Linkuri accesibilitate

România și redutabila molimă a tezelor de doctorat plagiate


Generalul Oprea are, indubitabil, pregătirea și abilitarea necesare pentru a patrona doctorate plagiate.

Pe lângă boala cărților pretins „științifice” scrise în închisoare, menite a micșora perioada de detenție a pușcăriașilor-autori, o altă epidemie face ravagii de o bucată de vreme, mai ales printre politicieni: mă refer la redutabila molimă a tezelor de doctorat plagiate.

Un focar periculos de infecție a fost depistat la Academia Națională de Informații, instituție aflată în subordinea Serviciului Român de Informații. Acolo, la Academie, oficiază, în calitate de conducător de doctorat, Gabriel Oprea, vice prim-ministru, ministru de interne, șeful unui partid fără nici un program concret dar care reușește, prin manevre acrobatice, să se afle tot timpul la guvernare.

Gabriel Oprea, general de intendență, are mari dificultăți în exprimare ceea ce nu-l împiedică însă, după cum vedem, să fie profesor universitar și să conducă doctorate. Or, mai multe investigații jurnalistice au dovedit, recent, că o serie de teze coordonate de generalul Oprea sunt rezultatul unor plagiate grosolane. E cazul doctoratului altui general în rezervă, Neculai Onțanu, primarul sectorului 2 din București, e cazul apoi al prim-adjunctului procurorului general al României, Bogdan Licu, al avocatei premierului Victor Ponta, Loredana Radu, al lui Mihai Stănișoară, fost ministru al Apărării și fost consilier prezidențial, al grațioasei secretare a dlui Gabriel Oprea, care a fost și decorată în mai multe rânduri.

Dar în capul acestei liste impresionante se află – cine credeți ? – însuși Gabriel Oprea, care a plagiat din greu în propria lucrare de doctorat, copiind – culmea culmilor ! – din cărțile îndrumătorului său ca și din lucrările altui membru din comisie. Altfel spus, generalul Oprea are, indubitabil, pregătirea și abilitarea necesare pentru a patrona doctorate plagiate.

Interesant este și cazul ministrului economiei Mihai Tudose, și el învățăcel al lui Gabriel Oprea. Dl Tudose a copiat zeci de pagini dintr-o teză de doctorat susținută, cu un an înainte, la Academia de Poliție. Autorul tezei plagiate de ministrul Tudose, intervievat de jurnaliști, nu s-a arătat deloc contrariat de situație. Da, a spus domnia-sa, Mihai Tudose m-a solicitat să-i cedez …drepturile de autor, ceea ce am și făcut, în schimbul a câtorva mii de euro. O asemenea abordare a problemei arată că toate aceste personaje habar nu au ce înseamnă dreptul de proprietate intelectuală.

Așa cum habar n-are nici prim-ministrul Victor Ponta, al cărui plagiat dovedit a rămas nesancționat până în ziua de azi. Ciudat e însă că bună parte din lumea academică și din mass-media pare a trata cu ușurință flagelul furtului intelectual. Doar Grupul pentru Dialog Social și revista 22 au organizat marți o masă rotundă pe această temă. Altfel, se zvonește că Gabriel Oprea va fi viitorul prim-ministru. Și nici nu mai știi ce să faci auzind un asemenea zvon, să râzi sau să plângi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG