Linkuri accesibilitate

Ion Leahu: „Cât timp Şevciuk cu Ştanski sunt trataţi la egal cu reprezentanţii Chişinăului, conflictul nu poate fi soluţionat”


Un interviu cu fostul reprezentant al Chișinăului în Comisia Unificată de Control.

Cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a autoproclamatei „republici” nistrene, liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, s-a declarat gata de dialog cu Chișinăul mai ales în probleme economice. „Suntem gata pentru negocieri și am vrea ca ele sa aibă loc în condiții convenabile tuturor. Din asta are de câștigat și economia Moldovei și economia țărilor vecine” – a spus Șevciuk. Guvernul de la Chișinău a criticat felul cum s-a marcat la Tiraspol aniversarea separării raioanelor din stânga Nistrului. Ion Leahu, fost membru al CUC, e de parere ca autoritatile de la Chisinau ar trebui sa fie mai hotărâte cand e vorba de reunificarea celor doua maluri ale Nistrului.

Europa Liberă: Aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol spun că sărbătoresc 25 de ani de când această regiune şi-ar fi proclamat independenţa. Ce mesaj transmit şi cui îl transmit?

Ion Leahu: „Este mesajul transmis populaţiei autohtone din stânga Nistrului, în primul rând, celei rusolingve. Este un mesaj de încurajare, al cărui sens e că 25 de ani „statul” acesta şi-a demonstrat capacitatea de a exista, de a supravieţui şi de a asigura, aşa a declarat Şevciuk în cadrul conferinţei de presă, un trai decent, la nivelul cerinţelor contemporane pentru populaţia acestei regiuni.”

Europa Liberă: Chiar dacă regimul este anticonstituţional şi nerecunoscut de nimeni?

Ion Leahu: „Cuvântul „anticonstituţional” pentru dânşii nu are nicio valoare. Eu au Constituţie şi ei consideră că sunt legali. Faptul că această formațiune autoproclamată nu este recunoscută de nimeni şi nu va fi, probabil, recunoscută de nimeni, la moment, pe ei nu îi deranjează.”

Europa Liberă: În regiunea transnistreană au venit mesaje de încurajare dinspre Federaţia Rusă. De la Moscova mai mulţi oficiali ruşi au salutat aşa-zisa statalitate a regiunii. Am văzut mesaje şi din partea reprezentanţilor Dumei de Stat şi nu numai. Totodată, autorităţile ruse spun că recunosc independenţa, suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova.

Ion Leahu: „În ultimul timp tot mai rar se vorbeşte că Federaţia Rusă recunoaşte suveranitatea, integritatea teritorială a Republicii Moldova, cel puţin nu se declară. Nu se declară nici contrariul, cu toate că Rogozin nu o dată a menţionat că în situaţia în care Republica Moldova nu-şi va revizui opiniile şi axa externă politică, probabil, va pierde Transnistria şi nu numai, adică şi alte teritorii. Gradul de fariseism al Federaţiei Ruse devine tot mai înalt şi mai înalt.

Printre altele, Alexei Juravliov, deputat în Duma de Stat [fondatorul organizaţiei „Integrarea Euroasiatică”], în cadrul conferinţei de presă cu prilejul venirii la Tiraspol, a declarat că populaţia de origine rusă, ucraineană şi moldovenească, locuitoare în stânga Nistrului, formează pentru ei aceeaşi lume rusească, spaţiul rusesc. Ei, chipurile, nu fac deosebire între etnii, toţi sunt de acelaşi spirit rusesc. În aceasta, probabil, e esenţa acestor evenimente şi a acestor manifestări, de a demonstra că, cel puţin, în stânga Nistrului s-a format un conglomerat care poate fi numit lumea rusească, care susţine politica Rusiei, speră la aceea că nu vor fi niciodată în afara intereselor şi atenţiei Federaţiei Ruse.

După cum a spus Rogozin, neapărat vor fi susţinuţi în toate de către Federaţia Rusă. Eu cred că aceasta e numai partea vizibilă a politicii Rusiei. Ei au nevoie de acest teritoriu, de această bucată de pământ pentru a continua extinderea, expansiunea spre gurile Dunării, spre Balcani.”

Europa Liberă: Doamna Valentina Matvienko, preşedintele Consiliului Federaţiei Ruse, şi ea, spune că de la Moscova se urmăreşte atent cum se dezvoltă această statalitate a Transnistriei. Ea zice că se vede treptat cum se nasc acolo instituţii democratice, cum se desfăşoară aşa-zisele alegeri, dar nu vorbeşte nimic şi despre profunda criză din regiune.

