Linkuri accesibilitate

Piotr Wach: „În rapoartele noastre precedente am menționat situația neclară din sistemul bancar moldovenesc”


Raportorul APCE pentru R.Moldova, într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă.

Unul dintre cei mai buni cunoscători ai Republicii Moldova din cadrul APCE, Piotr Wach spune că raportorii APCE au menționat în repetate rânduri situația neclară din sistemul bancar moldovenesc. Protestele, este de părere Wach, sunt justificate, alegerile anticipate ar fi răul cel mai mic, iar demisia președintelui ar aduce țara din nou în blocaj, arată expertul APCE într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă.

Europa Liberă: Domnule Wach ați fost la Chișinău și Comrat în luna mai anul acesta, prima vizită după alegerile din 30 noiembrie 2014. Autoritățile de la Chișinău erau în plin scandal după dispariția miliardului de dolari din băncile moldovene. Între timp, moldovenii s-au revoltat, au ieșit în stradă. Numai weekendul trecut au ieșit în stradă peste 20 000 de protestatari. Cum vedeți tot acest tablou, ca raportor care urmărește de atât de multă vreme situația din Moldova?

Piotr Wach
Piotr Wach

Piotr Wach: „Moldova trece printr-o perioadă dificilă. De fapt, mereu a fost așa. Chiar și după alegeri, căci guvernul funcționează cu sprijinul comuniștilor. Acum, după demisia premierului Gaburici, situația a devenit un pic mai stabilă, deși acest echilibru este foarte fragil. Guvernul funcționează sprijinit în parlament de o majoritate de 51%. Guvernul este, de fapt, slab.

Scandalul care a declanșat valul de proteste de la Chișinău a evoluat foarte lent. În precedentele noastre rapoarte am menționat situația neclară din sistemul bancar moldovenesc. Nu am știut cu exactitate unde erau problemele, nu am cercetat în profunzime, dar aveam indicii că ceva nu este în regulă, că ar putea fi vorba despre un soi de piramidă financiară. Poate că din rațiuni guvernamentale și conservarea unei imagini bune, guvernul nu a dezvăluit nimic.

Cred că politicienii erau la curent, știau foarte bine ce se întâmpla în sistemul bancar, dar nu au avut curaj să vorbească deschis despre asta. Mai mult decât atât, în Moldova nu există instituții suficient de puternice, care să cerceteze aceste suspiciuni, să producă rezultate și dovezi pe care apoi să le prezinte publicului. Din fericire, această situație nu a putut fi ascunsă multă vreme, mai ales că dimensiunea fraudei este foarte mare- de zece ori PIB-ul țării!

Dacă ne gândim că oamenii sunt îngrijoraţi pentru pensiile lor, atunci înțelegem că au motive serioase pentru aceste proteste. Protestele sunt justificate, dar au susținere de undeva. Nu știm de unde. Cum spuneam, susținerea socială inițială este justificată și se bazează pe problemele țării. Mulți se întreabă cine se află în spatele acestor revolte. Mie îmi este clar că au izbucnit în mod spontan din cauza situației expuse mai sus. Însă masele acestea de oameni trebuie mobilizate, trebuie stabilit un program, și din câte știu există o zonă cu corturi. Ca atare vorbim de demonstrații in regim permanent.

Pe de altă parte, așa după cum ați amintit și dumneavoastră un alt grup, Partidul Socialist condus de dl Dodon, organizează și el, in paralel, demonstrații. Ce se află în spatele acestei demonstrații? Fie Partidul Socialist dorește să capitalizeze aceste probleme, să mai câștige voturi, fie să evite o serie de acuzații.

Eu cred că demonstrațiile împotriva guvernului, indiferent de ce parte sunt ele organizate, sunt in cea mai mare parte justificate. Guvernul a dat dovada de pasivitate și nu a avut voința politică să însărcineze instituțiile abilitate să cerceteze situația din sistemul bancar si să încerce să recupereze, pe cat posibil, parte măcar din sumele dispărute.”

Piotr Wach: „Demonstrațiile împotriva guvernului sînt justificate”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:29 0:00

Europa Liberă: Domnule Wach, dar doar guvernul este responsabil sau și parlamentul sau alte instituții ale statului?

Piotr Wach: „Nu, nu doar guvernul. Însă discutăm despre o țară foarte mică, inclusiv când ne referim la numărul politicienilor activi. Așa încât se cunosc foarte bine si există legături intre ei, chiar și între cei de la putere și cei din opoziție. După părerea mea, alegerile anticipate despre care unii vorbesc nu vor fi profitabile pentru nimeni, cu excepția, poate, a socialiștilor. Remarcăm că pe parcursul acestor demonstrații nu se aud voci puternice care să ceară dizolvarea parlamentului, ci demisia președintelui.”

Europa Liberă: Ce ar putea să rezolve demisia președintelui?

Piotr Wach: „Ar avea sens într-un fel. Președintele, in calitatea sa de șef al Consiliului de Securitate ar fi trebuit să acționeze astfel încât văzând inabilitatea parlamentul să declanșeze el cercetările. Dar poziția președintelui este slabă în Moldova. Președintele neavând suficientă putere s-a limitat să facă doar pași formali.

Pe de altă parte, sunt de părere că demisia președintelui nu aduce nimic bun țării. Alegerile vor veni oricum într-un an, iar data trecută Moldova a pierdut peste doi ani ca să aleagă un președinte cu majoritatea parlamentară necesară de doua treimi. Cred că doar printr-un acord inteligent cu Partidul Comunist se poate evita repetarea acestei situații.”

Europa Liberă: Așadar, în opinia Dvs., alegerile anticipate cerute de unii demonstranți nu sunt o soluție pentru țară.

Piotr Wach: „Nu știu dacă se va ajunge acolo. Dar alegerile anticipate ar putea fi o soluție mai bună decât demisia președintelui. Spun asta pentru că deși demisia președintelui este doar un gest simbolic, aceasta va declanșa problemele pe care le știm cu alegerea unui nou președinte. Constituția nu a fost modificată, iar noi am sfătuit autoritățile de la Chișinău să schimbe procedura de alegere a președintelui.

Prevederea privind alegerea președintelui de către parlament poate fi păstrată, dar cu diminuarea numărului de voturi necesare, dacă nu se reușește alegerea președintelui din prima încercare.

Alegerile se apropie, iar țara se află într-o poziție foarte dificilă, inclusiv din punct de vedere financiar. Pe fondul acestui scandal financiar, FMI nu va fi gata să semneze un nou acord cu Chişinăul.”

Europa Liberă: Domnule Wach, știu că doamna Irina Vlah, noul bașcan al Găgăuziei a fost invitată la Paris pentru discuții cu Comitetul Permanent al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Despre ce veți discuta cu doamna Vlah?

Piotr Wach: „Parlamentul local din Găgăuzia și doamna bașcan au o serie de lucruri de discutat la Paris. Cel mai important dintre acestea este lipsa de coerență dintre legile specială cu privire la Găgăuzia și legile care sunt votate in parlamentul de la Chișinău. O serie de chestiuni sunt neclare.

Desigur cei din Găgăuzia doresc să câștige cât mai mult posibil, ceea ce nu convine Chișinăului. Este nevoie de dialog. Trebuie operate o serie de schimbări în lege, care să facă mai ușoară cooperarea dintre regiunea autonomă și Chișinău. Să nu uităm că discutăm despre o regiune foarte săracă, iar Chișinăul declară că a investit mult efort și bani acolo pentru revitalizarea economiei. Nu este, se pare suficient, rezultatele nu sunt satisfăcătoare până acum.

O altă chestiune care chiar dacă nu va fi discutată la Paris este importantă, este poziția Găgăuziei în privința unei soluții pentru chestiunea transnistreană. Este foarte posibil să nu fie de acord decât in cazul in care soluția ce va fi găsită pentru regiunea transnistreană va prezenta același grad de autonomie ca și pentru Găgăuzia. Cu alte cuvinte, ei doresc același nivel de autonomie ca și regiunea transnistreană, dacă se va ajunge la o astfel de situație.”

XS
SM
MD
LG