candu le-a cerut membrilor comisiei să prezinte potenţiali candidaţi la funcţia de guvernator al BNM, în maxim o lună, astfel încât până la venirea unei noi misiuni a FMI, aşteptată cel mai probabil la finele lui noiembrie, BNM să aibă o nouă conducere.

Candu a dat asigurări ca va ţine cont de propunerile comisiei, însă a subliniat că decizia finală o iau deputaţii în plenul parlamentului. Legea cu privire la BNM prevede că guvernatorul este numit prin votul a cel puţin 51 de deputaţi la propunerea preşedintelui parlamentului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG