Linkuri accesibilitate

John Boehner un politician al compromisului la sfîrșit de mandat


La anunțul demisiei
La anunțul demisiei

Decizia de demisie a președintelui Camerei Reprezentanților este o reflectare a evoluțiilor și disputelor din Partidul Republican.

Presedintele Camerei Reprezentantilor din Statele Unite, John Boehner si-a anuntat demisia. Despre semnificatia acestei decizii o relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Intr-adevar, John Boehner, cel sub conducerea caruia republicanii au ajuns sa controleze Camera Reprezentantilor a decis sa paraseasca functia si Congresul la sfirsitul lui octombrie, la numai citeva ore dupa ce prezidase alocutiunea Papei Francis, in fata camerelor reunite ale Congresului American.

Decizia domnului Boehner are legatura cu ceea ce se intimpla in prezent in Partidul Republican. Fara sa fie deloc un adept al presedintelui Obama, in anii in care au convietuit politic, John Boehner este un politician al compromisului, in spiritul care a guvernat Congresul, in perioade in care institutia a fost mai productiva si a legiferat masuri importante.

Exista insa acum o factiune a Partidului Republican, cunoscuta sub denumirea generica de Tea Party, pentru care compromisul nu este o optiune, care doreste totul sau nimic. In viziunea acestei factiuni, masuri extreme cum sint inchiderea temporara a guvernului federal sau neachitarea datoriilor sint de luat in considerare, pentru a obtine ceea ce ultra-conservatorii doresc.

Intre John Boehner si aceasta factiune lupta a fost permanenta si in viitorul apropiat ar fi urmat etape semnficative. In decembrie se discuta despre buget si extinderea limitei datoriei statului american si acela ar putea fi un moment in care durii partidului vor cere masuri drastice. Deoacamdata ei jubileaza pentru victoria de a-l vedea pe John Boehner indepartat. Presedintele Camerei poate spera ca aceasta victorie le va fi suficienta pentru un timp.

Aceasta lupta interna se prelungeste si la prezidentiale unde liderii grupului de candidati sint din afara politicii, urmati de ultra-conservatori si de moderati, similari cu John Boehner, pe ultimele pozitii, deocamdata. Daca Partidul Republican ajunge sa controleze in 2016 atit Congresul cit si Presedintia, este important de vazut cine va cistiga aceasta batalie interna.

XS
SM
MD
LG