Linkuri accesibilitate

Ungaria pune în continuare piedici deplasării refugiaților


La gara din Budapesta
La gara din Budapesta

Premierul ungar mizează pe faptul că imigranții din Siria, Afganistan sau nordul Africii vor evita în viitor Ungaria, dacă știu că aici își pierd orice drept de a cere azil în Germania sau altă țară vest-europeană.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat la Bruxelles, la o conferință de presă cu președintele Parlamentului European, Martin Schultz, că țara sa nu face decât să aplice regulile politicii europene comune de azil. Motiv pentru care nu înțelege criticile aduse Ungariei în ultimele zile, după ce a închis Gara centrală din Budapesta, pentru sutele de imigranți și refugiați care vor să ajungă în vestul Europei, în primul rând Germania.

La conferința de presă de la Bruxelles
La conferința de presă de la Bruxelles

Orban a precizat că de pe 15 septembrie, nici un imigrant nu va păsări Ungaria, fără a fi înregistrat, așa cum cer regulile europene. Ceea ce teoretic înseamnă că toți acești imigranți pierd dreptul de a cere azil în altă țară a UE, cum este Germania. Așa-numita înțelegere de la Dublin precizează că orice refugiat sau imigrant în spațiul european trebuie să facă cererea de a rămâne, în prima țara a UE în care a ajuns.

Premierul ungar mizează pe faptul că imigranții din Siria, Afganistan sau nordul Africii vor evita în viitor Ungaria, dacă știu că aici își pierd orice drept de a cere azil în Germania sau altă țară vest-europeană.

Tot la Bruxelles, Orban a cerut însă o soluție europeană la problema imigranților.

Același lucru l-a făcut și Martin Schultz, președintele Parlamentului European, care însă a explicat fără menajamente că nu împărtășește poziția premierului ungar. În opinia lui Schultz, o soluție europeană înseamnă că refugiații trebuie împărțiți între țările membre ale UE, în baza unui sistem procentual. Mai mult, că aceștia trebuie înregistrați în centre comune, tocmai pentru a evita problemele ridicate de înțelegerea de la Dublin, în contextul actual, neobișnuit.

La Budapesta, în Gara centrală, situația rămâne neclară și tensionată: gara s-a redeschis pentru refugiați după două zile, dar trenul de München, în care s-au urcat sute de persoane, nu a plecat.
Se estimează că la ora actuală, prin Ungaria trec zilnic în jur de 10 mii de refugiați și imigranți, veniți prin și din Balcanii de vest.

Pentru a descuraja valul de imigranți, Ungaria a ridicat de-a lungul graniței cu Serbia un gard de sârmă ghimpată. Un gard care este ineficient sau aproape, dar furnizor de multe imagini dramatice, cu copii și femei, prinși în sârma ghimpata.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG