Linkuri accesibilitate

Un miracol la Gara de Nord


O casieriţă renunţă la chilipir după ce ani de zile colegele ei au practicat micul mişmaş.

Protestele din Chişinău şi haosul tot mai pronunţat te împiedică să mai reţii lucrurile bune. În mod paradoxal, ele mai există. O să vă povestesc despre un lucru bun care mi s-a întîmplat într-o zi din septembrie, la Gara de Nord. Această Gară mi-a devenit antipatică de-a lungul anilor din cauza casieriţelor care nu voiau niciodată să-mi dea restul de 40, 50 sau 70 de bănuţi. Din anii '90, casieriţele Gării de Nord erau mereu puse pe mica căpătuială. Şi de fiecare dată trebuia să mă cert cu ele, să le cer banii care mi se cuveneau. Şi ele mereu o făceau pe mortul în păpuşoi.

Ei bine, acum vreo două săptămîni s-a produs miracolul. Casieriţa mi-a spus nesilită de nimeni că biletul costă 89 de lei şi 30 de bani. Altădată ar fi spus că e 90 de lei. Casieriţa mi-a cerut 30 de bani ca să-mi dea un leu rest. Aşa ceva nu mi s-a mai întîmplat din anii '90. Şi eu iau autobuzul din acea gară o dată la două luni.

Am rămas tablou. Şi am bîiguit: „Cum de nu mai vreţi să vă lăsaţi nişte bănuţi? Cum şi în ce chip v-aţi metamorfozat?”

„Noi tot timpul am fost corecţi! Hai, du-te, că aşteaptă alţi călători să cumpere bilete!” a spus pe un ton acru casieriţa.

Era o minciună sfruntată, fireşte. Ani de zile la această Gară m-am certat cu casieriţele dornice de bănuţi străini. Şi iată că ceva s-a schimbat. E prima casieriţă care nu a vrut să-mi ciordească bănuţii. O fi o schimbare la nivelul întregii Gări sau casieriţa asta e o cioară albă? Asta nu ştiu. Dar avem de-a face cu o mică minune.

Într-o ţară în care mişmaşul a devenit un modus vivendi, în care dispar milioane de lei din bănci, o casieriţă renunţă la chilipir după ce ani de zile colegele ei au practicat micul mişmaş. Mărturisesc că sînt tulburat, emoţionat. Gestul casieriţei e un fleac în raport cu decăderea morală care mărşăluieşte prin toată ţara. Dar eu l-am reţinut şi mă gîndesc deseori la el. Iar cînd mi-l amintesc, parcă mi se furişează în suflet o speranţă…

XS
SM
MD
LG