Linkuri accesibilitate

Povestea numerelor de înmatriculare transnistrene


Moldova - presidential car of Transnistrian separatist leader Igor Smirnov, Bender (Tighina), 21Nov2011
Moldova - presidential car of Transnistrian separatist leader Igor Smirnov, Bender (Tighina), 21Nov2011

Atitudinea pe care o are Chişinăul faţă de maşinile cu numere de înmatriculare transnistrene scoate foarte bine în evidenţă făţărnicia şi imoralitatea...

Atitudinea pe care o are Chişinăul faţă de maşinile cu numere de înmatriculare transnistrene scoate foarte bine în evidenţă făţărnicia şi imoralitatea în care se bălăceşte maşinăria statală moldovenească.

Se ştie bine că proprietarii acestor maşini sînt nu doar din partea stîngă a Nistrului, ci şi din Chişinău, Bălţi, Orhei. Există nişte cetăţeni moldoveni mai şmecheri care îşi înregistrează maşinile la Tiraspol, plătind o taxă mai mică. Foarte interesant ar fi să-i trecem în revistă pe aceşti cetăţeni din partea dreaptă a fluviului. Am avea, cred, multe revelaţii, dar nu asta mă interesează acum.

Acceptînd această situaţie, statul moldovenesc nu mai are o atitudine echidistantă faţă de toţi cetăţenii săi. De ce un om din Chişinău, cu număr de înmatriculare moldovenesc, e pus în aceeaşi oală cu vecinul său cu număr transnistrean? Şi asta e doar o faţetă a acestei probleme.

Deunăzi, Tiraspolul a protestat faţă de decizia neaşteptată a Chişinăului de a interzice trecerea frontierei maşinilor cu numere transnistrene. Poliţia de Frontieră a Moldovei a explicat imediat că se conformează standardelor internaţionale. Apoi a încercat să liniştească Tiraspolul, precizînd că maşinile cu numere transnistrene vor putea circula în continuare fără probleme pe teritoriul Moldovei. Grijulie e uneori Poliţia de Frontieră a Moldovei.

Toată situaţia asta are ceva foarte grotesc şi penibil. E ca un soi de farsă. Tiraspolul protestează, deşi rigiditatea sa a devenit proverbială de la 1992 încoace. Pe de altă parte, cine a împiedicat Chişinăul să se conformeze mai devreme standardelor internaţionale? Şi dacă mîine europenii îi vor cere Chişinăului să interzică circulaţia maşinilor cu numere transnistrene pe teritoriul Moldovei? Cum va linişti atunci Poliţia de Frontieră Tiraspolul recalcitrant?

XS
SM
MD
LG