Linkuri accesibilitate

Un concurs organizat „pe tăcute”


Guvernul a anunțat începerea concursului de selectare a băncilor comerciale care vor prelua conturile de trezorerie de la Banca de Economii.

Guvernul a anunțat începerea concursului de selectare a băncilor comerciale care vor prelua conturile de trezorerie de la Banca de Economii. Este încă un pas spre închiderea băncii devalizate, care mai gestiona plata pensiilor și beneficiilor sociale, preluate între timp de întreprinderea de stat Poșta Moldovei. Dacă Poșta, controlată de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, și-a luat în ajutor fără nici un fel de concurs Viktoriabank, atrăgându-și critici de lipsă de transparență și chiar abuz, atunci pentru conturile de trezorerie s-a anunțat concursul. Dar nici condițiile acestuia nu sunt limpezi.

Informaţia despre lansarea concursului a fost confirmată pentru noi de Biroul comunicare şi relaţii cu presa al guvernului, care ne-a îndrumat totodată cum să găsim anunţul pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor. Acesta a invitat băncile să participe la competiţie prin intermediul unui anunţ publicat într-un buletin online de achiziţii publice, dar nu a difuzat şi un comunicat de presă care, cu siguranţă, ar fi oferit un plus de vizibilitate procesului.

Această modalitate de lansare a competiţiei într-un subiect de rezonanţă maximă, cum e cel al selectării băncilor comerciale ce vor deservi conturi trezoriale ale unor instituţii bugetare în valoare totală de peste 40 de milioane de lei anual, a fost criticată de un fost ministru al finanţelor, Veaceslav Negruţă, care spune că un concurs organizat „în tăcere” într-o astfel de chestiune ar putea arunca banii bugetului în administrarea unor bănci la fel de problematice ca cele trei prin care a fost furat miliardul de dolari.

Veaceslav Negruţă
Veaceslav Negruţă

L-am întrebat pe fostul şef de la finanţe Negruţă care sunt explicaţiile acestor critici:

„Ministerul Finanţelor, de fapt, încredinţa această misiune anume acelei instituţii bancare care avea o prezenţă mai mare în localităţile ţării şi, în plus, avea indicatori de performanţă siguri, ceea ce ar da certitudinea că instituţia dată va putea onora contractul cu statul. Dacă ne uităm pe ce avem în sistem azi, păi îs 14 instituţii, din care trei vor rămâne fără licenţă, iar dacă ne uităm la cele 11 care vor rămâne, probabil vreo trei din ele vor putea face faţă, convenţional acestor criterii. Respectiv, după 7 septembrie, probabil acestea vor fi băncile predispuse să participe la concurs. Dar cele trei sunt şi cele aflate sub supravegherea specială a BNM. Şi aici e riscul major.

Pentru că BNM nici până acum nu a explicat de ce a decis această supraveghere şi dacă i-au fost adeverite presupunerile. Prin urmare, noi n u avem certitudinea că după 7 septembrie banii publici nu vor ajunge în băncile care ar putea avea şi ele aceeaşi soartă ca cele care au intrat în dificultăţi majore în 2014. Ar fi nejudicios să încredinţăm bugetul unor instituţii care peste un timp vor intra şi ele în faliment.”

În afară de BEM, Banca Socială şi Unibank aflate la un pas de închidere, alte trei bănci supravegheate de BNM sunt Agroindbank, Moldindconbank şi Victoriabank, ultima fiind şi banca care va administra, împreună cu Poşta Moldovei, fondurile sociale. Când a introdus măsura, BNM nu a oferit explicaţii. În investigaţiile jurnalistice, cele trei sunt descrise ca instituţii cu cel mai netransparent acţionariat, iar una e suspectată chiar de implicarea în tranzacţii dubioase regionale considerate a fi operaţiuni de „spălare a banilor mafiei ruseşti”.

Într-un recent interviu, Ridha Tekaia, președintele Mobiasbancă, al cărei acţionar majoritar este grupul francez Groupe Société Générale, constata concentrarea în două bănci anume, fără a le numi, a tuturor fluxurilor financiare ale instituţiilor publice eliberate în timpul pregătirii închiderii băncilor devalizate şi deplângea organizarea unor concursuri pentru a fi câştigate de jucători anume. Despre conturile trezoriale, bancherul a spus că acestea ar trebui repartizate tuturor băncilor, proportional cotei de piaţă, dacă guvernul nu vrea să distorsioneze această piaţă în rezultatul întăririi artificiale a câtorva jucători cărora nici măcar nu le cunoaşte identitatea.

Previous Next

XS
SM
MD
LG