Ion Leahu: „Doamna Matvienko, ca majoritatea demnitarilor din Federaţia Rusă, care direct nu sunt implicaţi în realizarea şi promovarea politicii externe, vorbesc de la caz la caz. Ar fi foarte bine dacă cineva ar avea posibilitatea să înainteze acestei distincte doamne o singură întrebare: în ce se manifestă apariţia şi promovarea în Transnistria a instituţiilor democratice? Poate Serghei Ilcenco i-ar povesti care democraţie se dezvoltă şi există în Transnistria.”

Europa Liberă: Serghei Ilcenco fiind un jurnalist care a stat şi el câteva luni întemniţat la Tiraspol.

Ion Leahu: „Numai pentru aceea că a fost prezent la un miting de protest organizat de un deputat din sovietul suprem transnistrean, Anatoli Derun. Numai pentru aceea că a vorbit despre acest miting.”

Europa Liberă: Nu a întârziat o reacţie din partea Chişinăului. Într-un comunicat de presă al Biroului pentru Reintegrare se spune că prin aceste parade s-ar submina suveranitatea, independenţa şi integritatea ţării.

Ion Leahu: „Cu aceasta putem fi de acord. Prin aceste parade şi manifestări se subminează suveranitatea şi integritatea ţării. Însă în locul Chişinăului, eu, de exemplu, aş atrage atenţia la altceva. Cu o zi înainte Şevciuk şi Lukianenko, pretinsul ministru al apărării, au fost prezenţi la un eveniment când forţele armate ale Transnistriei au primit în dotare mai mult de o sută de blindate reînnoite, cu capacitate de a transporta desanturi, de a lupta cu blindatele şi elicopterele inamicului. Eu le-aş pune întrebarea: unde trebuie să transporte desanturi aceste blindate?! Ei având doar 20 de kilometri de la Nistru până la hotar cu Ucraina şi 100 de kilometri de la nord până la sud?! Unde, ce fel de câmp de luptă poate exista, eventual, dacă nu în Moldova sau Ucraina? Iată aceasta e mult mai important decât o paradă păcătoasă.”

Europa Liberă: Ţinând cont de această situaţie, despre ce fel de metode politice s-ar mai putea vorbi pentru reglementarea diferendului transnistrean şi soluţionarea tuturor problemelor care apar între cele două maluri ale Nistrului?

Ion Leahu: „Putem vorbi multe, Chişinăul întotdeauna are viziuni proprii, indiferent de partidele și opţiunile politice ale celor de la guvernare. Situaţia de ieri cu reţinerea domnului colonel Cavcaliuc, care pleca la Minsk prin Moscova, demonstrează, o dată în plus, că Chişinăul nu poate depăşi dependenţa internă, profundă de Moscova. Dar fără aceasta noi, din păcate, nu obţinem nimic. Este nevoie de a apela către instituţiile, organismele internaţionale europene ca să fie sistată orice relaţie cu acest regim – economică, financiară, politică ş.a.m.d. Şi numai când acesta va fi izolat complet şi va fi pe cale de a pieri, în funcţie de această izolare, numai atunci la orizont va apărea perspectiva soluţionării acestui conflict. Dar cât timp Şevciuk cu Ştanski pleacă la Viena, în alte capitale europene şi sunt întâlniţi și trataţi la egal cu reprezentanţii Chişinăului, conflictul nu poate fi soluţionat.”

Europa Liberă: Credeți că există şanse să fie reluate negocierile în formatul „5+2”?

Ion Leahu: „Absolut nu are importanţă dacă vor fi sau nu reluate. Da, ele nu au loc, fiindcă la moment Tiraspolul nu prea are interes. Se vede că au terminat banii, nu au nevoie să facă shopping şi nici nu vor să plece peste hotare. Când vor apărea din nou mijloace şi se vor epuiza stocurile cu modele de care dispun, iar vor susține că se pot relua negocierile în formatul „5+2’.”

Europa Liberă: Domnule Leahu, pentru că aţi participat şi dumneavoastră la şedinţele Comisiei Unificate de Control, ştiţi foarte bine că inexistenţa unui dialog nu rezolvă nicio problemă.

Ion Leahu: „Da, inexistenţa dialogului nu rezolvă problema. Dar este mult mai grav când există dialog și, sub paravanul acestui dialog, nu numai că nu se soluţionează probleme, însă, din contra, apar o sumedenie de probleme noi.”

XS
SM
MD
LG