Linkuri accesibilitate

La Chișinău a fost lansat un sistem de identificare și trasabilitate al animalelor


Deținătorii de animale au la dispoziție 15 zile după nașterea acestora în care să apeleze la serviciile unui medic veterinar și să facă înregistrarea.

Ministerul Agriculturii și Agenția Națională pentru Siguranța alimentelor au lansat o campanie de promovare a sistemului de înregistrare a animalelor, inițiat în 2007. Numit Sistem de Identificare și Trasabilitate, acesta presupune crearea unui dosar pentru fiecare animal, astfel încât la comercializare să poată fi verificată proveniența, calitatea iar consumatorul să aibă siguranța că produsul de origine animală corespunde cerințelor igienice și sanitare. Relatează Tamara Grejdeanu:

Datele ministerului agriculturii arată că actualmente 15 la sută din animalele înregistrate sunt crescute la întreprinderi, restul - 85 de procente se regăsesc la ferme sau în gospodăriile casnice. Directorul interimar al Agenției pentru Siguranța Alimentelor, Grigore Porcescu tinde să creadă însă că aceste statistici nu reprezintă situația reală, întrucât nu toți crescătorii merg să-și înregistreze animalele. El spune că Republica Moldova s-a angajat în fața partenerilor europeni să respecte toate cerințele sanitare și de identificare a animalelor care ajung în comerț, iată de ce noul cadru legal interzice vânzarea animalelor vii fără a avea un dosar în care să se conțină și observațiile medicului veterinar:

„De acum încolo, odată cu înăsprirea cerințelor sanitar-veterinare, deținătorii de animale nu vor avea posibilitatea de a vinde în lanțul alimentar animale neidentificate. Legislația impune deja ca toate animalele să fie sacrificate la nivel de abator sau la nivel de puncte de sacrificare, autorizate din punct de vedere sanitar-veterinar. Cei care vor încerca să comercializeze în mod clandestin și vor fi depistați de organele de resort, nu vor avea permis de comercializare.”

Deținătorii de animale au la dispoziție 15 zile după nașterea acestora în care să apeleze la serviciile unui medic veterinar și să facă înregistrarea. În acest caz, crescătorii de animale vor avea acces gratuit la serviciile de imunizare și vaccinare.

Ce altceva i-ar putea motiva pe crescători să înregistreze animalele? Atitudinea consumatorilor, spune ministrul agriculturii, Ion Sula, care îi îndeamnă să nu mai cumpere din stradă sau de la piețele neautorizate:

„Mișcarea animalului, fie că se mișcă în stare vie, dintr-o exploatație în alta, fie că merge la abator sau la piață, trebuie să intensificăm controlul la aceste unități. Părerea mea este că noi trebuie să educăm deținătorul de animale, ca el să facă benevol înregistrarea, nu prin sancțiuni. Este responsabilitatea dânsului și până la urmă instituțiile statului au funcția de control, dar nu de garantare a calității produsului dat.”

Înregistrarea unui animal costă 15 lei. Deși acest preț pare a fi unul rezonabil, spune Pintilie Bulgaru, directorul Asociației crescătorilor de ovine și caprine, în cazul celor care au peste 50 sau 100 de capete, suma devine usturătoare, mai ales dacă se adaugă și taxele pentru pășuni. În pofida acestor cheltuieli, constată Pintilie Bulgaru, este în scădere numărul celor care se împotrivesc acestui sistem de înregistrare:

„Noi ducem un lucru de lămurire, puțini sunt acei care nu au înregistrat animalele, majoritatea au înțeles că trebuie să facă acest lucru, pentru ca să poată și vinde. În afară de asta, noi vrem ca aproape în fiecare raion să fie abatoare și se înțelege că la abator nu poți să-l duci dacă nu este înregistrat. Unii mai greu înțeleg, majoritatea însă face acest lucru, acum a început și colectarea laptelui de oi și capre.”

Tot joii, Ministerul Agriculturii a lansat un Centru de Apel, ai cărui operatori sunt pregătiți să răspundă la întrebări legate de finanțarea în agricultură, subvenții, exportul produselor agroalimentare inclusiv procedura de înregistrare a animalelor.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG