Linkuri accesibilitate

Mircea Buga: „R. Moldova promovează îmbătrînirea activă”


Interviul dimineții cu Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a semnat cu HelpAge International, organizaţie cu sediul la Londra care-şi are în centrul preocupărilor şi activităţii sale oamenii în vârstă, un Memorandum de colaborare. Împreună, ministerul şi această organizaţie internaţional, îşi propun să acţioneze în domeniul protecției sociale a vârstnicilor și îmbătrânirii active în Republica Moldova.

Amănunte în convorbirea cu ministrul Mircea Buga.

Europa Liberă: Ministerul în fruntea căruia sunteţi şi HelpAge International, organizaţia internaţională cu reşedinţă la Londra, cu amplă activitate globală de sprijin pentru persoanele în vârstă, au încheiat un memorandum. Ministerul şi organizaţia respectivă îşi vor conjuga eforturile - ca să cităm un comunicat - pentru un răspuns mai bun la procesul de îmbătrânire în Republica Moldova, pentru o protecţie, şi o asistenţă socială mai bune pentru vârstnici. Cum urmează, dacă ar fi să formulați cât mai scurt cu putință, să se concretizeze această conlucrare, prevăzută pentru trei ani cu eventuală prelungire?

Mircea Buga: „Într-adevăr am avut ieri un eveniment important pentru Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, dar mai mult pentru populația Republicii Moldova, populația în etate care este în creștere ca proporție în țara noastră. Vreau să zic că este un fenomen cunoscut în întreaga regiune și Republica Moldova nu face excepție aici. Marea Britanie ca și alte țări europene au o experiență importantă în acest sens.

Populația îmbătrânită din păcate va fi un fenomen care ne va ghida pe următorii ani, se vorbește că până în anul 2050 în toate statele europene, inclusiv în Republica Moldova cota populației îmbătrânite se va dubla comparativ cu cea a populației care este activă. Este un fenomen care din păcate va fi prezent și în Republica Moldova. De aceea cele mai bune practici în acest sens urmează a fi preluate și chiar în discuțiile pe care le-am avut cu excelența sa ambasadorul Marii Britaniei în Republica Moldova am vorbit, și despre importanța colaborării cu instituțiile din Marea Britanie, inclusiv HelpAge este o instituție cu ramificații internaționale, lucrează și în Africa și în Asia și în țările europene a Europei de Est în special, cu transmiterea experienței legate de îmbătrânirea activă și promovarea drepturilor persoanelor în etate.”

Europa Liberă: Anticipați niște probleme care ar putea să intervină în punerea în practică a acestei colaborari, probleme de mentalitate gen și-a trăit traiul și a mâncat mălaiulsau de altă natură?

Mircea Buga: „Problemele în Moldova mai ales țin de violența asupra persoanelor vârstnice și nu atât violența fizică, cât și verbală, morală, stigmatizarea și izolarea. Și aceste categorii de populație care din păcate sunt tot mai multe, mai ales în zona rurală odată cu fenomenele migraționale democratice când mulți din cetățenii noștri pleacă peste hotare, și mulți din părinții lor rămân singuri în fața intemperiilor vremii, evident că aceste lucruri urmează a fi soluționate într-un fel sau altul.”

Europa Liberă: Vorbind despre prevenirea cazurilor de discriminare, violența, abuz asupra persoanelor în etate, cât de amplu este acest fenomen de discriminare, violență, dispune Ministerul de date operabile în acest sens de la care am porni?

Mircea Buga: „Există acum un studiu care va fi prezentat astăzi și care este interesant, și pentru noi să vedem și noi, un studiu realizat în întreaga regiune. După ierarhia statelor europene din păcate Republica Moldova din peste 100 de state care au fost incluse în studiu ea se află pe locul 77 în domeniul violenței asupra persoanelor în etate. Locul 77 cu patru categorii ce țin, una de atitudinile care sunt personale asupra cetățenilor, capacitatea financiară a lor care este de izolare, domeniul sănătății, deci anume tot ceea ce împreună constituie un amalgam al violenței asupra persoanelor în etate.”

Europa Liberă: Dacă am vorbi de un „mecanism” concret de cooperare și intervenţie în cazurile de violenţă și abuz asupra vârstnicilor, cum poate fi văzut acest mecanism, ce măsuri concrete vă propuneți?

Mircea Buga: „Anume asta și ne-am dorit ca aceste măsuri care au fost deja implementate în Marea Britanie, și în alte state europene prin intermediul unui mecanism de promovare, de advocacy, ateliere de lucru, instruiri, seminare metodice, activități de voluntariat care deja sunt promovate de HelpAge împreună cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei în regiunile Republicii Moldova, în special în zona rurală.

Ne-am propus și măsuri de cooperare intersectorială, deoarece noi avem din păcate o fragmentare în eforturile noastre atât la nivel local, cât și la nivelul central. Sunt o serie de instituții ale statului care ar trebui să coopereze în acest fenomen și să nu ne izolăm. Până la urmă fenomenul există și nu trebuie să ne ascundem după deget, și să pretindem că nu există un astfel de fenomen, noi poate nu-l recunoaștem din păcate în țara noastră. Dar chiar însăși faptul conștientizării că în Republica Moldova există fenomenul respectiv și fenomenul va lua amploare în următorii 20-25 de ani, suntem obligați să luăm măsuri coordonate. HelpAge are o rețea de instituții, are un mecanism care deja a fost folosit în alte țări și împreună cu OnFC, împreună cu alte instituții internaționale, și aici participă mai mulți donatori străini și împreună cu ei și cu alte instituții ale ONU, dar și nu numai urmează să fie îmbunătățit și cadrul legislativ în domeniul dat.

