Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Mednews


Invitata rubricii este Lilia Onea, directoarea agenției de presă Mednews:

„Mandatul noului ministru al Sănătății, Ruxanda Glăvan, începe cu schimbarea… gărzilor. Posturile de conducere ale mai multor instituții de sănătate au fost scoase la concurs, semn că actualii manageri nu se încadrează în viziunile de reformă ale noii echipe ministeriale. Anunțurile privind disponibilizarea fotoliilor de la Spitalul Clinic Republican și Institutul Medicină de Urgență a fost postat pe site-ul Ministerului în ajunul minivacanței prilejuite de sărbătorile naționale. Care sunt condițiile pentru ocuparea funcțiilor de directori, citiți într-un material informativ marca MedNews.

A devenit o tradiție a ultimilor 3 ani ca echipei de neurochirurgi condusă de prof.dr. Grigore Zapuhlîh să li se alăture, pentru două zile, un specialist italian. Luciano Brigante, directorul secției de neurochirurgie a Spitalului Clinic Universitar din Salerno, Italia vine câte două zile pe an pentru un schimb de experiență cu colegii săi din Moldova. Chiar dacă este un „alintat”, așa cum glumește Grigore Zapuhlîh, specialistul italian s-a obișnuit să lucreze în condițiile din Moldova, fără o bună parte din tehnologiile și facilitățile pe care le are acasă. Faptul că s-a deprins cu instrumente pe care medicii locali le poreclesc cu umor „topor” și „trunchi”, nu mai miră pe nimeni. Mai ales că rezultatul final al intervențiilor e comparabil în Moldova cu cel din Europa.

Care sunt cele mai bune scuze pentru a te învoi de la birou pe caz de boală, care sunt diagnosticele pe care șeful tău e cel mai dispus să le accepte, puteți afla citind pe MedNews in material despre cele mai credibile motive de a lipsi de la muncă.

Tot pe MedNews mai citiți și despre faptul că OMS confirmă influența factorului cultural asupra sănătății populației. Odată cu adoptarea strategiei Sănătate 2020, OMS a pus un tot mai mare accent pe bunăstarea populațiilor europene, iar importanța factorilor culturali reprezentă acum o preocupare esențială pentru cei 21 de experți ai Organizației Mondiale a Sănătății care dirijează studiul științific demarat curând privind modul în care contextul cultural afectează percepțiile cu privire la sănătate, starea de sănătate și accesul la servicii medicale.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG