Linkuri accesibilitate

Dionis Cenușă: „Dodon şi Usatîi urmăresc capitalizarea spiritului protestatar din societatea moldovenească”


Interviul dimineții și opiniile analistului asociat al Expert-Grup la Chișinău.

Pe scena protestelor din Republica Moldova au apărut noi protagonişti – Partidul Socialiştilor şi Partidul Nostru. Aceştia şi-au adunat simpatizanţii pentru a cere demisia actualei guvernări.

Despre ce schimbă alăturarea la proteste a acestor două formaţiuni, într-un interviu cu analistul politic Dionis Cenuşă.

Europa Liberă: Cum schimbă situaţia faptul că au apărut nişte protestatari noi care nu se prea înţeleg cu cei vechi? Din punctul dumneavoastră de vedere, care este miza socialiştilor şi a Partidului Nostru?

Denis Cenușă: „În mod evident, partidele conduse de Dodon şi Usatîi încearcă să capitalizeze în general spiritul protestatar care, la moment, s-a developat în societatea moldovenească. Este un proces normal pentru partide care vor să-şi consolideze puterea. Mai mult decât atât, Partidul Socialiştilor este într-o goană după voturile cetăţenilor Partidului Comuniştilor. Se observă clar cum PSRM încearcă să nimicească definitiv Partidul Comuniştilor. În cazul Partidului Nostru, bineînţeles, e un partid nou, care încearcă să se afirme și a fost o senzaţie de un show politic mai mult decât de proteste sincere faţă de situaţia din ţară.”

Europa Liberă: Partidul Socialiştilor şi Partidul Nostru încearcă să inducă ideea că, alături de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, luptă pentru aceeaşi cauză şi ar trebui să-şi unească puterile. Din punctul dumneavoastră de vedere, ce îi deosebeşte totuşi?

Denis Cenușă: „După cum am menţionat anterior, aceste două entităţi de protestatari se deosebesc foarte mult. Pentru că Partidul Nostru şi PSRM sunt deja partide care şi-au instituţionalizat prezenţa pe scena politică, pe când în „Oraşul Demnităţii” din PMAN avem protestatari conduşi de lideri din cadrul Platformei DA, unde, bineînţeles, există intenţii de a crea un partid politic, dar aceste intenţii deocamdată nu s-au cristalizat, nu înţelegem ce va urma. Cam aceasta ar fi principala diferenţă.

Desigur, apar foarte multe întrebări legate de care este miza lui Usatîi şi Dodon și dacă ei sunt într-adevăr sinceri, atunci când cheamă oamenii la proteste. Pentru că, în cazul „Oraşului Demnităţii”, suspiciunile legate de implicarea unor oligarhi, cum ar fi cunoscutul tandem Ţopa, ar fi problema principală a celor din PMAN din „Oraşul Demnităţii”, că unii oligarhi încearcă să îi schimbe pe cei care au capturat Republica Moldova.”

Europa Liberă: În ciuda acestui scop comun – debarcarea guvernanţilor, există totuşi nişte disensiuni evidente între Platforma DA şi Partidul Nostru, şi socialişti, pe care le-aţi remarcat şi dumneavoastră. În ce măsură aceste disensiuni dintre o tabără şi alta avantajează guvernarea? Căci e limpede că nişte forţe unite i-ar deranja mai mult pe conducători.

Denis Cenușă: „Guvernarea sau cei care controlează puterea, având la îndemână instrumente mediatice puternice, bineînţeles, pot, într-un fel, distorsiona opinia publică atât pe interior, cât şi în exterior. E clar, cu cât mai divizată este populaţia, din punctul de vedere al protestelor, cu atât mai uşor este pentru guvernanţi să spună că la mijloc nu sunt într-adevăr probleme reale, ci mai degrabă jocuri politice şi încercări de a debarca guvernanţii. Şi, în primul rând, acest mesaj va fi adresat cetăţenilor din Republica Moldova, dar şi partenerilor externi de dezvoltare.

Aveţi dreptate, acest lucru dezavantajează protestele în general în Republica Moldova. Dar, iarăși, nu trebuie să uităm că Dodon şi Usatîi urmăresc capitalizarea spiritului protestatar din societatea moldovenească, la moment foarte clar manifestat.”

Europa Liberă: Cât de departe pot merge disensiunile dintre Platforma DA şi noii protestatari? Până unde se poate ajunge? Se poate ajunge la altercaţii?

Denis Cenușă: „E foarte greu să anticipăm acum care ar fi viitorul acestor disensiuni. Cu siguranţă, ele vor exista. Şi aceasta pentru că există o deosebire legată de natura celor care protestează şi, respectiv, scopurile pe care ei doresc să le atingă. Cu toate acestea, un scenariu moderat poate să existe în continuare. Ceea ce ar însemna proteste în paralel şi încercarea de a nu a ajunge la altercaţii. Dar dacă ne uităm la contigentul unor persoane care au protestat ieri alături de Usatîi şi Dodon, chiar dacă Usatîi a promis că va controla foarte bine rândurile celor care protestează alături de el, oricum ne putem aştepta la anumite disensiuni dintre unionişti, care tot sunt în PMAN sau alături de cei din PMAN, şi, de ce nu?, stataliştii cu viziuni mai puternice din cadrul partidului lui Usatîi sau chiar a celui condus de Dodon.”

Europa Liberă: Dar pot nişte proteste paşnice să producă schimbarea guvernării la etapa actuală în Republica Moldova?

Denis Cenușă: „Cel mai degrabă, nu. Dar ceea ce pot face protestele este să creeze o atmosferă de presiune asupra guvernării. Iar în contextul acestei presiuni, pot fi mobilizate şi accelerate anumite reforme. Este important să înţelegem dacă protestatarii într-adevăr îşi doresc mobilizarea agendei reformelor şi unele schimbări care, în final, ar putea duce inclusiv la schimbarea calitativă a clasei politice sau îşi doresc înlocuirea clasei politice fără de transformări profunde.

Aici este întrebarea, dacă toţi cei care protestează îşi doresc schimbări cu adevărat. Pentru că sunt unele forţe printre protestatari care îşi doresc acapararea puterii şi, respectiv, posibil o vendetă împotriva unor oligarhi care controlează instituţiile în stat.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, în calitate de analist politic, cum vedeţi evoluţia ulterioară a evenimentelor, ce vom avea în viitor: o simplă înlocuire a unor guvernanţi cu alţii, o schimbare calitativă a clasei politice sau lucrurile vor rămâne aşa cum au fost?

Denis Cenușă: „Sunt adeptul ideii că, în lipsa unei alternative politice autentice, şi aici mă refer la una proeuropeană, este puţin probabil că vom avea o schimbare calitativă a clasei politice. Deocamdată această alternativă nu a apărut, iar intenţiile de a crea o asemenea alternativă sunt artificiale, nu sunt intenţii de a schimba calitativ la faţă Republica Moldova, ci de a obţine puterea în stat. Şi aici, de fapt, se ascunde răspunsul la întrebare.

După mine, atâta timp cât nu avem o alternativă politică consacrată unei agende de reformă, unei agende europene, nu ne putem aştepta la o schimbare calitativă a clasei politice, iar prin aceasta şi a politicilor publice, şi a relaţiei dintre stat şi cetăţean în viitorul apropiat în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar ce ingrediente lipsesc din crearea acestei alternative politice sănătoase de care vorbiţi?

Denis Cenușă: „Principalul ingredient este apariţia sau existenţa unor lideri integri, a unor lideri decişi să-şi scarifice cariera, dacă o au în Republica Moldova, fie în străinătate, şi conducerea sau crearea unei platforme prin care să se impună pe scena politică din Republica Moldova, astfel ca la următoarele alegeri să fie aleşi de către votanţii moldoveni.”

Europa Liberă: Cum schimbă percepţia europenilor alăturarea la proteste a Partidului Nostru şi a socialiştilor?

Denis Cenușă: „Depinde foarte mult de cum se vor comporta în continuare Usatîi şi Dodon, pentru că am observat foarte multe elemente de show ieri în centrul oraşului. Bineînţeles, europenii se vor convinge, încă o dată, că există o panoramă foarte eterogenă în rândul protestatarilor din Republica Moldova. Va fi încă o confirmare că Republica Moldova are o societate foarte diversă care, din păcate, este exploatată de către unele forţe politice anume în baza disensiunilor de natură lingvistică, identitară ş.a.m.d.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:43 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG