Linkuri accesibilitate

Condamnarea jurnalistei Hadija Ismailova: „un exemplu de politică, nu justiție”


Hadija Ismailova
Hadija Ismailova

Un tribunal din Azerbaidjan a condamnat-o la 7 ani și jumătate de închisoare pe o jurnalistă care scrie despre oficiali corupți din regimul Aliev.

Un tribunal din Azerbaidjan a condamnat-o la 7 ani și jumătate de închisoare pe Hadija Ismailova într-un proces pe care jurnalista și organizații pentru drepturile omului îl consideră răzbunare pentru articolele ei despre oficiali corupți din regimul Aliev.

Ismailova, care a colaborat și cu serviciul azer al Europei Libere, a fost găsită vinovată de calomnie, evaziune fiscală, activități economice ilegale și abuz de putere. Procurorii ceruseră o pedeapsă de 9 ani de detenție.

În vârstă de 39 de ani, Ismailova a scris mult despre afacerile președintelui Ilham Aliev și membrilor familiei acestuia. Ea a respins acuzațiile care i se aduc și a spus că sunt un tertip menit să o reducă la tăcere.

Tribunalul de la Baku i-a mai aplicat o amendată de 300 de dolari pentru acoperirea cheltuielilor de judecată și i-a interzis să ocupe funcții de demnitate publică timp de trei ani.

După proces, Elmira Ismailova, mama jurnalistei, le-a vorbit reporterilor adunați în apropierea tribunalului.

„Hadija a fost condamnată la 7 ani și jumătate de închisoare. Ați putea spune că autoritățile au scăpat de dânsa. Dar Hadija nu se va opri. Gura nu i se va închide. Penița nu i se va usca. Va continua să vorbească și va continua să scrie. Este o luptătoare, este foarte puternică și le spune tuturor să rămână fermi și să continue lupta”.

Numai câțiva reprezentați ai ambasadelor străine au putut participa la audierile din tribunalul de la Baku, în procesul început la 7 august. Jurnaliștii independenți și activiștii au fost ținuți la distanță pe tot parcursul procesului. Astăzi, poliția a închis o ceainărie din apropierea tribunalului unde se adunau susținătorii jurnalistei judecate.

Nenad Pejic, redactorul șef al postului nostru, Radio Europa Liberă/Libertatea, a spus că procesul lui Hadija a fost „un exemplu de politică, nu justiție”. „Acuzațiile împotriva ei nu au avut nici un dram de adevăr iar accesul la un proces corect a fost îngrădit. Autoritățile au decis pur și simplu să o reducă la tăcere cu orice preț”, a spus Pejic într-o declarație difuzată astăzi.

Reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Dunia Mijatovic, a scris pe Twitter că noutatea din Azerbaidjan este „îngrozitoare”.

Într-o ultimă declarație în fața instanței, Ismailova a spus, la 31 august, că guvernul azer este o ”mașină represivă”. A mai spus că investigațiile sale au arătat că președintele Aliev a “risipit bugetul de stat iar membrii familiei lui au fost beneficiari direcți”.

Judecătorul a oprit-o din citirea declarației când mai avea câteva paragrafe. Dar potrivit unei copii a documentului pregătit spre citire și obținut de Europa Liberă, Hadija a spus: „Poate voi fi în închisoare, dar munca va continua”. „Voi avea ocazia să expun abuzurile din penitenciare”, a mai spus jurnalista, adăugând că ea se numără printre cei care „știu cum să transforme un necaz într-o oportunitate”.

În vârstă de 39 de ani, Ismailova este cea mai cunoscută dintr-o pleiadă de activiști, jurnaliști și critici ai guvernului care au fost luați drept ținte ale unei campanii de descurajare pornită de conducerea președintelui Aliev. Devenit președinte în 2003 în locul tatălui său decedat, acesta a respins asemenea critici.

Ismailova a fost arestată în decembrie trecut și ținută în arest preventiv, în ciuda chemărilor repetate ale Statelor Unite și ale altor guverne occidentale la eliberarea ei. Amnesty International a desemnat-o „deținut de conștiință”, iar Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor a spus că acuzațiile la adresa ei sunt răzbunări pentru activitatea ei jurnalistică.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG