Linkuri accesibilitate

În R. Moldova investigațiile jurnalistice și dezvăluirea corupților sunt un lux (Alina Radu/MediaAzi)


Inadvertențe legate de rezultatele sondajului CBS-AXA (Victor Ciobanu/Ziarul Național).

Portalul de știri și comentarii politice Tribuna.md îl citează pe europarlamentarul român Andi Cristea, președintele Delegației la Comisia parlamentară de cooperare UE-Moldova, care susține că domeniile pe care ar trebui să-și concentreze activitatea guvernarea de la Chișinău în perioada imediat următoare sunt: combaterea corupției, reformarea din temelii a sistemului justiției și financiar-bancar, stabilitatea socială. „[…] UE a semnalat constant aceste probleme și, din păcate, s-a ajuns într-un moment-limită, în care populația este foarte nemulțumită, încrederea în politicienii de la Chișinău fiind la cote minime. Timpul nu este pierdut, însă Guvernul Streleț are mult de muncit pentru a restabili ordinea în țară, din aceste puncte de vedere”, a declarat oficialul european într-un interviu pentru TRIBUNA.

Într-un comentariu publicat în „Ziarul Național”, Victor Ciobanu face unele constatări și subliniază unele inadvertențe în legătură cu rezultatele sondajului prezentat la 29 septembrie de CBS-AXA. Bunăoară, în ceea ce privește intențiile de vot, Victor Ciobanu observă că autorii sondajului au inclus și Platforma Demnitate şi Adevăr în cercetare, care a obținut un rezultat de 7%, ceea ce din punct de vedere sociologic nu e tocmai corect, crede comentatorul „Ziarului Naţional”. Platforma DA, spune Victor Ciobanu, nu va participa la alegeri pe motiv că e platformă civică, și nu partid, iar formațiunea care va reprezenta Platforma nu există acum și cu siguranță va avea alt rezultat. Autorul susține ideea că rezultatele sondajului arată că anticipatele deja sunt inevitabile.

În topul competitivității economice în lume, întocmit de Forumul Economic Anual, Republica Moldova a coborât două poziții, până pe locul 84, scrie portalul Mold-street.com. În ceea ce privește țările vecine, Republica Moldova este surclasată de România aflată pe locul 54, dar și de Ucraina care ocupă locul 79. Potrivit raportului, cel mai slab punctaj și cea mai proastă poziție, respectiv, 130, Republica Moldova l-a obținut la capitolul inovații și gradul de sofisticare a mediului de afaceri. Dezvoltarea pieței financiare, instituțiile și eficiența pieței bunurilor sunt domenii la care Moldova a primit note joase. În topul clasamentului se află Elveția, urmată de Singapore, Statele Unite ale Americii și Germania.

În ediția tipărită a săptămânalului „Ziarul de Gardă” puteți afla cum se face „justiția în familie”, dar și cum bate pasul pe loc reforma procuraturii. De asemenea, citiți un interviu exclusiv cu Excelența Sa Ulrike Knotz, Ambasadoarea Republicii Federale Germania în R. Moldova care observă că „dacă dorești să devii bogat în Germania, nu ar trebui să fii politician.”

Directoarea „Ziarului de Gardă”, Alina Radu, semnează un comentariu pe portalul „Media Azi” în care se întreabă dacă „presa este catalizatorul remanierilor din Guvern.” Analizând impactul presei asupra schimbărilor din Guvernele altor țări, Alina Radu menționează că „în RM, o țară cu un înalt nivel de corupție, dar și cu un înalt nivel de control asupra presei, investigațiile jurnalistice și dezvăluirea corupților sunt un lux.” În pofida acestei realități, săptămânal, presa publică anchete reportericești care demonstrează cazuri de corupție în Guvern, în ministere, în agenții, primării, judecătorii, procuraturi, sectoare de poliție numai că „[…] reacția Guvernului, a Parlamentului, a Procuraturii Generale, a CNA, a CNI, este foarte slabă și se rezumă la două aspecte: sau reacționează de formă, sau se solidarizează în lipsa de reacție”, menționează jurnalista.

Foștii premieri Ion Sturza și Iurie Leancă au făcut schimb de replici pe paginilor lor de Facebook. Comentând rezultatele sondajului realizat de CBS-AXA, Ion Sturza lasă să se înțeleagă că Iurie Leancă, Maia Sandu și Dorin Chirtoacă sunt cei care ar putea schimba optica moldovenilor. „[…] Deocamdată vedem doar inițiative leșinate, replici bosumflate, pauze teatrale, reacții de cancan… Hai totuși la treabă că noi, mai seniori, suntem gata să vă sprijinim! Poate sunteți voi buni de alternativă”, scrie Ion Sturza, care se adresează în mod special lui Iurie Leancă: „Iurie, decupează-te de sponsorul (idol) spiritual și financiar. Nu sonoriza fumigene din laboratoare obscure. Altfel, nu ai viitor politic.” În replică, Iurie Leancă îi adresează lui Ion Sturza invitația să se alăture PPE pentru a face „împreună schimbările pe care le așteaptă toată societatea!” „[…] Fără nici o urmă de ironie, am fi onorați să fiți dvs. „idolul” nostru financiar și spiritual, din interior veți avea ocazia să cunoașteți mai bine situația partidului nostru și să ne sprijiniți. Este o invitație cât se poate de serioasă și m-aș bucura să-i dați curs”, a scris Iurie Leancă.

XS
SM
MD
LG