Chiar acum avem și un proiect de lege care se află în examinare în Guvernul Republicii Moldova ce ține de violența familiei, respectarea drepturilor persoanelor în etate inclusiv, și nu numai și aceste lucruri care fiind aprobate în legislația Republicii Moldova vor putea fi implementate.”

Europa Liberă: Există numeroase persoane în vârstă care au nevoie de asistenţă, de îngrijiri geriatrice specializate, pe care evident familiile lor de foarte multe ori nu le pot oferi. Reţeaua instituţiilor existente în acest sens poate face faţă numărului celor care au nevoie de aşa ceva şi, mai ales, rigorilor de bună şi umană - aş preciza - calitate a îngrijirii?

Mircea Buga: „Există o rețea de instituții rezidențiale formată anterior și azilurile de bătrâni cum le spunem noi, și cum vă spuneam anterior este necesar de promovat îmbătrânirea activă. Până la urmă nu instituțiile rezidențiale sunt la ordinea zilei, vorbim de centre comunitare de zi unde persoanele în etate ar putea să participe, inclusiv cu forța de muncă proprie în aceste centre, să aibă diverse cercuri de interesuri unde să-și poată petrece timpul sau să-și aibă o bătrânețe activă în aceste centre comunitare.”

Europa Liberă: Avem exemple în acest sens deja?

Mircea Buga: „Sigur că da, sigur. Sunt multiple soluții care au fost preluate ca modele din țările europene și sunt chiar, și în zonele rurale, de exemplu, Raionul Ialoveni, Raionul Strășeni, în anumite localități există astfel de centre care au fost deja construite, au fost susținute financiar de donatori externi și nu numai, sunt și din surse locale, există și inițiative private, nu doar publice în acest sens, deci se dezvoltă.”

Europa Liberă: Să spunem lucrurilor pe nume: o problemă care a apărut inclusiv odată cu migrația este că sunt lăsați vârstnicii de copii lor, sunt lăsați în voia sorții. Există vreun mecanism care să prevadă obligații ale copiilor să aibă grijă de părinții bătrâni, mai ales când se folosesc de agoniseala de o viață a acestor bătrâni sau nu credeți că e cazul să vorbim de așa ceva?

Mircea Buga: „Sunt o serie de mecanisme, dar sunt destul superficiale până la urmă și obligația morală mai mult care este actualmente pentru persoanele tinere să aibă grijă de cele în etate, există, dar nu este realizată totalmente. Vreau să zic că nu este un lucru doar pentru Republica Moldova răspândit, dacă vă amintiți și situațiile din alte state, inclusiv Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană fenomenul dat există.

Ruptura dintre generații și diverse categorii de populație în vârstă în țara noastră, și nu numai, ci și în toată Europa persistă. Republica Moldova nu este ceva aparte. Eu aș vrea să menționez și un alt fenomen care va fi discutat astăzi la o dezbatere publică ce ține de vârsta de pensionare a oamenilor în Republica Moldova, și lumea care trebuie să fie încadrată activ în activitatea de lucru în instituțiile fie private, fie publice. HelpAge International organizează această dezbatere publică și ei propun diverse modele, diverse opinii, va fi o discuție foarte interesantă.”

Europa Liberă: Dvs. vă mențineți în continuare opțiunea de majorarea vârstei de pensionare?

Mircea Buga: „Nu este vorba de noi, sunt sugestiile și a societății civile, sunt o serie de instituții neguvernamentale în Republica Moldova care promovează îmbătrânirea activă, inclusiv prin creșterea graduală a vârstei de pensionare ca populația să aibă posibilitatea să fie activă o perioadă mai mare de timp, să nu fie chiar stigmatizată din motivul că este la pensie, și nu activează în câmpul muncii. Sunt o serie de idei care noi astăzi urmează să le discutăm, chiar și pentru noi este interesant să vedem părerile altora, pe de altă parte există evident opinii, și în defavoarea acestei propuneri din partea altor categorii de populație.

Până la urmă trebuie să fie un dialog sincer, o platformă de discuții transparentă pe parcursul zilei de astăzi și nu numai, ci, și în continuare. Noi nu știm decizia finală care urmează să fie luată. Pe de altă parte cred că oricum o anumită dinamică va fi în acest sens, poate cu stimulente suplimentare pentru categoriile de cetățeni care se vor decide să continue activitatea în câmpul muncii și să poată să obțină o pensie mai mare sau anumite facilități suplimentare în cazul dacă va fi necesar.”

Europa Liberă: Mai avem două întrebări punctuale provenite din comunicarea noastră jurnalistică care ar trebui să fie verificată neapărat: există vreo prevedere de regulament sau practici de a nu mai interna în instituţii medicale bătrâni de la o anumită vârstă, pentru că „nu are rost?”.

Mircea Buga: „Nu există o astfel de prevedere legislativă. Dar după cum vă spuneam exista politica de dezinstituționalizare, deci noi internăm cât mai puține persoane în instituțiile rezidențiale și mai mult ne dorim să fie promovate instituțiile comunitare de zi.”

Europa Liberă: Există practici de a nu trimite, sub diferite pretexte, urgenţa, de exemplu, un pacient dacă acesta are, de exemplu, peste 70 sau 80 de ani sau este un abuz evident din toate punctele de vedere?

Mircea Buga: „Dacă există astfel de cazuri evident că este un abuz. Nu trebuie să existe astfel de fenomen de discriminare, dar până la urmă se mai întâmplă.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:57 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG