Linkuri accesibilitate

„Nu corespund acelor stereotipuri create despre mine de propaganda de la Kremlin”


Mihail Saakashvili la aeroportul din Odesa
Mihail Saakashvili la aeroportul din Odesa

Un interviu acordat de Mihail Saakașvili pentru Radio Svoboda.

Discuția cu Mihail Saakașvili a avut loc pe teritoriul aeroportului din Odesa. Acesta a venit pentru a inspecta construcția noului terminal. Pentru Saakașvili subiectul este unul principial – către Odesa trebuie să zboare zeci de companii internaționale, iar biletele trebuie să fie la cele mai accesibile prețuri. După ce a vorbit cu jurnaliștii, constructorii și angajații aeroportului, guvernatorul regiunii Odesa a plecat. La scurt timp s-a constatat că nu a plecat foarte departe – în sala VIP a aeroportului vechi din Odesa, de unde a ieșit pentru a oferi un interviu pentru Radio Svoboda. Operatorul a fost atât de surprins de felul în care acesta arăta, încât nici nu a reușit să pornească imediat înregistrarea video – Saakașvili a îmbrăcat uniformă militară, beretă și și-a pus ochelari negri. În timpul interviului și-s scos bereta și ochelarii, dar trebuie să ne credeți pe cuvânt – l-am văzut cu ochii noștri îmbrăcat așa”, scrie corespondenta Radio Svoboda, Elena Rîkovțeva.

RFERL: Rusia v-a invidiat într-o vreme pentru faptul că ați reușit să învingeți corupția în Georgia. Este o realizare binecunoscută. Credeți că și aici, în Ucraina, se poate face același lucru? Vor fi invidioși cetățenii ruși și pe situația din Odesa, așa cum au fost pe cea din Georgia?

Mihail Saakașvili: „Vedeți, sunt în uniformă. Zburăm în vizită la grăniceri, pentru că acum încercăm să acoperim găurile prin care se face contrabandă. Dar contrabanda are drept cauză nu doar grănicerii, dar și faptul că mai mulți funcționari de rang înalt gestionau aceste fluxuri. Acum are loc un atac al unui grup important de funcționari ucraineni noi – majoritatea ucraineni, dar sunt și georgieni printre ei – asupra funcționarilor vechi.

Funcționarilor vechi le place foarte mult să se dea la fund. Există șase specii de animale care în caz de pericol se dau la fund, se pitesc. Păi iată că toți funcționarii ucraineni constituie a șaptea specie, coruptă, de ființe care s-au pitit, care se refac că sunt morți, dar cu siguranță nu au murit.”

Михаил Саакашвили: "Я - украинец"
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:21 0:00

RFERL: Și acum îi vânați?

Mihail Saakașvili: „Da. Pentru că ei în mod sigur vor încerca să torpileze aceste procese”.

RFERL: În Odesa am auzit un punct de vedere neobișnuit, nestandard – că dacă elimini corupția e ca și cum ai elimina pivotul pe care se ține orașul și totul se va prăbuși. Pentru că totul este corupt, toate legăturile…

Mihail Saakașvili: „Același lucru l-am crezut și despre Georgia. Într-adevăr, pentru că nu existau alte posibilități, mulți oameni talentați au mers către contrabandă, au început să pună la cale diferite scheme și manipulări. Ce puteau face altceva? Altfel nu se putea lucra aici. Sunt oameni deosebit de perspicace și niște buni întreprinzători. Ei creează bogății pentru ei înșiși, oriunde te-ai uita. Mulți au o bunăstare și avere personală impresionantă, dar acest lucru nu creează prosperitate pentru societate.

În ce constă diferența dintre un sistem corupt și unul deschis? Într-un sistem deschis oamenii, în timp ce lucrează pentru ei, îmbogățesc și societatea. Însă aici nu se întâmplă așa. Dacă te uiți la ei, fiecare are apartamente, mașini, accesorii de calitate, dar acest lucru nu se reflectă în starea orașului: infrastructură proastă, sistemul de asigurare cu apă, canalizarea – la pământ. Acest lucru trebuie schimbat.”

RFERL: Și în Odesa se va reuși acest lucru?

Mihail Saakașvili: „Eu cred că și în întreaga Ucraină se va reuși. Pe exemplul Odesei încercăm să împingem înainte reformele ucrainene”.

RFERL: De ce credeți că sunteți folosit ca sperietoare pentru ruși? Nu vedem niciun buletin de știri fără Dvs

Mihail Saakașvili: „Aflu de exemplu că miliția din Odesa a numit în calitate de secretar de presă un fost model. Iar știrea sună așa: „Saakașvili a numit în funcție modelul cutare…” Ce legătură am eu cu miliția din Odesa?! Aflu astfel de noutăți picante despre Odesa de la cei care privesc aceste lucruri pe canalele rusești. Și este ridicol.

Asta înseamnă că Rusia, ca țară, nu are viața eu personală. Sunt ca niște vecini invidioși – nu au propria viață și stau și urmăresc printr-o crăpătură, urmărind viața altora și vor ca la alții totul să fie rău, pentru că ei nu sunt în stare să facă nimic. Eu cred că ar trebui să reușim cu toții - și rușii, si ucrainenii”.

RFERL: Ei se tem de Dvs.?

Mihail Saakașvili: „Nu! De ce să se teamă de mine? Idea este că Odesa este un oraș rusolingv. Mă simt aici ca acasă, ca un pește în apă. Eu nu corespund acelor stereotipuri care au fost create pentru mine de propaganda de la Kremlin.

RFERL: Am avut în vedere autoritățile ruse.

Mihail Saakașvili: „Și eu despre asta vorbesc. Este o realitate faptul că aici ne putem mișca liber, ne putem afla, comunica și suntem susținuți de oameni.

RFERL: Perspectivele Dvs. personale și cele ale orașului au vreo legătură unele cu altele?

Mihail Saakașvili: „Îmi place să obțin rezultate, în special în beneficiul oamenilor pe care îi iubesc foarte mult și parte a cărora mă simt. Mă simt ca fiind parte a Ucrainei. Iubesc foarte mult Ucraina. Am petrecut mulți ani din viață aici. Vorbesc limba ucraineană. În mare, sunt nu doar georgian, dar și european, ceea ce înseamnă că sunt și odesit, și ucrainean. Aceste lucruri sunt compatibile.

RFERL: Dacă veți avea alte schimbări în carieră, alte trepte, acestea vor fi la fel în Ucraina?

Mihail Saakașvili: „Vom vedea. Toate variantele sunt deschise”.

XS
SM
MD
LG