Linkuri accesibilitate

Turneul ministrului american al apărării în Europa


Ashton Carter
Ashton Carter

Pe agendă se află situația din Siria în contextul bombardamentelor ruse.

Ministrul american al apararii a inceput o calatorie in Europa, pentru a discuta situatia din Siria. Detalii despre itinerariul ministrului în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Prima escala a ministrului american al apararii Ashton Carter este Spania. Pe agenda se afla situatia din Siria, in contextul bombardamentelor ruse, precum si criza refugiatilor din Europa. In plus, la aceste teme se adauga si accidentul din Afganistan, unde se pare ca raiduri aeriene americane, in orasul Kunduz ar fi lovit un spital, facind 22 de victime civile, intre care pacienti care au ars de vii in paturi. „Reactia mea a fost, cred, la fel ca a tuturor celorlalti” – a spus ministrul, care si-a exprimat profundul regret pentru pierderea de vieti si a descris situatia drept „confuza si complicata”.

Calatoria sa, care va dura cinci zile, va mai include escale in Marea Britanie si la summitul ministerial de la Bruxelles, al organizatiei NATO. Reuniunea este menita sa examineze cooperarea in domeniul refugiatilor si sa analizeze situatia create in urma continuarii agresiunii Rusiei in estul Ucrainei.

Acest turneu diplomatic vine intr-un moment dificil pentru Ashton Carter, care a preluat functia acum cinci luni si este sub presiune, in Statele Unite, in contextul evolutiilor din Siria, dar si unui potential scandal provocat de stiri ca oficialitati militare ar fi falsificat informatii cu privire la forta reala a gruparii ISIS.

Incidentul din Afganistan creaza si mai multe complicatii, atit ministrul cit si presedintele Obama spunind ca va fi facuta o ancheta minutioasa si transparenta. Aparent, incidentul s-a petrecut dupa ce forte speciale americane, care sprijina forte afgane, au fost atacate. A fost trimis sprijin aerian si deocamdata nu se stie cu precizie – dar se presupune – ca spitalul ar fi fost lovit din greseala.

Dar criza majora cu care este confruntata administratia e in Siria. Interventia rusa i-a facut pe critici interni sa-l acuze pe Barack Obama ca ar fi fost ezitant si inactiv, in conflictul de acolo si ca pe acest fond Vladimir Putin intervenit. In momentul de fata se pune si problema unui raspuns articulat la cele intimplate. America conduce o coalitie care bombardeaza pozitii ale gruparii teroriste ISIS, in Siria, dar nu a targhetat regimul Assad, desi doreste ca actualul presedinte al Siriei sa paraseasca pozitia.

Vladimir Putin ataca acum – conform stirilor – mai mult pozitii ale opozitiei anti-Assad decit ISIS, dar ataca si ISIS, care continua sa fie un factor semnificativ, in ciuda atacurilor americane. Ce e de facut in conditiile date este o decizie strategica complicata.

XS
SM
MD
LG