Linkuri accesibilitate

Tin Hat


Ploaia e un animal frumos.

Carla Kihlstedt (vioară, voce), Mark Orton (ghitară, dobro), Ben Goldberg (clarinet) și Rob Reich (acordeon, pian) fac împreună trupa Tin Hat (Pălăria de tinichea).

Grupul a fost înființat în 1997 la San Francisco, Statele Unite, de Carla Kihlstedt, Mark Orton și acordeonistul Rob Burger, care a părăsit formația în 2004.

Au lansat șase albume de studio, și au zeci de concerte în Statele Unite și Europa.

„Un sunet acustic nou ce sfidează categorizarea în timp ce atinge universalitatea, o muzică de cameră hoinară pentru secolul 21”, citim pe pagina lor de internet.

E o muzică de cameră pentru secolul 21 pentru că sună proaspăt și atrăgător, cred eu, probabil tocmai din cauză că e hoinară, adică în primul rînd spontană, schimbînd cu ușurință genuri și tradiții, în același cântec: folk, jazz, gypsy, frînturi de klezmer, clasic, cabaret german, și încă nenumărate altele.

Sau „o împletire între lumea veche a Europei și America postmodernă”, cum scrie cronicarul muzical de la „The New York Press”.

Cel mai recent album al lor a fost lansat în 2012, se numește „The Rain is a Handsome Animal”, și e o culegere de 17 cântece care pornesc de la textele poetului american E.E Cummings.

E și primul album al lor centrat în cea mai mare parte pe vocea violonistei Carla Kihlstedt.

N-am să vorbesc despre legătura dintre limbajul poetic al lui Cummings și estetica sonoră a cvartetului Tin Hat.

Vă las să încercați s-o descoperiți singuri, ascultînd, în varianta pentru radio a acestei file de dicționar, piesa „Yes is a Pleasant Country”.

În varianta pentru internet, ea e urmată de cântecul care dă titlul albumului „The Rain is a Handsome Animal”.

Nu uitați așadar să căutați Dicționarul de sunete la Europalibera.org!

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG