Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate Info


Invitata rubricii de astăzi este Sorina David.

„Un studiu de fezabilitate care ne-a costat 1 milion de lei din bani publici a creat controverse astăzi la Chișinău. Mai mulți experți în consultanță au propus câteva scenarii pentru modernizarea sistemului municipal de sănătate, însă specialiștii de la noi s-au arătat nemulțumiți. Experții propuneau păstrarea tuturor spitalelor din Chișinău, crearea unor secții noi, iar unele instituții să fie reparate din talpă. Toate acestea ne-ar costa 69 de milioane de euro.

Dosarul penal deschis pe cazul fetiței de la Cărpineni care a murit de meningită în drum spre spital a fost clasat. Informația a fost confirmată pentru Sănătate INFO de către procurorii din raionul Hâncești. Potrivit procurorului șef, dosarul nu a mai ajuns în instanță, deoarece investigațiile făcute până acum arată că medicii care s-au ocupat de tratamentul fetiței nu ar fi comis nicio încălcare care să provoace moartea ei. Acesta mai spune că procurorii nu au solicitat efectuarea unei expertize repetate în străinătate, specialiștii considerând că cea efectuată la noi în țară este veridică.

Noul ministru al Sănătății a amânat intrarea în vigoare a unui document, care urma să facă regulă printre distribuitorii de medicamente. Acesta urma să intre în vigoare acum, la 1 octombrie și impunea o serie de reguli drastice pentru cei care se ocupă cu distribuția medicamentelor. Nerespectarea acestor reguli ar fi însemnat retragerea autorizației de la agenții economici. Pe 29 septembrie însă Ruxanda Glavan a semnat un ordin prin care prelungește termenul cu încă opt luni pentru toți distribuitorii de medicamente din țara noastră, care urmau să îndeplinească acest set de reguli în procesul de distribuire și transportare a medicamentelor. Precizăm că ordinul urma să intre în vigoare la nouă luni de la aprobare.”

XS
SM
MD
LG