Linkuri accesibilitate

Negocieri în vederea unei intervenții terestre împotriva organizației Statul Islamic în Siria


Imagine înfățișînd distrugerea templului antic Baal Shamin din Palmyra de către organizația Statul Islamic
Imagine înfățișînd distrugerea templului antic Baal Shamin din Palmyra de către organizația Statul Islamic

Într-un interviu televizat, John Kerry a spus că, la momentul potrivit, vecinii Siriei ar putea contribui la operațiuni anti-ISIS.

Secretarul de stat american John Kerry s-a referit la conflictul din Siria. Cum vede administratia americana situatia din acea tara si prezenta gruparii ISIS acolo?O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Secretarul de stat John Kerry si-a exprimat increderea ca state din Orientul Mijlociu ar putea trimite forte militare terestre pentru a infringe gruparea Statul Islamic (ISIS), in Siria. Pina acum Statele Unite nu si-au manifestat disponibilitatea de a trimite forte terestre intr-o astfel de misiune, preferind o campanie aeriena care dureaza de-acum de un an.

Intr-un interviu acordat unei retele de televiziune, Kerry a spus insa ca, la momentul potrivit, vecinii Siriei ar putea contribui la operatiuni anti-ISIS. El a lasat sa se inteleaga ca Statele Unite poarta convorbiri in acest sens, tocmai pornind de la convingerea ca in cele din urma pentru a infringe ISIS va fi nevoie de forte terestre. Seful diplomatiei americane a reiterat ca Statele Unite nu au in vedere sa trimita astfel de efective.

Kerry nu a spus ce tari din regiune ar putea contribui la o operatiune terestra, dar intre acestea s-ar putea numara Turcia, Arabia Saudita si tari din regiunea Golfului Persic. La putin timp dupa interviu, secretarul de stat s-a intilnit cu omologul sau saudit, Adel al-Jubeir, inaintea vizitei de trei zile pe care urmeaza sa o faca la Washington, regele Salman al Arabiei Saudite. Washingtonul poarta convorbiri cu Arabia Saudita si Rusia vizind reluarea dialogului de pace vizind o tranzitie politica in Siria. Deocamdata strategia americana cu privire la ISIS este de a degrada si in cele din urma distruge capabilitatile gruparii teroriste.

XS
SM
MD
LG