Linkuri accesibilitate

Pensionarul tînăr, puternic şi fericit!


… înţelegi că aceste privilegii sînt nu numai ofensatoare, ci şi o mare aberaţie.

În cea mai săracă ţară din Europa mulţi cetăţeni visează să ajungă la mirifica vîrstă de 62 de ani pentru a beneficia de o pensie ridicolă de o mie sau două mii de lei. Unii mor înainte să împlinească 62 de ani şi nu mai apucă să se bucure de pensia asta ridicolă. Unii muncesc ca nişte roboţei cîte trei-patru decenii pentru a atinge venerabila vîrstă de 62 de ani…

Ei bine, alţii au o soartă aurită, o duc mult mai bine tot aici, în spaţiul tranziţiei interminabile. Există aici nişte concetăţeni care se pensionează la 40 de ani. Nişte bărbaţi puternici, care s-au ocupat de securitatea ţării, şi care obţin la 40 de ani o pensie de 7 mii de lei! Ce viaţă minunată! Să fii deja la 40 de ani pensionar şi pe deasupra să ai o pensie de trei ori mai mare decît a profesorilor sau a măturătorilor. Au 40 de ani, sînt în floarea vîrstei, şi au toată viaţa în faţă. Au deja pensia bună şi-şi mai găsesc un job bunişor care le asigură o viaţă fără griji.

L-am întrebat odată pe un asemenea pensionar tînăr şi fericit dacă crede că a meritat o asemenea pensie de lux. I-am spus că din punctul meu de vedere pensia lui e prea umflată chiar şi din simplul fapt că stăm prost cu securitatea. Nu avem nici măcar o frontieră sigură în estul ţării. Pensionarul tînăr şi fericit a spus că asta e, că aşa e ţara, cine vrea să trăiască bine – să se descurce.

Ăsta e statul pe care l-am construit aiurea încă în 1991, un stat în care o sumedenie de oameni cu meserii nobile sînt discriminaţi în raport cu securiştii, poliţiştii şi funcţionarii. Te uiţi la realizările pipernicite ale acestui stat de la 1991 încoace şi înţelegi că aceste privilegii sînt nu numai ofensatoare, ci şi o mare aberaţie. Orice om cu discernămînt trebuie să ceară abolirea acestor favoruri. E anormal să existe aceste privilegii într-o ţară în care atîta lume o duce greu, în care lucrurile de interes public au fost mereu neglijate.

XS
SM
MD
LG