Linkuri accesibilitate

Statele Unite și Parteneriatul comercial în zona Pacificului


Proteste în SUA împotriva Acordului de Parteneriat în zona Pacificului
Proteste în SUA împotriva Acordului de Parteneriat în zona Pacificului

Sindicate, organizații ecologiste și militanți de stînga argumentează că înțelegerea favorizează marile afaceri, în detrimentul lucrătorilor și al mediului înconjurător.

Parteneriatul comercial in zona Pacificului este mai aproape de realitate, odata cu incheierea negocierilor. Despre următorii pași, în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Statele Unite, Japonia si alte zece tari din regiunea Pacificului au cazut de acord, dupa ani de negocieri. Dar fireste ca greul de-abia acum incepe pentru ca acordul negociat este supus aprobarii forurilor legislative, intre care si Congresul american unde s-a facut de-acum auzita opozitie bipartizana. Acordul va face dupa toate probabilitatile parte si din dezbaterile pentru alegerile prezidentiale din 2016.

Dar, deocamdata, presedintele Obama a marcat incheierea negocierilor ca pe un moment istoric care leaga tari ce reprezinta doua cincimi din economia mondiala, din Canada pina in Chile si din Japonia pina in Australia. Acordul comercial a fost o prioritate inca de la inceputul administratiei Obama, care considera exporturile un motor al cresterii economice.

In plus, in planul politicii externe, el readuce in actualitate pivotarea catre Asia, o alta prioritate a presedintelui Obama. Presedintele a spus „Cind peste 95% dintre clientii nostri potentiali traiesc in afara Americii nu ne putem permite sa lasam tari ca China sa scrie regulile economiei globale”.

Textul complet al acordului nu va fi facut public circa o luna, dar de-acum sindicate, organizatii ecologiste si militanti de stinga argumenteaza ca intelegerea favorizeaza marile afaceri, in detrimentul lucratorilor si mediului inconjurator. Paradoxal, omul de afaceri Donald Trump este un critic al acordului, ceea ce sperie anumiti republicani legati de grupari de interese din domenii cum sint productia de zahar si orez.

Criticii spun ca Statele Unite vor pierde locuri de munca in detrimentul altor tari, dar administratia Obama arata ca Statele Unite au de cistigat de pe urma liberalizarii comertului.

XS
SM
MD
LG